Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 4820 visningar

Inför Stockholm Halvmarathon 2013

Jonas Åkerblom
1983 • Stockholm
#1
5 juni 2013 - 11:17
Gilla
Denna tråd kommer kanske upp lite tidigt med tanke på att det är tre månader kvar men för mig är detta troligtvis nästa stora tävlingsmål och jag är i stort behov av lite tips från erfarana löpare.

Jag har sprungit detta lopp två gånger tidigare och båda gångerna har jag haltat i mål på grund av problem med knän. Nu är såklart drömmen att kunna slutföra loppet springandes och där behöver jag lite tips. Min träning har legat med fokus på att bli bättre på milen och jag pass som är mellan 7-12 km och varierar mellan vanlig löpning, backträning och intervaller. När jag springer dessa distanser får jag aldrig några problem eller känningar i knäna utan det verkar som att det kommer efter drygt 15-16 km.

Nu har jag tränat mkt mer löpning inför årets halvmara än vad jag nånsin gjort tidigare och jag undrar om man då kan hoppas på att knäna ska ha blivit mer motståndskraftiga och hålla hela 21 km?

Hur bör jag ändra om min träning för att kunna få en okej tid på halvmaran? Jag slog igår på blodomloppet nytt pers på milen med 38.18 och känner att under 1.30 borde kunna vara möjligt på halvmaran, eller är jag ute och cyklar här? Mina tidigare resultat på halvmaran har varit runt 1.45 men som jag skrev tidigare var det med haltande löpsteg sista kilometrarna.

Dela gärna med er av era egna tankar om loppet och målsättningar m.m.
Mikael Hedström
1969 • Hägersten
#2
5 juni 2013 kl 11:26
Gilla
1.30 ska vara lugnt, med den miltiden.
1971 • Nykvarn
#3
5 juni 2013 kl 11:34
Gilla
Jag tycker att sub40 på milen och 1:30 på halvmaran är likvärdiga.

Du beskriver inte närmare vad dina knäproblem bestått/består av men inför halvmaran behöver du variera din träning mera med några längre pass, dessvärre just de passen du verkar få besvär av.

Är det smärtor i knäet, typ löparknä, hoppasknä eller vilken typ av besvär får du vid längre löppass?
Jonas Åkerblom
1983 • Stockholm
#4
5 juni 2013 kl 11:41
Gilla
Jadu jag vet inte riktigt vad det är för problem med knäna jag får. Tror inte det är löparknä då jag har haft problem med knäna sen jag var liten. Smärtan sitter oftast på yttersidan av knät, vid sidan av knäskålan. Efter ett tag gör det dock så ont att hela knät gör ont. Nu har jag lyckligtvis inte kännt av detta sen min senaste halvmara som var för 1 1/2 år sen men jag har inte heller sprungit längre än 14 km sen dess.
1971 • Nykvarn
#5
5 juni 2013 kl 11:47
Gilla
Yttersida strax under knåskålen låter som löparknä om det stramar vid varje fotisättning och blir värre under passet. Det finns massor av tidigare diskussioner om löparknä på forumet, sök på det eller på ITB (Iliotibialbandet) vilket är den långa sena som sträcker sig från utsida höft, sida lår och över sida på knät där den glider över en slemsäck som blir irriterad.

Det finns stretchövningar som hjälper, liksom att springa med ett kortare steg som inte belastar knäna lika mycket. Också springa på mjukare underlag hjälper. Styrketräning av bålen hjälper också men här är jag ingen expert på övningar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.