Löpning Tävlingar & Motionslopp 10 inlägg 3581 visningar

NYC Marathon, vem vinner?

Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#1
31 oktober 2013 - 22:18 (Redigerad 31 oktober 2013 - 22:18)
3 Gilla 
Jag tycker att det är väldigt kul att springa. Men jag tycker att det är nästan ännu roligare att följa med i vad som händer i världseliten inom långdistanslöpning.

Jag vet att många, eller kanske de flesta, tycker att det är ganska anonymt och ointressant vem som vinner de stor marathonloppen. Det är bara ännu en kenyan eller ethiopier, för det mesta.

Så därför tänkte jag försöka dra mitt strå till stacken och skriva lite om de stora utmanarna till vinsten i världens största och kanske mest prestigefyllda marathon som går av stapeln på söndag, New York City Marathon. Kanske blir det lite roligare för några av er att se och följa loppet, om ni vet lite bakgrund om löparna.

New York är speciellt eftersom det inte finns några farthållare. Det öppnar upp för mer "racing", dramatik och taktik, istället för att bara mala på i jämnaste möjliga tempo för snabbast möjliga tid. I NY är det segern som räknas.

Först och främst: Geoffroy Mutai! Kenyanen är tillbaks på startlinjen i ett marathon efter att ha varit tvungen att bryta London marathon i våras pga ett hamstringproblem. Nu pratar vi alltså om mannen som sprungit det snabbaste loppet någonsin, 2:03:02 i Boston 2011 (ej godkänd bana för världsrekord dock), mannen som krossade banrekordet på just denna bana i New York 2011 då han dunkade de 10 kilometrarna mellan 30-40 km på ofattbara 28:57 på den mest kuperade delen av banan, inkl Central Park. Tänk på det en stund..... Mannen som ser ut som en glad liten teddybjörn på sidan av banan, men som ser ut som ett lejon när han rejsar.

Men en annan som varit rätt kaxig inför loppet är den regerande OS-guld och VM-guldmedaljören på marathondistansen, Stephen Kiprotich från Uganda. Han är bara 24 år än så länge, men har alltså lyckats vinna både OS och VM-guld. Han berättade efter sitt VM-guld i Moskva i somras att när han som ung och lovande löpare träffade Haile Gebresselassie vid ett tillfälle och bad honom om råd hur han skulle göra för att nå toppen så sa Haile endast: "Träna stenhårt i 7 år." Och det gjorde Kiprotich och det har gått bra, kan man säga! Kiprotich har ett modest pers på 2:07:20, men han har visat att han är en urstark taktisk marathonlöpare, dels i London-OS då han snuvade den nuvarande världsrekordhållaren Wilson Kipsang och den då dubble VM-guldmedaljören Abel Kirui på segern. Och dels i Moskva i somras då han lekte katt och råtta med den Ethiopiske stjärnan Lelisa Desisa. Så han har slagit marathonlöpare som sprungit 2:03 och 2:04, trots att han själv inte varit närheten av de tiderna. Så här har han sagt om sina motståndare inför loppet på söndag:
"They are experienced but the days for experience are long gone. It now revolves on how much hard work you put in training. I can ably say that I am ready to take them on,"

Den tredje stora utmanaren är den lille, lille, men ack så gode och flitigt tävlande Tsegaye Kebede från Ethiopien. Kebede har åstadkommit otroligt mycket på marathonscenen trots sina ynka 26 år: Han tog bronset på OS i Peking 2008, han vann London Marathon 2010 och nu åter i våras 2013. Han vann Chicago marathon i fjol och han var 2:a 2010 då han utkämpade den mest brutala slutstriden någonsin mot legenden, den numera avlidne Sammy Wanjiru. Kebede och Kiprotich slåss om World Marathon Majors stora bonuspris, 500.000 dollar, till den som är den bäst rankade marathonlöparen över säsongen 2012/2013. Så det är mycket pengar på spel här...

Det finns några herrar till att hålla utkik på, men jag vill istället skriva om den amerikan som det snackas mest om just nu. Han heter Ryan Vail och har bara sprungit 2 marathon, men dessa har gått på 2:12 och 2:11. Och det ryktas om att han är MYCKET bättre nu än han var förra året då han sprang de tiderna. Han bloggar och lägger ut all träning han gör på sin blogg: http://ryanvail.blogspot.com, mycket intressant läsning!! Håll ögonen på honom.


På damsidan är det minst lika spännande.

Var det fler än jag som hånlog lite under damernas marathon i Moskva i somras, då en relativt okänd Italienska vid namn Valeria Straneo, 37 år, gick upp i täten efter typ 200 m och drog upp farten, med ett koppel av starka östafrikanskor och japanskor i efter sig? "Det håller sääääkert du". Vid 35 km hånlog jag inte längre. För då var det bara hon kvar tillsammans med kenyanska superstjärnan Edna Kiplagat. Straneo ledde loppet hela vägen och sprang sk**en ur alla andra. Hon tittade inte bakåt en sekund, hon bara mosade på. Kiplagat orkade hänga i, och vann tillslut, men i mina ögon var Straneo den dagens stora utropstecken. Och hon står på startlinjen nu på söndag och skall återigen möta sin antagonist Edna Kiplagat.

Edna Kiplagat som alltså vann VM-guld i Sydkorea 2011 och nu igen i Moskva 2013. Hon har ett pers på 2:19:50 och har sprungit många starka marathonlopp, även om hon föll igenom på OS förra året. Hon har även chans på den stora bonusen på 500.000 dollar om hon vinner loppet. Edna skulle vara den stora favoriten, om det inte vore för att det finns en annan, kanske ännu mer spännande löpare i fältet:

Priscah Jeptoo. Om ni såg halvmarathonloppet "Bupa Great North Run" för någon månad sedan, där det osannolika startfältet bestod av bl a Haile Gebresselassie, Kenenisa Bekele och Mo Farah på herrsidan och Tirunesh Didbaba och Meseret Defar på damsidan, så såg ni också att varken Dibaba eller Defar hade en chans i det loppet. De var chanslösa mot Jeptoo. Då förstår ni vilken form den tjejen är i. Hon springer lite lustigt, det är nästan bara underbenen som rör sig, men det går otroligt fort! Det kommer bli en hård strid mellan Jeptoo och Kiplagat om de 500.000 dollarna.

Det finns några fler damer också som kanske kan blanda sig i, men det får räcka med dessa.

Loppet börjar 15:30 svensk tid och sänds på Eurosport 1 eller via live stream här: http://abclocal.go.com/wabc/index
1984 • Stockholm
#2
31 oktober 2013 - 22:31
Gilla 
Nice genomgång, tack! Nu vill jag ju ännu mer se loppet :). Kan inte 15:30, vågar man hoppas på att det går att se eftersänt?
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#3
31 oktober 2013 - 22:34
Gilla 
Jag vet inte Johan, kanske kan man se det i efterhand på Eurosports hemsida, alternativt så dyker det kanske upp på Youtube vad det lider.
Daniel Jacobsen
1987 • Ekerö
#4
31 oktober 2013 - 22:38
Gilla 
Härlig genomgång Gabriel, det tackar vi för.

Hur kommer det sig att Bostonrekordet inte räknas, är den banan för kort?
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#5
31 oktober 2013 - 22:45
Gilla 
Daniel, nej det beror på att den är en sk "point to point"-bana och att starten ligger högre upp än målet. Dvs det är fler nedförsbackar än uppförsbackar.

Men Boston är inte någon snabb bana egentligen den är tuff, med många hårda backar. Men detta året var speciellt. Dels var det en kraftig medvind, men framför allt så fanns en Ryan Hall i sitt livs form med i startfältet som satte upp världsrekordfart direkt från starten och sedan så blev det en flera km lång sprintduell mellan Moses Mosop och Geoffroy Mutai på slutet som var helt sinnesjuk och ledde fram till den fantastiska tiden.
Daniel Jacobsen
1987 • Ekerö
#6
31 oktober 2013 - 22:55
Gilla 
Det där lät ju som en grym duell. Kan ju nästan säga att han har det "moraliska" världsrekordet då.

På tal om dueller så är ju detta lopp nästan för bra för att vara sant. 90-00 och 10 talets stora långdistansgiganter gör upp och min personliga favorit Bekele står som segrare. http://www.youtube.com/watch?v=icdS6BjnKlA

ps. sry för off-topic.
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#7
31 oktober 2013 - 23:03
Gilla 
Daniel, ja det var ett grymt lopp och det var kul att det var Bekele som tog hem det. Man hade börjat bli lite less på att Farah vinner allt hela tiden :-)

Du kan även se Sammy Wanjiru och Tsegaye Kebedes legendariska duell från Chicago 2010 här: http://youtu.be/ZFPhCJ4IKeE

Och lite från Moses Mosop och Geoffroy Mutais duell från Boston här: http://youtu.be/5qYXe01cEpU (dålig kvalitet)
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#8
3 november 2013 - 10:52
Gilla 
Om några tinmar smäller det. Det pratas om rätt kraftiga vindar och motvind under första 2 milen. I så fall blir det inga snabba tider för eliten, men det kan bli ett riktigt spännande race ändå.
Daniel Jacobsen
1987 • Ekerö
#9
3 november 2013 - 11:45
Gilla 
Eurosport sänder live från 15:30, kul.
1972 • Tyresö
#10
4 november 2013 - 09:26
1 Gilla 
Starkt tippat!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.