Löpning Träning 5 inlägg 6055 visningar

Svullen efter långpass

Elin Lundqvist
1990 • Karlstad
#1
6 augusti 2013 - 10:23
Gilla
Jag har en fråga som ni säkert har svar på.

Jag körde i helgen nästan 30 km löpning i krävande terräng och har således kört mer än vad kroppen är van. Mitt problem sedan dess är att jag väger 1,5kg mer än vad jag gjorde innan de två passen. Kroppen känns svullen och i obalans.

Vad beror detta på och hur snabbt går det över? Kan jag göra något för att komma i balans snabbare? Kommer kroppen att alltid reagera så här efter långpass?

Tacksam för svar :)
F. Lundqvist
1967 • johanneshov
#2
6 augusti 2013 kl 10:45
Gilla
Du kanske har mera vätska i kroppen. Du svettades och drack mycket för att kompensera det. Tycker jag känner igen det. Men vad vet jag.
Magnus
Stockholm
#3
6 augusti 2013 kl 11:16
2 Gilla
Troligen en vätskeansamling efter ökade nivåer av stresshormon (kortisol) i kroppen efter det långa passet. Går över med vila alt lätt motion.
Elin Lundqvist
1990 • Karlstad
#4
6 augusti 2013 kl 19:09
Gilla
Okej. Är kortisol farligt för kroppen? Helt obekant med det (har dock googlat runt lite men hittar inget konkret..).

Hade vilodag igår, men slutade med att jag tog en promenad på 2h 20 min i kuperad terräng vilket kanske inte var det bästa? Och tänkte ge mig ut på en kortare, långsammare återhämtningstur nu på kvällen.

Kommer detta fenomen gå över i takt med att kroppen vänjer sig vid den ökade mängden, eller är det bara att acceptera att min kropp beter sig så här? Jag har sedan tidigare problem med att kroppen binder mycket vätska när jag äter kolhydrater och har således dragit ner på dem sedan några år tillbaka, men märker tydligt av en svullnad dagen efter jag har ätit något födoämne som innehåller mycket kolhydrater.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#5
6 augusti 2013 kl 19:26
Gilla
Kortisol är livsnödvändigt, och för det mesta sköter kroppen nivåerna helt själv. Stress kan höja kortisolnivåerna, vilket i sin tur kan påverka bukomfånget. Korrelation säger dock inget om kasualitet.

Vid PTS och depression är kortisolnivåerna störda på ett eller annat sätt (vet inte exakt hur, bara att där finns ett samband).

Om jag gissar rätt är svullnaden en reaktion på långpasset, kroppen blev stressad och ökade kortisolnivåerna. Det går över på något/ett par dygn. I takt med att du vänjer dig vid långpassen kommer kroppen att reagera mindre stressat på dem.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.