Löpning Skador & Rehab 24 inlägg 12992 visningar

Gubbvad...

1957 • Drammen
#1
18 december 2013 - 20:02
Gilla
Nå har jeg også fått det! Forrige tirsdag etter 8 km akutt smerte i leggen. Fredag....etter 2 km og i går etter 3!

En liten betraktning først. Jeg forsøkte å søke i norske ressurser etter skaden. Det var veldig lite å finne, men jeg antar at norske gubber har like dårlige vader som svensker. Tror rett og slett skaden er mer kjent i Sverige siden den har fått et fyndig navn. Utrolig hva et navn kan gjøre ;).

Jeg har lest gjennom de fleste trådene om dette på jogg.se. Det eneste jeg lurer på er hvor raskt man skal starte med eksentriske tåhev. Skal det tas i akuttperioden eller bør man vente en ukes tid?

Fant for øvrig en amerikansk ressurs på dette som kanskje kan være av interesse for flere gubber (I hate that word!!!) enn meg!
http://www.runnersworld.com/injury-treatment/calf-heart-attacks?page=2


Erik
< < < 1 2 > > >
Lennart
1971 • Vallentuna
#2
18 december 2013 kl 20:57
Gilla
När jag började använda kompressionsstrumpor gick mitt problem med gubbvad över. Har inte haft några problem efter det.

Ett tips kan också vara att investera i ett par Compression Calf Sleeves. De slits linte lika fort som strumpor :-).

Kompressionsstrumpor eller Compressions Calf tillsammans med streching av vaderna fungerar bra för mig.
1957 • Arvidsjaur
#3
18 december 2013 kl 21:31
Gilla
Jag använder Compressions Calf just för att de inte slits sen gör jag tåhävningar regelbundet och det fungerar bra. Gör det ont bör man nog vänta men annars bör man kunna använda tåhävningar så fort som möjligt
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
18 december 2013 kl 21:46
Gilla
Jag uppfattar "gubbvad" som upprepade bristningar av vadmuskulaturen. Muskelbristningar ska man inte belasta de första dagarna, bara hålla cirkulationen igång med obelastade rörelser. Efter några dagar är det bra med försiktig stretch och mjuk massage, det ska inte göra ont. Tåhävningar på två ben kanske man kan börja med efter fyra dagar, min gissning. Lätt jogg efter en vecka-10 dar.
Mattias
1974 • Borås
#5
19 december 2013 kl 07:13
Gilla
Tåhävningar efter tre-fyra dagar och lätt jogg efter 10 dagar, det har jag haft som recept efter mina bristningar. (haft en i varje vad). Eftersom det blir en ärrbildning när muskeln läker är det viktigt att bygga upp vadmusklerna igen så att de blir starkare än innan skadan. Det görs lämpligast med tåhävningar med viktmotstånd. Vanliga obelastade tåhävningar varannan dag och en gång per vecka blir det med viktmotstånd på gymmet. 3 set, 12 receptioner med 90-100 kg i stående tåhävningar, med raka och böjda ben. Vadmuskeln är stark och klarar mer vikt än man tror.
1962 • Torslanda
#6
19 december 2013 kl 08:19
Gilla
Men vet någon vad gubbvad är? Då är det ju svårt att rekommendera något.
Jag har problem med mina vader, men vetifåglarna om det är gubbvad. Har hört många olika problemtyper som man populärt kallar gubbvad bara för att det gör ont i vaden. Har gått på mycket behandlingar nu och fått massa olika teorier. Tror inte någon är fel men om det är gubbvad. Upp till var och en antagligen.
1. Bindvävsstrypning. Att när Soleus muskeln går ned mot hälsenan och man tränar lite tuffare så är inte bindväven lite elastisk när man blir gubbe och en strypning blir och smärta i vaden. Lite kompartment syndrome diagnos. Åtgärd. Massage gärna med Laser för att komma djupt
2 Bindvävsärr. Gamla skador (bristningar) orsakar förtjockningar på bindväven. När man tränatr upp muskeln så kommer dessa i ett läge där de irriterar muskeln och smärta uppstår.
Åtgärd. Massage gärna med Laser för att komma djupt
3 Kompartment syndrome. Lite samma som 1. Bindväven hinner inte med att växa lika fort som muskeln så de blir som man har strypt blodtillförseln. Det som är signifikativt med CS är att det alltid kommer efter samma sträcka när man springer. Är som en klocka. Alltid efter typ 5 km. Åtgärd: Massage eller i värsta fall operation.
Nu kommer de lite mer skumma progoserna
4. . Problem med smärta på utsidan vaden. oregelbunden och kommer och går. Kan köra ett 25 km pass ena dagen utan smärta och nästa dag får sluta efter 500 m.
Min smärta försvann efter kiropraktorbesök. 4:e tån hade låst sig och då man drog ut den så släppte smärtan. Åtgärd: Kiropraktor?
5 Problem med ständiga kramper. Åtgärd Magnesiumolja. 50% av Magnesiumet försvinner i magen om man äter tabletter enligt någon som jag inte kommer ihåg.
6 Rocker ankle. En för svag framsida gör att man inte kan har bra rörlighet i fotleden. Risk med detta är att man använder fotvalven istället och får risk för plantar falscit eller vad det nu heter.
Jag har fler diagnoser, så som sagt så är det inte lätt. Som sagt så är detta inte mina egna åtgärder utan vad jag har fått för råd av kiropraktorer ortopeder och massörer...
Jonas
1971 • VASSMOLÖSA
#7
19 december 2013 kl 14:52
Gilla
Vänta några dagar innan du kör på med exentriska tåhävningar, vilket du fortsätter med kontinuerligt.
Använd compression strumpor/calf sleeves.
Börja löpträna efter att du varit smärtfri i vaden i minst en vecka. Börja inte för tidigt.

Funkade för mig iaf.....än så länge.

Lycka till.
1957 • Drammen
#8
19 december 2013 kl 19:42
Gilla
Takk for gode svar. Skal kjøpe calf sleeves, magnesiumolje og sette i gang med styrketrening og eksentriske tåhev om et par dager. Frustrerende når akhillesinflammation på h. side blir erstattet av vadproblemer på venstre, men det er kanskje sånt som skjer når man blir gubbe ;).
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#9
20 december 2013 kl 00:16
Gilla
Robert Roman magnesiumolja hur var o när tar man det? Jag äter magnesium tabletter mot kramper men har inte hörtdet där om att det fförsvinner i magen
Magnus
1968 • Västerås
#10
20 december 2013 kl 01:36 Redigerad 20 december 2013 kl 01:37
Gilla
Ut och lufsa/promenera utan ansträngning inom 1-2 dagar för att få genomströmning i vadmusklerna. Kör med typ "En-om-dagen"-vitaminpiller med extra magnesium som förebyggande.
Tåhävningar efter 7-10 dagar och sen fortsatt resten av livet...
1962 • Torslanda
#11
20 december 2013 kl 06:59
Gilla
Åsa. Man smörjer in vaderna en gång om dagen. Den är luktfri och inte så kletig så jag tar aldrig bort det.
1965 • Kungsholmen
#12
20 december 2013 kl 07:46
Gilla
Som Robert nämner har kroppen svårt att ta upp Magnesium ur de vanligaste förekommande "salterna" Magnesium-oxid, sulfat, klorid, hydroxid, etc

Se tex http://www.annahallen.se/ar-alla-magnesiumpreparat-bra/comment-page-2

Tyvärr är de flesta billiga tillskott i form av de sämsta föreningarna.

Själv har jag haft tre fall av "gubbvad", dvs hastigt inträffande små muskelbristningar som kvarlämnar en lokaliserad krampliknande smärta i 4-5 dagar, men är nu sen några år tillbaka helt besvärsfri utan att använda kompressionsstrumpor eller göra tåhäv.
Efter händelserna använde jag kompressionsstrumpor ett tag och jag äter konstant Mitt Val Sport som innehåller lite extra Magnesium.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#13
20 december 2013 kl 08:57
Gilla
Jag har haft det två gånger och det är riktigt surt. Känns som att det kan komma närsomhelst utan förvarning.

Tack för tips om Mitt Val Sport, ska prova det. Jag har kört Magnesium på brustablett, men den är riktigt äcklig.
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#14
20 december 2013 kl 12:59
Gilla
Tack för hjälpen om magnesium olja,
jag äter Emgesan utskriven av läkare (jätte äcklig) och ingen har sagt att kroppen inte tar upp det till fullo,
jag får aldrig kramp när jag springer utan efteråt, jag har svårt att bla stretcha framsida lår, göra tåhävningar mm,
kramperna är sviterna av långvarig ischias,
det kan ju vara värt att komplettera med oljan iaf i perioder då kramperna lite överallt i benen är extra svåra
rolle
1961 • österskär
#15
21 december 2013 kl 01:48
Gilla
jag har slutat att springa på tå och nu har jag kunnat springa på igen. Springa på tå skall man tydligen inte göra för långa sträckor du det belastar vaden otroligt mycket.
1962 • Karlstad
#16
21 december 2013 kl 13:25
Gilla
Hade stora problem med gubbvad hela året. För en dryg månad sedan köpte jag kompressionsstrumpor och det har verkligen hjälpt. Tillsammans med ett långsamt stegrande träningsprogram kan jag nu jogga 8-10 km utan problem mot 500m för två månader sedan.
1965 • Kungsholmen
#17
21 december 2013 kl 14:50
Gilla
Just att ändra löpsteg till att springa mer på framfot eller annat experimenterande är nog en stor anledning till att många drabbas av gubbvad.
Min första gubbvad kom precis efter att jag fick för mig att springa på framfoten några km (och detta var långt innan det blev modernt med framfotslöpning och flera år innan Born to Run skrevs :-) )
Har även andra kompisar som överansträngt sig efter att ha läst Born to Run eller sett författaren intervjuas på TV :-D
Hobbylöparn
Östermalms IP
#18
21 december 2013 kl 15:28
Gilla
Ni som kör med lösa calfs, hur gör ni med dem i kombo med tightsen? Har ni dem under? Eller har ni helbyxor med kompression då?

Jag behöver testa kompression.
#19
21 december 2013 kl 16:08
Detta inlägg har raderats
1970 • Ribbingsnäs
#20
21 december 2013 kl 16:08
Gilla
Stefan J. Jag hade också en segdragen gubbvad. Enligt idrottsläkaren jag gick till berodde det på att bristningarna låg nederdelen av muskeln, gränsande till bindvävsdelen. Där är det mycket sämre cirkulation och reparation av skadan går därför långsammare. Jag kör som andra här kompression och magnesium. Borde nog göra tåhävningar också, men har varit lite lat.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.