Löpning Träning 3 inlägg 5252 visningar

Styrketräning löpning

2006 • Alingsås
#1
15 januari 2014 - 20:39
Gilla
Hej allihopa jag har en fråga om styrketräning och löpning. Jag tränar just nu på gym torsdagar och söndagar. Jag tränar mage, rygg, bröst, biceps och triceps. Jag tränar inte låren eller vaderna eftersom jag springer på fredagar och måndagar.

Jag vet dock inte om de övningarna jag gör för mage och rygg är optimalt för löpning. Jag hittade ett program på internet där det stod:

raka situps
sneda situps
rumplyft
rygglyft
armhävning
tåhävningar
utfallssteg

Jag tänkte att jag kunde träna de övningarna också en gång i veckan för att jag skulle vara säker på att jag hade styrkan som en löpare behövde men jag har hört att musklerna bör vila 48 timmar efter att man har styrketränat gäller det även om man gör dessa övningar med bara sin kropp som tyngd? Annars är tisdagen den enda dagen jag skulle kunna göra övningarna på men då har jag inte möjlighet.

Frågan är alltså: Behöver man vänta 48 timmar innan man kan träna dessa muskler igen? Och Är det bättre ifall jag gör dessa övningar 2 dagar i veckan istället för att gå till gymmet?
Mattias
1974 • Borås
#2
16 januari 2014 kl 08:50
2 Gilla
Det blir väldigt många övningar som tränar ungefär samma muskler. Satsa på ett eller två gympass i veckan med basövningar. Och träna benen också, det har du nytta av i löpningen. Om du kör lätt kan 48 timmar vara lagom vila, om du kör tungt kan du vila tre dagar mellan passen. Torsdag och söndag är nog helt ok att köra vidare på.

Själv körde jag med lätta vikter och fokus på mage, rygg och ben i över ett år utan att det knappt gav nånting, men efter byte till några få basövningar och tyngre vikter så märker jag klar skillnad efter bara ett par månader. Alltså övningar som tränar sammansatta muskler:

Bänkpress
Marklyft
Knäböj
Rodd

Värmer upp först med lätta vikter och kör sedan 3 set med så mycket vikt att jag orkar 4-5 repetitioner. Har blivit klart mycket starkare utan att musklerna har ökat märkbart i volym. I löpningen orkar jag trycka på mer med benen än tidigare och blir inte trött lika fort.
HR
1972 • Stockholm
#3
16 januari 2014 kl 09:16
Gilla
Om jag inte ska springa "fort" så märker jag ingen jättestor skillnad dagen efter benpass på gymmet. Jag blir förstås lite mattare i benen och ska man springa runt 20km så känns det lite lamt mot slutet jämfört med annars. Kör du med kroppstyngd så ska det inte vara några större problem att springa någon dag efter.

Tåhävningar kör många i princip varje dag så de kan du komplettera med andra vadövningar på styrkepasset. Tyngre vadpress kanske man inte vill köra för tätt inpå löpning men annars så är ju benen stryktåliga och det är skillnad på att jogga och träna sprint.

Själv kör jag helst lite tyngre basövningar om det ska ha någon positiv effekt på mig för löpningen - undantaget är förstås lite prehab-övningar pga gammal skada och nytt slarv. :)

Det är ju alltid en avvägning mellan volym och funktionell styrka och för min del så bygger jag bättre om jag inte springer för tätt inpå. Har lagt lite kött på benen sista tre månaderna. Bryr mig inte om omfånget lika mycket som den funktionella styrkan och då får man ta att ett löppass kanske "stör" volymökningen lite - det känns viktigare för mig att röra på benen.

Kör jag tungt för överkroppen så blir det trögt för mig att springa dagen efter, om överkroppen känns "sur" så är det klart pustigare på passet - nästan värre än för benen efter ett hårt benpass. Jag har blivit lite bättre på att stretcha överkroppen i samband med passet och det hjälper för att behålla det normala rörelseomfånget.

När det gäller de "lättare rehabövningarna" så inser jag att jag gjorde de flesta av dem MYCKET för 25 år sedan (!) och att jag sedan inte behövde dem alls på femton år. Nu är dock cirkeln sluten så jag är tillbaka och kör rehab/prehab med samma övningar som gjorde mig stark som ung.

Träna inte bara det som är "roligt" - hittar du något som du är svag på så ge det lite extra fokus tills du kommer i styrkebalans. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.