Löpning Träning 13 inlägg 5880 visningar

Att springa i värme?

Tomas Lindell
1973 • Hedemora
#1
5 juli 2008 - 16:10
Gilla
Hej.

Jag och min kompis bestämde oss igår för att springa 14.8 km...men tanken var att vi skulle lägga löpningen på kvällstid med tanke på temperaturen här i Dalarna igår ...(26 gr i skuggan). Men han kunde ingen annan tid än kl 15, för han skulle bort senare under kvällen och inte komma hem förens om en vecka., så vi bestämde till slut att vi skulle genomföra sträckan TROTS värmen.

Dom första 5 km gick riktigt bra, trots att det är motlut mer eller mindre hela den biten. Sedan sjönk tempot avsevärt då då sviderna av motlutet+värmen hade gett sig tillkänna. Efter ca 1 mil började jag känna att jag frös väldigt mycket så fort jag kom i skugg-läge och jag kände mig lite yrslig och såg lite suddigare. Men när jag fyllde på med lite vätska så kändes det b´ättre inom en minut.
Jag drack tidigare under dagen ca 3 liter vatten på jobbet, men slutade dricka ca 2.5 timmar innan passet för att slippa håll, som jag ganska lätt åker på. Vi hade även 2 vattenflaskor i flaskbältet med oss på rundan, men med den värmen så var det på gränsen för lite.

I mitt fall så går det MYCKET sämre att springa i hög värme, men tål ju olika mycket förståss (Kompisen klagade inte lika mycket), iofs så väger han ca 20 kilo mindre än mig...om nu det spelar någon roll!?

Har ni några tips om hur man förbereder sig inför ett hett lopp som detta....det bästa är väl naturligtvis att låta bli och springa då. ha ha, men vi hade bestämt oss!!

1980 • Göteborg
#2
5 juli 2008 kl 16:57
Gilla
Att dricka mycket vatten innan har ingen effekt. Man kissar endast ut överskottet, detta ganska snabbt, typ en halvtimma. Ska man dricka innan bör vätskan innehålla salter och socker, då binder detta mer vätska, alternativt äter man samtidigt, ät dock ej för nära inpå p g a hållrisk.

Under passet är det viktigt att få i sig inte bara vatten utan även salter, då vatten utan salter i princip är meningslöst, vattenförgiftning är lika farligt som överhettning.

I övrigt: Ljusa kläder, keps med nackskydd (även den gärna ljus).
1980 • Göteborg
#3
5 juli 2008 kl 17:49
Gilla
Dessutom kan man vänja kroppen vid ansträngning i hetta, svetten kommer då att innehålla mindre salt och du behöver inte tillföra lika mycket. Du kan då klara dig på endast vatten en längre tid. Viktigt att vara försiktig dock, vattenförgiftning i olika svårighetsgrader är ett ganska vanligt tillstånd, har hört siffror på en tredjedel av löpare i tävlingar.
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#4
5 juli 2008 kl 19:45
Gilla
Hej! Jag sprang också i går ,14 km kl 11.00. Hade druckit vatten innan och hade med mig 3 småflaskor med vatten, tyvärr ingen sportdryck. Har sprungit förr i liknande värme, men då inte över milen.
Nu gick det bra första timmen, kom fram till en av "mellantiderna" på 60 min mot 62 veckan före. Men sen blev det tungt, sista 20 min hem fick jag plåga mig, kämpa envist. Sen hade jag ont i huvudet hela em/kvällen och var lite däven. Kom ihåg att jag hade läst om detta här någonstans, så jag klämde i mig några glas med Resorb under em/kvällen. Har känt mig lite seg i huvudet även idag, så det var nog rätt varmt. Temp mätaren visade 30 grader utanför dörren när jag kom hem, även om jag inte tror det var över 25. Men det var visst tillräckligt för att man skulle bli lite tagen.
En nyttig erfarenhet som dock inte var så trevlig....
Tomas Lindell
1973 • Hedemora
#5
5 juli 2008 kl 19:46 Redigerad 5 juli 2008 kl 19:47
Gilla
Tack för era svar, men vad menar du (Mattias) exakt med "Vattenförgiftning", kan man åka på det om man inte tillsätter salt och socker...elller hur menar du??
Johan I
1987 • Örebro
#6
5 juli 2008 kl 21:30
Gilla
För att citera någon eller något om vattenförgiftning/saltbrist:

"Det som händer är att om man dricker för mycket så kan kroppen lakas ur på sina mineralsalter. När detta händer så sätter en försvarsmekanism igång i kroppen som försöker höja koncentrationen av salter i kroppen genom att göra sig av med vatten. Det som sker då är att man behöver gå på toaletten väldigt ofta för att tömma blåsan. Alltså eftersom saltet i kroppen är urlakat så kan inte kroppen längre absorbera vätska och det som händer är att kroppen torkas ut på grund av att man dricker för mycket vätska."

"Vattenförgiftning; för mycket av det goda!
Det sägs ofta att allt är ett gift; det är bara en fråga om dosen. Detta gäller även vatten! Egentligen är det inte den stora vattendosen i sig som kan vara farlig, utan faktumet att ett för stort vattenintag späder ut kroppsvätskan. Detta kan i sin tur rubba elekrolytbalansen och nervsystemets funktion. Faktum är att vattenförgiftning kan vara lika farligt som värmeslag. Detta kan vara värt att lägga på minnet med tanke på att vattenförgiftning för de flesta är ”lättare” att uppnå än värmeslag.
För att undvika vattenförgiftning, kan du som vet med dig att du dricker mycket vatten, öka saltintaget. Detta oavsett om du svettas mycket eller inte. När kroppen har sugit åt sig den våtska och de salter den behöver, åker överskottet ut med urinen efter ett tag. Och kom ihåg; bara for att det ar bra att dricka mycket vatten betyder det inte att ett ännu större vätskeintag är ännu bättre! "
1956 • PARTILLE
#7
5 juli 2008 kl 21:31
Gilla
Jag tror på att dricka innan passet. Det skall inte drickas hysteriskt mycket. Men man skall dricka. Gärna några dagar innan. Annars startar man passet uttorkad. Men en annan viktig sak att tänka på är att det är guld om man kan kyla skallen när det är riktigt varmt. Effekten infinner sig direkt. Jag har sprungit en del maror och ultror i värme och kylningen av skallen har alltid varit en starkt bidragande orsak till att jag har lyckats. Detta får inte glömmas bort. I Paris 2007 var det 30 grader varmt och jag fick ingen vätska mellan 15 och 35 km. Det var hårt. Men det som räddade mig var att jag kunde hälla vatten över mig vid svampkontrollerna. Lärde mig den läxan där.
Tony Saaranen
1982 • Hagsätra
#8
5 juli 2008 kl 21:48
Gilla
Tips på sportdrycker för att minska risken för Vattenförgiftning?
Jag känner på mig att jag ligger i farozonen, älskar att dricka just vatten, och springer ofta på toa för att tömma blåsan. Svettas en hel del och vill få i mig rätt sorts dricka/salter.
csaba
1973 • Malmö
#9
5 juli 2008 kl 21:59
Gilla
Tony, prova ta Resorb lite innan passen.
det ska ju samla vätska i kroppen, men jag vet ju inte hur mycket egentligen hjälper. (har bara testat en gång).

sportdryck brukar jag variera, dom flesta är väl bra. men oftast kör jag med Stockholm marathon´s maxim.
Tony Saaranen
1982 • Hagsätra
#10
5 juli 2008 kl 22:50
Gilla
Räcker det inte med vanligt salt i maten? Dum fråga kanske.
Roger Elimä
1978 • Enköping
#11
5 juli 2008 kl 22:59
Gilla
I och med att jag bor i Norrbotten är värme aldrig ett problem....
Tomas Lindell
1973 • Hedemora
#12
6 juli 2008 kl 00:44
Gilla
Tackar, skall dricka mindre och saltare vatten i fortsättningen!!
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#13
6 juli 2008 kl 01:57
Gilla
Förutom detaljen att det är vedervärdigt äckligt att dricka vatten som innehåller för mycket salt. Vanesak. visst, men en del saker vet jag inte om jag riktigt vill vänja mig vid...:)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.