Löpning Träning 15 inlägg 10389 visningar

Fel att köra intervallpassen på löpband

1991 • Åkersberga
#1
4 september 2013 - 20:32
Gilla
Hej jag undrar om det kan vara fel att köra intervallpass på löpband, jag gör det främst för att då blir jag tvingad till att köra samma tempo hela tiden som jag inte tror skulle göra annars, exempelvis om jag kör passet 3x (6min-3min) vila 2 och 1 min mellan. Fart 3:25 - 3:35 min/km och 3:20 - 3:30 min/km på bana skulle jag nog inte orka hela tiden eller kunna hålla koll på vilket tempo jag kör i.

Så nu undrar jag om jag lurar mig (egna formen/kapaciteten)själv genom att köra passen på löpband?
Har ni några tips för att kunna räkna ut hur man kan veta sitt tempo på bana?

Siktar förresten på att fixa milen på 35 min :)
1975 • Torsby
#2
4 september 2013 kl 20:48
Gilla
Varför skulle det vara fel? All träning är väl bra träning och att köra på band för att "tvingas" att hålla samma tempo är smart.

Kör på!
1954 • Falun
#3
4 september 2013 kl 20:56
Gilla
Det kan vara lite svårt att översätta tider på band till verkligheten. Dels är alla band olika och dels så springer en del bra på band men andra inte. Fast jag, och många med mig, kör ju intervaller på band under vintertid.
1989 • Älmhult
#4
4 september 2013 kl 21:33
Gilla
Jag kör i princip alla mina intervaller på löpband, just för att - precis som du säger - jag har svårt att hålla rätt tempo annars. Jag är inte en så pass van löpare att jag "känner" när jag håller ett visst tempo, utan måste kolla på klockan och det kan bli ett litet störningsmoment om jag ska springa intervaller. Springer jag på löpband kan jag bara springa :) Så - så länge jag märker att det ger resultat kommer jag fortsätta köra löpband för intervallträning. Just nu funkar det utmärkt.
1981 • Örebro
#5
5 september 2013 kl 10:00
Gilla
Jag tror det är bra central träning. Men den vinter jag körde mycket löpband märktes det att musklerna inte var riktigt vana vid att trycka ifrån, i synnerhet i backar.
1971 • Nykvarn
#6
5 september 2013 kl 10:20
Gilla
Precis, all träning är ju bra träning och trött blir du väl även på band!? På vintern tycker jag det är ett perfekt komplement när det är svårt att springa fort ute. Risken är dock, som flera varit inne på att du blir lite besviken när du väl börjar springa ute, att du inte kan hålla samma fart som på bandet. Bandet kan vara felkalibrerat och det blir ett annat frånskjut vid bandlöpning.
1981 • Falun
#7
5 september 2013 kl 10:42
Gilla
Löpband är ett utmärkt verktyg för intervallträning MEN det är naturligtvis lättare att hålla farten på band jämfört med utomhus. Har du möjlighet att springa intervallerna på liknande underlag som din huvudtävling så är det att föredra, eller iallafall att göra det någon eller några dagar.

Springer du på bana kan du stämma av farten regelbundet och på så sätt se till att hålla jämn /rätt fart..
1991 • Åkersberga
#8
5 september 2013 kl 10:53
Gilla
Ja precis det jag menar, att löpbandet kan ge en fel indikation på formen jämfört med löpband..
1976 • Västerås
#9
5 september 2013 kl 11:07
Gilla
Nu jämför du äpplen och äpplen. =)
1978 • Västra Frölunda
#10
5 september 2013 kl 11:19
Gilla
Personligen skulle jag aldrig missa chansen att få lite sol/regn/snö/slask under träningen men det är absolut inget fel att köra intervaller på löpband. Klart man kan lura sig, men jag tror inte att det är någon större risk om man inte kör ALLA pass på band.

Fartkänsla är något man lär sig tycker jag. Om man springer lite mer intervaller ute lär man sig känna ungefär vilken fart man håller. Springer man samma sträcka hela tiden kan man lära sig lite mellantider att hålla koll på också.
Gällivare
#11
5 september 2013 kl 11:20
Gilla
Håller med ovanstående, all träning är bra träning.
Körde också tidigare intervallpassen på löpband av samma anledning (det jämna tempot). Tyvärr råkade jag ut för en skada som jag måste varna om. För mig hade jag nog lite för högt tempo och tappade kontrollen på löpbandet och översträckte knäleden och fick en lokal inflammation. Detta var i början av maj och inte förrän i slutet av juli kunde jag springa igen utan smärtor. Så var försiktig med att ha ett för högt tempo på löpbandet!
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#12
5 september 2013 kl 13:33
Gilla
Jag kör också intervaller på löpband vintertid. Särskilt gillar jag att köra tröskelfart på löpband eftersom jag tycker det är svårt att hitta den ansträngningsnivån ute. det går ofta för fort då.

Om man är orolig för att inte hitta rätt tempo ute är det nog det man bör träna på. Klarar man inte att genomföra ett bra intervallpass utomhus med viss jämnhet i fart är det väl osannolikt att man lyckas göra det på tävling?

Jag tycker inte man behöver vara orolig för att göra ojämna pass utomhus. Det är en träningssak och man lär sig med tiden att hitta ett bra tempo utifrån ansträngningsnivå. Man får komma ihåg att det är naturligt med en variation i fart beroende på väder, dagsform, kupering etc. Jag springer ofta intervaller på samma rundor så att jag kan jämföra mina pass.
1989 • Halmstad
#13
5 september 2013 kl 15:49
Gilla
Intervallträning (A3-pass) innebär att man anstränger sig max i en bestämd tid/längd för att sedan varva ner ansträngningen i en bestämd tid. Detta görs under flera upprepningar.

Fördelar med intervallträning: (löpning).

*tidseffektivt. 20-45 min. Beroende på vilken intensitet och längd.

*Alla kan vara med oavsett nivå.

*Du upplever snabba resultat. Med hjälp av antal upprepningar så kan man oftast pressa sig till en till för att förbättra sig från föra passet.

*Kan utföras överallt.Det är enkelt att ha variation på intervallpassen.

Mer information: http://vasacoachen.tumblr.com/ https://www.facebook.com/Vasacoach
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#14
6 september 2013 kl 09:01
1 Gilla
Många som har åsikter om vad som är rätt/fel träning.
Lita på dig själv och låt dig inspireras av andra.
Löpning är väldigt enkelt. Det är bara att springa när, var och hur du vill.

1982 • Stockholm
#15
6 september 2013 kl 11:47
Gilla
Ett tips, som jag använder är att öka lutningen på bandet till 1 eller 2 grader för att kompensera för bättre frånskjut och ingen vind. Då kan du någorlunda rättvist ffe jämföra farten på löpband med fart ute. Jag kör alla icke tränarledda intervaller på löpband.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.