Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 39369 visningar

Ta hål på blåsor?

Emil Jensen
1977 • Åstorp
#1
28 juli 2008 - 12:25
Gilla  
Vad upplever ni som bästa metoden för att ta itu med blåsor och skavsår? Tejpa/compeed eller ta hål på skiten och punktera blåsorna efter hand? Har en del tävlingar på gång i augusti som jag inte vill förstöra med något så banalt som blåsor.
Har precis bytt skor till asics trabuco från nike pegasus, när jag går tillbaka till mina gamla skor blir skaven bara värre mot alla odds!!!
Samuel H
1979 • Järfälla
#2
28 juli 2008 - 13:11
Gilla  
Med Compeed ska man ta bort den lösa huden innan man sätter på det. Jag brukar helt sonika ta en sax och klippa bort huden. Sedan på med compeed enligt konstens alla regler (följ anvisningarna noga) och blåsan kommer inte påverka löpningen alls.

Detta har funkat på alla blåsor jag har haft och de har alla suttit på hälen.

Edit: Stavfel
Anders O
1968 • Göteborg
#3
28 juli 2008 - 13:12
Gilla  
Ta hål, sen plåster/tejp/compeed efter behov.

Jag trodde i min enfald att knyta skorna hårt skulle hindra skavsår från att uppstå men med egen erfarenhet upptäckt att det är precis tvärtom för mig. När jag känner lite skav i hälen, knyter jag skorna lite lösare och skav problemen upphör. Blåsor på tår etc verkar mer bero på modell av skor, strumptyp etc och/eller längd på träningspass.
1975 • stockholm
#4
28 juli 2008 - 18:57 Redigerad 28 juli 2008 - 18:58
Gilla  
På 24H så blev hela mina fötter översållade med blåsor, har aldrig varit med om något liknande - rena rama slakten. Jag tog saxen och klippte bort blåsorna, torkade torrt, satte på compeed och väntade tlls fötterna domnade bort... =)

Edit: PS: Tejpa fötterna innan de varma och fuktiga, det hjälper. MIna blåsor kom på ställen som var otejpade. Jag använder brun Leukotejp, 5 cm bred.
Emil
1984 • Sundsvall
#5
28 juli 2008 - 22:20
Gilla  
Hey hey! Du har samma namn som jag!(efternamn också!)

Blåsor skall man inte ta hål på. Vätskan som finns innanför huden är rengörande och bakteriedödande. Tar man hål på blåsan så riskerar man att få in bakterier och skaffa sig en infektion som kan leda till en ond bråd död...

Om du frågar en läkare(som tenderar att ta allting dom lärt sig på lite för stort allvar).

Av egen erfarenhet så brukar jag alltid sticka hål på den blåsa som besvärar mig och om jag är i behov av nöta lite på den hudbiten så brukar jag tejpa. Aldrig varit några problem och aldrig lidit någon ond bråd död.

Emil Jensen
1977 • Åstorp
#6
28 juli 2008 - 22:32
Gilla  
Hey hey Emil :) Visst e det fantastiskt att det finns fler med det fina namnet... Jag har till och med blivit uppringd av folk som vill boka in mig på spelningar som artisten Emil Jensen... Något off topic kanske...
Nu har jag opererat, compeedat och tejpat och tagit på mig mina nya skor igen. De två första kilometrarna gick det bra med en "skön" smärta, men efter 5k så gick det inte längre. En klar förbättring dock!!!
Tackar för tipsen!
1960 • Frillesås
#7
28 juli 2008 - 23:42
Gilla  
He e bara att ta hål på blåsorna så fort man kan. Därefter river man bort så mycket skinn man kan. Då bygger man nytt skinn som tål mycket mer. Det känns lite dagen efter när man löper, men det som gör ont det ger.
1973 • Malmö
#8
29 juli 2008 - 00:17
Gilla  
jag har konstant fått blåsor under hålfoten pga. mina ortopediska inlägg är hårda och trycker på.
jag har liksom provat mig fram om jag ska sticka hål på eller inte, men jag tycker att det gör mindre ont att fortsätta springa när jag har stuckit hål på och satt på compeed.
har dessutom hittat en ny sort som har lite bedövande effekt.
3 in 1. som jag har lagrat upp hemma. http://www.apoteket.se/apoteket/jsp/polopoly.jsp?d=4870&ProductSKU=214128&prodinfotype=&showBuy=true&action=showProdInfo
(där jag köpte liknande har slut på dom. på startfittnes.)
1955 • Västra Frölunda
#9
29 juli 2008 - 22:39 Redigerad 29 juli 2008 - 22:40
Gilla  
Fera av de som lägger inlägg i denna diskussion har ett vackert namn. Trots detta besväras vi av blåsor. Ultraveckan i Hallsberg borde kanske byta namn till "blåsfestivalen".

Sedan jag började smörja på "Sportslick" har jag klarat mig riktigt bra från blåsor. En salva som sitter kvar trots svett eller av regn-blöta skor.

När jag var i Oslo för 24H blev mina fötter totalt förstörda av enormt stora blåsor under foten. Skon var fylld av blod. Med sportslick klarade jag mig helt utan blåsor både i Mellsta 12H, Skövde 6H, Tibro 6H och Stockholm marathon. SKÖNT!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.