Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 3956 visningar

Muskulär obalans i ett ben

Jeanette Siwerman-Kjellqvist
1990 • Uppsala
#1
17 september 2013 - 13:07
Gilla
Sjukgymnasten har konstaterat att jag har en tydlig muskulär obalans i hela mitt vänstra ben, ända upp från skinkan! Högerbenet är alltså drivande och vänsterbenet "hänger inte med". Detta märktes inte minst efter mina problem med vänster knä efter Stockholm Marathon i juni.

Läxan från sjukgymnasten är alltså att träna upp vänstersidan så jag får två lika starka ben!

Har ni tips på sådana övningar, länkar till styrkeprogram etc ?
Har ni själva haft samma problem? Själv har jag svårt att förstå hur ett ben kan bli svagare än det andra - man använder ju båda benen lika mycket ...
1985 • Borås
#2
17 september 2013 kl 14:54
Gilla
Hej!

Jag har fått samma "diagnos", att mitt vänsterben är svagare.

Jag fick problem med höften (framsidan) efter ett hektiskt löppass nerför i backe. Drog på mig en slemsäcksinflammation, samt att höftböjaren skadades.

Gick till en naprapat som direkt konstaterade att jag felbelastar, pga att jag hade en sträckning i ländryggen på höger sida, samt att jag var väldigt stel (troligtvis pga av stillasittande jobb, samt att jag övertränat på gym).

Har du även kollat ryggen?

F.Ö. så är det enda tipset jag kan ge för att träna upp obalans att man gör enbens-squats (knäböj på ett ben). Gammal hederlig knäböj med stång är också en fantastisk styrkeövning för oss löpare.
Jeanette Siwerman-Kjellqvist
1990 • Uppsala
#3
17 september 2013 kl 17:48
Gilla
Tack för tipset!
1966 • Karlstad
#4
17 september 2013 kl 19:50
Gilla
Träna i mer terräng också och inte bara slät mark. Spring i terräng, upp o ner och gå med stavar i tuff terräng. Gärna så att det är lite slitsamt, då måste du använda båda benen och kan inte "fuska" lika lätt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.