Löpning Skador & Rehab 42 inlägg 36676 visningar

Ont i skinkan!!

Daniel Sjöberg
1975 • Göteborg
#1
4 augusti 2008 - 13:36
Gilla  
Tjena!
Har haft lite känningar i höger skinka under vårens träning fram till göteborgsvarvet! Känns som att man det liksom är kramp eller nått djupt inne i muskeln, tror inte det är nått fel på höften! Vad är detta för nått? Hur blir man av med det? Har kännt tendenser sedan jag börjat träna nu igen efter ett par månaders uppehåll................/daniel
< < < 1 2 3 > > >
1969 • Säter
#2
4 augusti 2008 - 14:43
Gilla  
Pirriformis - den djup liggande sätesmuskeln ?
Själv fick jag problem efter för intensiv backträning. Det kändes till slut som en kniv in i sätesmuskeln. Jag har blivit hjälpt av att strectha den på rätt sätt, massage och laser. Nu är jag noga med att arbeta upp den stora sätesmuskeln så att den får göra jobbet.Jag känner fortfarande av den ibland och då försöker jag medvetet arbeta mer med sätesmuskeln så släpper det.
Köp gärna Stora stretchboken av Kritian Berg fitnessförlaget
där finns musklerna tydligt beskrivna i bild och ord, funktion, samverkan, skaderisker, symptom och stretchövningar. // Ulrika Dahlin
Malin Svanberg
1980 • Bromma
#3
4 augusti 2008 - 15:34
Gilla  
Fick också problem med det förra hösten, och det spreds sig nedåt i benet. Både läkare och kiropraktor sa att det berodde på dåligt tränade coremuskler. Dvs, är man svag i bäcken, nedre delen av ryggen och magen så får höft och sätesmuskler jobba extra mycket för att stabilisera vid löpning. Har så gott som blivit av med problemet efter att ha börjat med pilates (annan stabilitetstränig funkar också utmärkt) samt mycket stretch av höftböjaren och sätesmuskulaturen. Kanske kan det vara någo att prova? Hoppas att det blir bättre!
Pål Nilsson
1976 • Höör
#4
4 augusti 2008 - 16:52
Gilla  
Upplever liknande symptom sedan fredagens intervaller i kuperad terräng. Jag har antydan till smärta då höger ben slår i marken, men ingen känning då benet är obelastat. På mig känns det inte som en överansträngd muskel - snarare som att höftleden är överansträngd. Dock känner jag att höger sätesmuskel är svårare att stretcha än den vänstra, vilket pekar på att den muskeln är inblandad.

Lite orolig för att detta ska förvärras och störa mitt träningsschema. Låter intressant det där med att förbättra stabilitet med mag- och ryggträning och på så vis avlasta bäcken, höft och sätesmuskler.


1982 • Torsby
#5
4 augusti 2008 - 17:25
Gilla  
Hur känns det när du för exempel kör bil el. sitter framför tvn i soffan?
Malin Svanberg
1980 • Bromma
#6
4 augusti 2008 - 18:53
Gilla  
Jo mitt onda kom också efter ordentlig backträning, sen drogs jag med det ett par månader innan jag orkade masa mig i väg till läkare och kiropraktor (då hade jag hunnit få ont i underbenet också för att jag snedbelastade pga av ond sätesmuskel). Sätesmuskeln kan ju bli rätt irriterad när höftböjaren är stel, vilket den lätt blir om den måste göra coremusklernas jobb. Förutom att man förhindrar onda höfter och rumpor så får man ju bra hållning av stabilitetsträning och springer mycket lättare tycker jag.
Daniel Sjöberg
1975 • Göteborg
#7
4 augusti 2008 - 19:29
Gilla  
Tack för alla bra tips! Ska ta mig en titt på boken du rekomenderar ulrika! Det där med att träna rygg och och mage låter oxå intressant Malin!! ska verkligen pröva det......................för mig så gör det inte ont att belasta höften och jag springer obehindrat, men jag känner av smärtan när jag vilar mellan träningspassen................mvh Daniel
Cecilia Moore
1960 • Nyköping
#8
5 augusti 2008 - 09:24 Redigerad 5 augusti 2008 - 09:28
Gilla  
Hej! Har också haft behov av förbättra min bålstabilitet och haft god hjälp av dessa övningar: http://www.sund.nu/docs/pdf/pilateshemma_203.pdf
jeanette
1969 • Klagshamn
#9
5 augusti 2008 - 14:46
Gilla  
Jag har haft samma problem och det sprider sig ner på baksidan av låret och ner mot knät. Det satt i länge och sista gången hjälpte inte endast en kiroprakter behandling med massage. Jag gick till en naprapat som "knakade " ryggslutet med där det var låsningar och sedan behandlade hon sätesmuskeln med djupmassage, ultraljud (myckte smärtsamt men hjälpte) och tryckte på triggerpunkter ända ner till knävecket. Två behandlingar och nu har jag sprungit långpass och dessutom kunnat trycka på i backar och vid intervall som jag inte kunnat sedan göteborgsvarvet. Alltså väl värda besök. Jag väntade dock för länge och skulle ha gått direkt och inte "snålat" in på det.
1967 • Dalby
#10
21 oktober 2008 - 14:18
Gilla  
Tänkte starta en ny tråd men hittade den här. Det jag har stämmer överens med vad många här beskrivit.

Symtom:
Känning djupt in och långt ner på skinkan. Känningar runt höften och ända fram till höftböjaren. Det känns som det rör sig om samma problem.
Vissa dagar, särskilt när jag sitter för länge, så gör det ont i höften. När jag springer känns inte höften alls, men däremot ett litet molande djupt inne i skinkan vid varje nedslag. Kunde köra ett långpass på 25 km i lördags utan några symtom. Idag kändes det dock tydligt när jag sprang obanad terräng (likt backträning för höftböjarna antar jag)

Vad bör jag göra?
Mag- och ryggträning låter logiskt. Stretch med underbenet på ett
bord likaså (läste om det i en annan tråd som tog upp samma problem).
Annan stretch?
Är det klokt att köra träningscykel ett tag istället för löpning? Jag
brukar känna av just den nedre sätesmuskulaturen efter träningscykel.
Naprapat?

Slutligen: I mitt jobb (musiker/gitarrlärare) sitter jag still länge. Anledningen att jag inte har gjort något åt det beror på att jag trott att det beror på jobbet snarare än löpningen. Nu tror jag det kan vara en kombination. Om det är exempelvis den djup liggande sätesmuskeln - är det då bättre att stå än att sitta?

Många frågor. Någon som har svar?
Frida E
1975 • dalby
#11
22 oktober 2008 - 13:13
Gilla  
Tycker att det låter lite som piriformissyndrom: ischiasnerven passerar genom djupa sätesmuskeln (m piriformis) och är denna muskel svullen så kan nerven klämmas åt vilket ger smärta som då även kan stråla ner i benet (eller för den delen upp i ryggen). Du är på rätt väg med stretching, men underbenet på ett bord låter mer som om du töjer baksidan av låret (hamstrings), jag skulle föreslå sätesmuskulaturtöjning, dvs du drar upp benet mot magen, sätter över foten på andra sidan andra benet och töjer (du är med på vilken rörelse jag menar? kan också utföras liggande på rygg, lägg ena foten (den onda sidan, tex höger) på vänster knä, och dra vänster ben mot dig/magen).
Fast det kan såklart vara nåt annat också. gör det ont om du lyfter/vinklar ut benet? Om du inåtroterar benet? Man ska tänka på att själva höftleden ligger mycket längre in än man tror, alltså inte ute vid det man räknar som höften (kanske självklart för vissa, men inte alla).
Jag skulle rekommendera sjukgymnast hellre än naprapat, men så är jag väl lite subjektiv... :-)
1967 • Dalby
#12
22 oktober 2008 - 23:39
Gilla  
Tack för svaret Frida!

Till att börja med erkänner jag villigt att jag märkligt nog inte tänkt på att höftleden måste sitta långt in (hur tänkte jag egentligen att lårbenet såg ut???). Så okej, jag har inte ont i höftleden. Skönt.

Det jag glömde nämna angående symtom är att det känns mer när jag sitter i soffor än på stolar. Dessutom känns det rätt mycket då jag kör bil (lite säckig ställning, antar jag). Stämmer det in på piriformissyndrom?

Idag känns det mer i höftböjaren och ut mot höften (inte höftleden, utan längst ut på sidan) och inte så mycket i skinkan som i går. Trots att höftböjaren och skinkan sitter på varsin sida om benet så känns det som om det är samma problem. Kan det verkligen hänga ihop?

Jag förstår vilka töjningar du rekommenderar. Jag kör båda dessa någorlunda regelbundet sedan jag fick itb-syndrom i våras. (Från itb-s. är jag numera symtomfri.) Jag ska öka på dessa töjningar.

Jag kan förresten lyfta/vinkla/vrida (inom rimliga gränser förstås) benet fritt utan att det gör ont.

Inser att jag får studera lite anatomiska bilder för att begripa det här lite bättre.
1965 • Kävlinge
#13
23 oktober 2008 - 08:25
Gilla  
Kanske är det något med den Skånska slätten? Jag hade samma problem i höger skinka för 3 år sedan. Tror att jag efter vinterpassen och sportlov ökade distans och intensitet lite för snabbt. Läkarbesök konfirmerade piri-vad-den-nu-hette inflamation. Sjukgymnast, som nog hade lite förutfattade meningar om medelålders joggare och stretching/rörlighet., hade inga direkta råd om kompletterande övningar. Provade TNS (heter det så, elektrisk muskelstimulans?) med tveksamt resultat. Vilade helt från löpningen minst 6 veckor, men hade känningar hela tiden. Speciellt då jag skulle stiga i och ur bilen! När jag sedan efter vilan började med försiktiga jogg-pass igen så bara försvann smärtan! Peppar, peppar: har hållit detta i schack sedan dess. Du verkar ju ha koll på läget Calle, hoppas att du snart blir fri från smärtan.
Frida E
1975 • dalby
#14
23 oktober 2008 - 13:39
Gilla  
calle: fast alltså, är du säker på att du kan utesluta höftleden? jag tänkte nästan lite tvärtom, ok nu skrev du att det var långt ut mot sidan, men om du har känt i både höftböjaren (som ju ligger framför höftleden) och samma ställe på baksidan, så känns det ju nästan som om det skulle kunna vara mittemellan som är roten, alltså leden? fast det är ju jättesvårt att lokalisera precis var du menar såhär via sajberspejs.
att det gör mer ont i soffor och i bilen kan kanske bero på att du sitter djupare (dvs med störe böjning i höftleden) där än du gör när du sitter rakt upp och ner på en hårdare stol? om det är speciellt för piriformis vet jag däremot inte (och för din del verkar det ju inte stråla så mycket heller?), det är nackdelen med att bara läsa till sjukgymnast men sen aldrig jobba med det, jag kommer mest ihåg de grova dragen... :-) jag röstar för att du går till sjukgymnast, vem vet, du kanske har olika långa ben som ställer till det, eller så är du ojämnt stark i framsida och baksida så det skapar obalans, eller... ja, det finns mycket att välja på. aldrig fel att försöka få en diagnos till att börja med, sen är steg två att hoppas på att det finns nån bra behandling också!..
1967 • Dalby
#15
23 oktober 2008 - 14:10
Gilla  
Ok, jag ringde och bokade tid hos sjukgymnast på IMC (31 okt). Jag har olika långa ben så det är väl inte otroligt att det slutar med skoinlägg. Får se. tack för hjälpen!
Frida E
1975 • dalby
#16
23 oktober 2008 - 14:52
Gilla  
Vad bra, du får berätta sen vad den "riktiga" diagnosen blev!
1967 • Dalby
#17
4 november 2008 - 10:12
Gilla  
Den riktiga diagnosen är följande:

Mitt högerben (underbenet) är lite kortare än det vänstra. Trots detta är ryggen bra.
Men, det som nu har hänt är att jag har vridit bäckenet med följden att ett ligament (på vänster sida) har blivit för spänt. Denna spänning kunde sjukgymnasten minska varpå det direkt kändes mycket bättre.
Troligtvis har jag dessutom haft en liten irritation längst upp på hamstrings.

I och med att mitt bäcken varit (är) lite snett så jobbar hamstrings olika mycket.
Vänsterbenet har blivit lite svagare på grund av detta och har kanske inte pallat påfrestningen lika bra som det högra vid intervall och terränglöpning (det är iof min egen slutledning).

Jag har blivit ordinerad:
Bålstärkande övningar för att motverka vridningen samt övningar som ska stärka hamstrings (bör skaffa Pilates-boll).

Jag hade inga som helst problem att springa 45 km i söndags. Faktum är att det känns bättre nu än det gjorde kvällen innan löpningen. Märkligt men välkommet.
Over and out,
/ Calle
Frida E
1975 • dalby
#18
4 november 2008 - 19:45
Gilla  
Intressant! Ett typiskt fall för en sjukgymnast, kan vara svårt att upptäcka olika långa ben själv. Men vad bra att du fick diagnos. Då kör du "plankan" järnet nu, eller?
Bra jobbat i söndags också! Blev riktigt avundsjuk när jag såg bilderna.. Själv fick jag nöja mig med 20 km i i vackert vinter/frostlandskap (i Halland), jag tänkte på er och undrade om ni frös men ni verkar iallafall ha sluppit så mycket kyla. Som sagt, gott jobbat!
Jonas Pettersson
1988 • Sala
#19
28 maj 2012 - 09:36
Gilla  
Gammal tråd men samma problem.
Frågan är, är det okej att jag fortsätter jogga fast jag har känningar(har inga känningar när jag joggar.) Jag kan göra det mesta förutom att sitta ner och det har de blivit minimalt av nu under en period.
Jonas Pettersson
1988 • Sala
#20
15 juli 2012 - 06:23
Gilla  
Violet hur har de gått för dig, fortsatt i samma spår??
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.