Löpning Träning 32 inlägg 8938 visningar

Färdiga träningsprogram - era erfarenheter

Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#1
2 januari 2014 - 11:20
Gilla
Funderar på att använda mig av ett färdigt träningsprogram, t ex härifrån jogg.se eller marathon.se. Vad är era erfarenheter av dessa?
< < < 1 2 > > >
1960 • Årsta
#2
2 januari 2014 kl 11:42
Gilla
Jag kör efter marathon-programmen, både för marathon och halvmarathon. Jag tycker att de är superba. De är mycket logiska och har bra variation, och är konstigt nog, inte så krävande, vare sig i tidskonsumtion eller distanser. Programmen är ju uppbyggda för att bilda en helhet så jag för min del skulle inte plocka lite här och där, utan följa dem från början till slut. Eller också skulle jag sätta mig in i programmets uppbyggnad med periodiseringar, platåer o.s.v. för att sedan överföra den strukturen till ett eget ihop-plockat program. Men då måste man ju verkligen fatta vad man gör...
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#3
2 januari 2014 kl 11:53
1 Gilla
Eftersom jag hoppade i i den djupa änden när jag kastade mig över Stockholm ultra 100km förra året valde jag att köra efter schema hos marathon.se, och det fungerade över förväntan! Jag kan för lite om periodisering och upplägg för att kunna plocka och byta själv, men jag kan byta plats på pass inom samma vecka för att få livspusslet att gå ihop. Jag blev så nöjd att jag satar på att följa deras schema i år igen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
2 januari 2014 kl 11:57
Gilla
När jag började träna mer systematiskt följde jag rätt väl ett marathonprogram på marathon.se och många år efteråt sneglade jag på dem titt och tätt, det händer fortfarande, speciellt vid nertrappning inför ett lopp.
De ger en bra grund, så länge det funkar och känns bra är det bara att köra på. Men man ska inte följa dem slaviskt, måste lyssna på kroppen också.
Förr eller senare bör man lära sig att lägga upp sin träning efter hur ens egen kropp reagerar och kunna anpassa sig efter dagsform och ändå veta att man tränar på ett bra sätt.
HR
1972 • Stockholm
#5
2 januari 2014 kl 12:10
Gilla
+1 på Oldboys inlägg.

Är man inte funtad som så att man inte kan följa instruktioner ifrån ett excel-ark så kan man ändå plocka russinen ur kakan och anpassa schemat efter sin vardag.

Det kan dock hjälpa en del med att börja med att följa ett program, springa med sällskap etc för att få in lite rutin. Känner man att man "ligger före" träningsschemat så får man hoppa vidare till nästa nivå och känna efter. De bättre programmen för lite längre lopp kan vara bra att följa lite mer konkret för att inte riskera att man springer "för hårt" eller "för mycket". Det kan vara svårt att pejla sig själv i början på den punkten.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#6
2 januari 2014 kl 13:25
Gilla
@Henrik, det är väldigt lätt hänt att man i sin iver springer för hårt på de lätta veckorna (de är ju så erbarmligt lätta) och sen inte orkar satsa riktigt som man borde på de tuffa veckorna (eller satsar bra på de hårda veckorna också och sliter ut sig istället för att träna upp sig!), åtminstone var det så för mig innan jag disciplinerade mig lite och begrep varför de lagt upp det som de gjort.

Fast jag bytte inte nivå, trots att jag låg före. Det var, för mig, rätt beslut. Jag visste ju att jag skulle upp på en veckomängd regelbundet jag bara nosat som tillfälligast på tidigare.

Jag lär mig fortfarande massor av att snoka i deras schema, för fram tills ganska nyligen sprang jag uteslutande det jag var sugen på utan tanke på varken prestation, optimering, periodisering eller någon annan -ering. Jag sprang bara på och mös :-)

Med tanke på att schemat jag följde som en bonus hjälpte mig sänka maratiden från 5H till 4H26 kan jag inte påstå att jag tycker jag valde fel schema heller :-)

Därmed inte sagt att det är något för alla, eller att man måste följa schemat slaviskt om man hittar ett att följa. Det är precis som med salt: det som är lagom för vissa är för mycket eller lite för andra.
HR
1972 • Stockholm
#7
2 januari 2014 kl 19:53
2 Gilla
Annica: det jag menar (som tydligen inte framgick) är att man kanske löpmässigt ligger före sitt excel-ark. Om det är för lätt så kanske man ska skippa till nästa nivå helt enkelt. Är man nybörjare utan träningsbakgrund så är det nog bra att hålla sig till programmet.

Det beror förstås helt på upplägget och omfånget på programmet och jag håller helt med i hur du tänker.

Är det ett kontinuerligt program så kan man dock pejla av var man ligger och kanske hoppa vidare en nivå, eller ett block, t ex på milträning och halvmaraträning. :)

När det gäller Marathon så har de flesta jag känner som sprungit sin första Mara sprungit följande Mara runt en kvart till en halvtimme bättre - även utan att höja träningsmängden ett jota. Det verkar som att det räcker med att få in kroppen i prestationen så vet den vad det handlar om nästa gång. Det tycker jag är fascinerande. De motionärer som kör smarta program och jobbar på sina svagheter precis som du beskriver gör ju ofta ännu bättre resultat. :)
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#8
2 januari 2014 kl 20:03
Gilla
Och Nu fattade jag vad du menade också :-)

Håller förstås med :-)



1954 • Falun
#9
2 januari 2014 kl 20:16
Gilla
För mig går de fetbort. Dels för att jag reser en del i arbetet och måste kunna anpassa programmen efter eget tycke och tid. Dels för att jag är för mycket individualist och med för många egna åsikter. Ett allmänt hållet program som ska passa alla typer av löpare köper jag inte rakt av. Men såklart har jag tittat lite på programmen och kanske tagit åt mig några korn här och var. Fast nu var det nog några år sedan jag kollade. Men då tyckte jag att det var mycket höga träningsdoser för de måltider som angavs.

Men jag vet ju att det har fungerat för många andra, speciellt i början av löpkarriären. Alla är vi olika.
Åsa
1978 • Tyresö
#10
2 januari 2014 kl 20:27
1 Gilla
Det är lite lustigt det där. Jag är fullt övertygad om att jag skulle öka min prestation att följa ett färdigt schema. Jag tror de vet vad de pysslar med, de som tagit fram dem. I nuläget är det dock inte aktuellt alls, pga hur jag är som person. Bara att titta på ett sånt där schema gör att all löplust bara rinner av mig. Jag är rätt egensinnig och har svårt att acceptera att ingå i en mall, även i de fall det skulle gynna mig. Jag älskar individuell träning och råd, men grejar inte den där typen av träning.

Jag utesluter absolut inte att jag tar mitt förnuft till fånga i framtiden, men just nu känns det viktigare att hålla igång löplusten än att köra absolut supereffektivt.
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#11
3 januari 2014 kl 18:05
Gilla
Tack för alla synpunkter. Hamnar lätt i samma typ av träning när det gäller löpning - även om distansen kan skilja sig åt för min del blir det lite av samma i alla mina pass. Nu i år ska jag dessutom försöka ge mig på LL för första gången och vill ha ett vettigt upplägg utan att gå på några "minor". Kan inte säga att jag tycker något program ser jättefantastiskt ut. Men visst bär det emot att följa ett träningsprogram slaviskt. Så det blir kanske något program som får vara vägledande och sen får man kanske pussla lite beroende på reste av alla aktiviteter man har under veckorna.
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#12
3 januari 2014 kl 21:10
Gilla
Vill du ha hjälp av en som ger dig fantastiskt varierade träningsprogram, så kan jag rekommendera Tom "Tinman" Schwartz. runfastcoach@gmail.com

1954 • Falun
#13
4 januari 2014 kl 10:54
Gilla
Eftersom jag inte känner till en enda seriöst satsande löpare som följer något färdigt träningsprogram så är frågan när dylika program har spelat ut sin roll. Är de enbart för nybörjare som behöver få struktur på sin träning eller räcker de längre än så?

Lite nyfiken på varför Tore har en utländsk coach är man ju. Google ger lite mer än en mailadress, se http://www.runningprs.com/coaching.html.
1967 • www.sapiens.se
#14
4 januari 2014 kl 11:15
Gilla
Ett färdigt träningsprogram kan man komma rätt långt med om man väljer ett som passar en själv och det kan ju vara svårt att veta innan man provat. Om inte annat så lär man sig förhoppningsvis lite om hur man kan strukturera upp sin träning.

Men. Det som många råkar ut för är att saker händer som gör att programmet inte gick att följa. Hur gör jag då? Hur stuvar jag bäst om mellan passen och hur gör jag när jag varit borta ur programmet ett par veckor?

När jag hjälper andra med träningen så får dom bara detaljplanering två veckor i taget och till och med det brukar vara svårt att planera in om det är mycket resor eller om det blir sjukdomar. Det är ett evigt parerande med passen. När jag skissar för mig själv planerar jag bara i detalj en enda vecka i taget. Längre än så har jag svårt att veta hur dagarna kommer att se ut. Självklart har jag en övergripande plan på vad jag vill jobba med men på detaljnivå är det omöjligt att veta hur det kommer att se ut.
1989 • Älmhult
#15
4 januari 2014 kl 11:49
Gilla
Jag springer min första mara i Stockholm i år och kommer använda mig av ett av programmen på marathon.se. Kände direkt när jag såg över programmen att det skulle vara något för mig, då jag lätt springer mina långsamma pass för snabbt och mina snabba pass för långsamt. Så jag behöver lite hjälp med att hålla igen och pusha på där det behövs, och då tycker jag att ett färdigt program funkar perfekt. Men som #10 säger är det kanske inte alla som passar för ett "färdigskuret" schema. Tror dock man känner det ganska snabbt när man tittar på programmen - det handlar nog lite om vilken typ av löpare man är.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
4 januari 2014 kl 11:51
5 Gilla
Färdiga träningsprogram är som matrecept: bra för nybörjaren "det här funkar för de flesta", en minneslapp för den erfarne.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#17
4 januari 2014 kl 12:10
2 Gilla
Pre-Intervallguiden var de olika programmen på nätet min enda inspiration till nya sätt att springa intervaller på när man ledsnade på de gamla vanliga, jag hade aldrig kommit på idén att springa "Olgor" eller "Supertusingar" på egen hand (återigen för lite kunskap).

1967 • www.sapiens.se
#18
4 januari 2014 kl 16:17
1 Gilla
Jo jag vet många som fått fina resultat av flera olika färdiga träningsprogram. T.ex. Daniels, Pfitzinger, Szacke och jag har fått positiv feedback från många som följt programmen i min första bok så det är klart det går. Det viktigaste man får är strukturen inklusive periodisering och pulsering men man får nog fortfarande lära sig vad som funkar bäst för en själv. Att känna efter och se om det är ett program som passar.

Hade det funnits ett enda program som funkat bäst för alla så hade det bara funnits ett program.
Stefan
1968 • Sundsvall
#19
4 januari 2014 kl 20:04
1 Gilla
Jag tror att den stora fördelen med ett färdigt program är att det kan hjälpa "nybörjare" att få struktur i sin träning. Det är också bra för den som inte vill/orkar lära sig så mycket om träning och träningslära. Men för de flesta så är det färdiga programmet inkörsporten till att planera sin egen träning. Har man läst, lärt och testat inför några lopp så vet man hur man stuvar om i programmet när det oförutsedda inträffar, man lär sig vad som fungerar för en själv och det skapar en förståelse för hela träningsprocessen. Det är en bra hjälp, men det kan inte ersätta lyxen av att ha en egen coach, med all den feedback och finjusteringar som det ger.

Rådet till trådskaparen är att välja ut ett program som ser någorlunda vettigt och testa. Och följ programmet ända in i mål, annars blir det svårt att utvärdera.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#20
5 januari 2014 kl 08:56
1 Gilla
Följde jogg programmet inför 1.a GV (bara 4-5susta veckor dock eftersom hade fått knästuckning o hann inte träna tidigare...) och sen för första mara. Inför sistnämnda kollade jag 4:30&4:00 eftersom jag hade egentligen inte möjlighet att springa snabbt&många pass som föreslog 4:00-programmet men 4:30-programmet verkade lite för lätt oftast.
Inför andra mara hade jag ett program från den som hjälpte med knä-rehab. Mixade dock med jogg-programmet för 3:30 eftersom det kändes rätt upplägg.
De program jag har fått under första år mara-träning var ok men inte utmanande nog tycker jag samt det gick inte att följa ett 3:00 program när man springer på 3:26 på matan (en gång till, för snabba pass och gör många).
Program som finns i böckerna typ JD eller Pfitzinger har jag svårt att följa. Men det är en smak sak tror jag.

Som Marcus skriver ovan, är jag ut efter struktur. Det skall oxå finnas flexibilitet nog som nämnde Leif om t.ex man skall resa bort eller ha en tung vecka på jobbet.

Så... Program eller inte program är upp till var och en. Inget fel tycker jag i vilket val man gör. Bara man följer ett program betyder inte att man når tidsmål som står. Väl på mara-dagen kan mycket påverka. Så testa dig fram (alltså t.ex. Välj ett program o se till hur det går.). Bästa program i världen skall ändå genomföras...& det är kontinuitet som gör dig bättre i din träning.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.