Löpning Tävlingar & Motionslopp / Midnattsloppet Göteborg 9 inlägg 5080 visningar

varför tuff bana?

ApacheKid
1924 • Stockholm
#1
28 juli 2013 - 01:45
Gilla
funderar kring hur man har tänkt när man la banan till midnattsloppet i gbg i år. utdrag från banbeskrivningen:

"Banan är tuff och kuperad så det gäller att disponera loppet på rätt sätt annars kan de sista kilometerna bli jobbiga. "

jag undrar varför lägga en tuff bana? midnattsloppet ska ju mer vara en folkfest där man ska vinka till publiken, kolla in och njuta av samba dans, kanske ta en bärs på en uteservering etc etc. vissa kanske även vill brassa på lite, såna som kunnat träna extra mkt under sommaren o då hade midnattloppet varit ett ypperligt tillfälle att sätta nytt pb. summa summarum; med dessa förutsättningar vill man ju helst ha en LÄTT (kuperad) bana att glida igenom. ni fattar va jag menar. så tänker jag iaf. hur tänker ni kring detta? är jag ute o cyklar?

1963 • Göteborg
#2
28 juli 2013 kl 11:24 Redigerad 28 juli 2013 kl 11:25
Gilla
Banan var något mer kuperad i fjol.

Att banan sen i fjol har start och mål i Slottsskogen är myndighetsbeslut, där Trafikkontorets tjänstemän inte längre ger tillstånd till större trafikavstängningar för löpartävlingar i den centrala och tämligen backfria innerstaden. Undantaget är Göteborgsvarvet som är för stort för att stoppa.
Så att banan löper genom ett rätt kuperat Majorna och Masthugget är för att få till en intressant och löpbar bana. Även här har myndighetsinflytande från Trafikkontor, Räddningstjänst och Polis påverkat bansträckningen.
Att banan passerar runt Masthuggskyrkan är dock avsiktligt för att liksom i ursprungsloppet i Stockholm, få till en möjlighet till utsikt.

Så vill du ha åter Midnattsloppet i Centrum så får du försöka få Trafikkontoret i Göteborg att ändra sin policy.
ApacheKid
1924 • Stockholm
#3
28 juli 2013 kl 14:24
Gilla
hahah! okej! tack stefan för förklaring.

det är ingen som lyssnar på mig ändå så jag har nog inte mkt att hämta hos högre ort. men i min fantasi glider jag fram i nattens mörker, på en flack bana, kantad av sambadansande töser i lätt utstyrsel, berusade grabbar o tjejer som livligt hejar på, och tanter och gubbar som ser på med imponerande blickar. nåt sånt....

Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#4
28 juli 2013 kl 15:01
Gilla
Det är la bara att ge sig ut på Avenyn och springa valfri sommarkväll då!
Lingos
1989 • göteborg
#5
28 juli 2013 kl 15:10
Gilla
Låter som om du ska springa ett annat lopp, ifall du vill ha de platt och snabb sprunget.

Finns många snabba och flacka mil lopp runt Göteborg under sommar månaderna.
Magnus
Stockholm
#6
28 juli 2013 kl 17:54 Redigerad 28 juli 2013 kl 17:54
Gilla
Det skulle vara kul att höra lite från arrangörer av lopp, om just kuperade banor efterfrågas av löparna, eller om det är enbart banläggaren som lägger den bana han/hon finner är lämplig. Som sägs ovan kan det förstås finnas praktiska skäl, men de löpare som jagar bra tider föredrar nog platta banor, tror jag.
1966 • Karlstad
#7
28 juli 2013 kl 19:15
Gilla
" kanske ta en bärs på en uteservering etc etc. vissa kanske även vill brassa på lite"

Först satte jag i halsen innan jag kom på att brassa på var att springa snabbt.. inte att ta.. en rök :-P
Så fel man kan läsa :-)
1963 • Göteborg
#8
28 juli 2013 kl 20:40
Gilla
För att ta sidodiskussionen om banutformning. Så gör nog arrangörer lite vad de tror efterfrågas. Tidiga vårlopp är ofta genrep för löpare inför Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon. Om man räknar bort de löpare som strävar efter bra kvaltider, så vill nog de flesta ha inte ha helt platta banor eftersom både halvmaran i Göteborg och maran i Stockholm är småkuperade.

På sommaren då man är som bäst tränad är det nog mer populärt med korta snabba lopp, gärna nära kusten och bad. Få vill springa i mycket backar när det är för varmt.

Hösten stora lopp är Lidingöloppet som är rejält kuperat, även där vill löpare som springer lopp i augusti och början av september som har en hel del backar, som förberedelse för Lidingö.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#9
28 juli 2013 kl 20:58
Gilla
Fast jag har sprungit senaste tre år Midnattsloppet i Göteborg och tyckte att förra året TROTS att det var kuperat, att banan var bättre (och fick också bästa tid på alla tre år!).

Det går att ösa på första halvan verkligen.
Det svåraste är tycker jag andra halvan då det går liiiiite upp hela tiden och rejält upp till Masthuggskyrkan. I år har de också ändrat att vi springer inte på Linnégatan (som är liiiiite uppförsbacke) men vi kommer att ta Vegagatan (och DEN är riktigt uppför! fast kortare är Linnégatan :))

Som skrevs i tidigare inlägg, tror jag inte att Midnattsloppet är tänkt för att göra PB. Resonemang från Stefan #8 stämmer säkert (fast för min del som skall springa Berlin, skulle vilja helst ha super-platt bana att träna på ;)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.