Löpning Kläder, Skor & Prylar 53 inlägg 17261 visningar

Tankar om löparryggsäck

Joakim Ejenstam
1988 • Uppsala
#1
4 februari 2014 - 11:42
Gilla
Hej forumet!

Är ny här på jogg men tycker att det verkar vara ett levande forum och kanske har lite erfarenheter att komma med så jag kan få lite respons på mina frågor. :)

Jag är en löpare som gärna springer långt men alltid glömmer bort att ta med mig vätska, speciellt på soliga dagar! Har provat med en del olika vätskebälten men inte hittat något som passar för rundor som är längre än 10km utan att det börjar skava ordentligt!

Nu har jag börjat kolla på en löparryggsäck inför axa öppet fjäll i sommar då man som bekant behöver ha någonting. I julas fick jag en Osprey talon 11 som jag har testat att köra till och från gymmet, ca 6km löpning varje gång och fungerar ganska bra om man ser till längd och så. Däremot så är den väldigt stor och jag har skor, kläder och vattenflaska i den tätt packat så det inte ska skaka runt. Skippade skor en dag och märkte skillnad på när sakerna började fara runt på en gång.

Så nu har jag, prylnörd som jag är, börjat kolla på lite mindre ryggsäckar för de gånger då jag kör träningspass på ca 2-3 mil samt för att kunna klara av en bergsmara som axa.

Mina kandidater som jag har kollat upp än så länge är:

Salomon advanced slab skin 5: Prylbegär, verkar bra vad jag har läst, gillar att man har mjuka flaskor framtill.

Camelbak marathoner race best: Kollat en del videor med recensioner som verkar lovande. Hittar inget ställe i sverige dock?

Nathan endurance race vest & Nathan hpl 0.20 race vest :
Dessa två stötte jag på via ett annat forum som tyckte att det skulle kunna vara tillräckligt. Osäker på hur de sitter och om man faktiskt kan packa något i dem?

Ultraspire surge: Upptäckte via swedentrails, verkar som en bra behändig ryggsäck.

Salomon skin pro 3: Som storebror överst, men utan flaskorna fram, är de värde extra 500?

Inov-8 ultra race vest: Uppkomlingen. Gillar inov-8s produkter och den verkar lovande! Vad tror ni?

Kravet jag har på en väst är att kunna ha med enklare kolhydratspåfyllning för längre pass samt plånbok och telefon/kamera när man är långt hemifrån. Såklart vätska, möjligheten att ha mer än 2L om det är riktigt varmt. Då ska det såklart inte vara för svettigt på ryggen heller! På våren vill man kunna ha med sig jacka och förstärkningsplagg för då solen går ner, även bra sätt att ha med sig pannlampa om man är i skogen i dunklet en vårkväll.

Har vi några åsikter om dessa ovan? Eller finns det liknande som jag har missat som jag borde kolla på? Kom gärna med för och nackdelar om ni har några :)

(Har gjort en sökning innan och inte hittat något, kan ha varit en tålig sökning men men...)

/Joakim
< < < 1 2 3 > > >
1973 • www.swedentrails.com
#2
4 februari 2014 kl 13:16
Gilla
2-3 mil, Ultraspire Spry. Smidigaste du kan sätta på ryggen..
Sven Gustafson
1966 • Lund
#3
4 februari 2014 kl 14:12
Gilla
Joakim Ejenstam
1988 • Uppsala
#4
4 februari 2014 kl 15:02
Gilla
Tack för den sökningen! Går igenom den tråden och ser vad som sägs!
Joakim Ejenstam
1988 • Uppsala
#5
4 februari 2014 kl 15:04
Gilla
@Jens: Har sett en del om spry; men min stora fundering är om man får med sig allt man kan tänkas behöva för om det blir kallt?
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#6
4 februari 2014 kl 15:16
Gilla
Jag alternerar mellan Salomon S-Lab Skin 5 och Haglöfs Gram 15 beroende på säsong.

Favoriten vintertid är klart Gram 15. Skaver inte och jag kan använda samma blåsa som till min Skin 5. Gott om utrymme - standardpackningen är här års:
- Smartphone / Nycklar / Plånbok
- Tunn dunjacka / buff / mössa / vantar
- Vätskeblåsa
- Någon bar eller liknande

Det är gott om plats över till mer.

Jag såg i brittiska Trail Running att det kommer en Gram 12 snart. I samma nummer så hade dom med en ny rygga från North Face som såg intressant ut.
Mikael Magnusson
1982 • Boden
#7
4 februari 2014 kl 15:25 Redigerad 4 februari 2014 kl 15:25
Gilla
Jag alternerar mellan dessa:

Salomon advanced slab skin 5
Bra för lopp som inte sträcker sig över en dag eller träning sommartid. Jag brukar fylla de mjuka flaskorna fram med gel, och blåsan med vatten. Får med mig det jag behöver (jacka, mössa, vantar, bars etc). Se till att välja rätt storlek om du vill att den ska sitta bra. Jag som är 190cm och väger 80kg drar en XL.

Haglöfs gram comp 20 med en haglöfs gram pouch small
Fungerar bra för flerdagars bergslopp typ bamm. Använder då en 0,5l vattenflaska istället för en blåsa. Har någon ernergigel + bar i den lilla fickan på axelremmen. Mössa och vantar i midjebältesfickorna. Sitter bra på mig. Går inte att komprimera hur mycket som helst, därför jag köpte Salomonen för kortare lopp.

Vintertid blir det ett drickabälte från salomon (som längdskidåkare använder).
1980 • stockholm
#8
4 februari 2014 kl 16:03
Gilla
Hej!

Jag springer med både en Ospery Talon och några Ultraspiresäckar, Surge och Omega.

Ospreysäcken är ganska stor och det behöver jag för transportlöpning till och från jobbet och det sköter den alldeles utrmärkt. Men för längre löpturer skulle jag inte använda den.

Ultraspiresäckarna har en överlägsen passform. Västkonstruktionen gör att den sitter väldigt bekvämt och det gör inget om det blir lite snårskog eller mer svår terrång. För längre löpturer skulle jag absolut rekommendera en säck med västkontruktion. Mindre skavsår och en tightare bättre passform.

Sedan om man väljer Ultraspire, Nathan, Salomon eller någon annan tror jag handlar mycket om tycke och smak och framförallt, passformen på kroppen. Vi är alla lite olika konstruerade och olika säckar passar olika personer.

Lycka till med ditt köp!

Andreas
Joakim Ejenstam
1988 • Uppsala
#9
4 februari 2014 kl 19:11
Gilla
Blir att läsa på lite extra då! Skulle vara perfekt om det fanns möjlighet att prova ultraspire någonstans. Finns de i Uppsala/Stockholms trakterna?
1973 • www.swedentrails.com
#10
5 februari 2014 kl 07:37 Redigerad 5 februari 2014 kl 07:39
Gilla
Vill du kunna få med dig ett förstärkningsplagg typ tunn dunjacka så är det storleken större än spry som gäller. Dvs: Ultraspire Surge, Nathan hlp #20, UL AK vest ( om du gillar flaskor på bröstet), Salomon S-lab 5 mm.

Jag får med dunjacka i min Spry, men då väger dunjackan 150g.. Har också moddat en Spry med spännband. Den blir otroligt mångsidig och samtidigt lika smidig på det sättet. Varvör jag hela tiden snackar om Spry är därför att jag aldtrig testat en väst som är i närheten av att vara lika smidig som den. Om man inte behöver så mycket med sig dvs.

Vissa studsar runt mer än andra på ryggen..
Mr. B
1963 • Hemma
#11
5 februari 2014 kl 08:03
Gilla
S-lab 5 är så liten att man kan ha både den och ett drickabälte samtidigt. Så sprang jag (utan blåsa i ryggsäcken) när jag behövde mer packning än vanligt.
Joakim Ejenstam
1988 • Uppsala
#12
6 februari 2014 kl 17:38
Gilla
Det verkar som att det är surge eller salomon som är de som får bäst respons så det blir väl att kolla upp dem tror jag.

Jens: Hur har du moddat din Spry? Var det enklelt/svårt och jag antar att det blev hållbart?

Joakim Ejenstam
1988 • Uppsala
#13
11 februari 2014 kl 10:43
Gilla
Har varit och testat lite ryggor nu, framförallt ultraspire surge på OL specialisten. Det verkar vara en riktigt kompetent rygga som antagligen kommer att passa ganska bra!

Min enda fundering då är ju packningsutrymmet och vätskeblåsan! Om man har en full blåsa och vill packa ner någonting i ryggan (Tänk förstärkningsplagg); hur mycket utrymme har man över då egentligen?

Och hur känns en halvfull blåsa när man är ute och springer? Sitter den fortfarande kvar på ryggen bra? (Det här är något som jag kom att fundera på gällande alla ryggor).
henrik nyström
1981 • sundsvall
#14
11 februari 2014 kl 12:49
Gilla
Säger som ovan, det är svårt att veta om man får is ig tillräckligt mrd vätska då man har blåsa.
När det är så pass tungt som på AXA så är det svårt att suga så hårt som krävs när pulsen närmar sig max.
SkinLab5 räcker helt klart inkl förstäkrningsplagg. Du skall ju ha så tunn jacka som möjligt där i. Sen är det inte så mycket mer.
Satsa på att bara ladda med gel/bar och lite vatten i flaskorna så fyller du på dom vid vätskestationer under loppet.
Mr. B
1963 • Hemma
#15
11 februari 2014 kl 18:11
Gilla
Du kanske kan fixa en kompressionsrem, så att du spänner ihop ryggsäcken? Då borde ju blåsan hålla sig på plats.
1973 • cartagena
#16
11 februari 2014 kl 19:24
Gilla
Jag har en Salomon skin pro 10 plus 3. Har bade plats för flaskor och vattenblasa och med plats för allt man behöver pa längre lopp. Fungerar bra även med mindre packning.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#17
11 februari 2014 kl 19:55
Gilla
@johan,hur tycker du det fungerar med de öppna sidfickorna bak på Salomon-säcken? Risk att gel/bars flyger ur?
Joakim Ejenstam
1988 • Uppsala
#18
11 februari 2014 kl 23:07
Gilla
#24

Jag har inte köpt någon än, men jag har varit runt och testat en del olika väskor och känt på material, fickor, passform ,möjlighet till packning etc.

Har kommit igenom Nathan hpl 020, ulltraspire surge och camelbak marathoner. Har lite koll på Salomon skin sen i höstas och haglöfs gram. Kikade även väldigt snabbt på en Ultimate direction sj pack. Måste säga att ultraspiren är den som ligger bäst till i testerna än så länge med sina fickor fram, tätt följt av camelbak där jag har möjlighet att köra flaskor fram och stuva packning i facket för blåsan.
1973 • cartagena
#19
12 februari 2014 kl 09:45
Gilla
Jonas, man far bara vara lite försiktig när man tar av den. När den är pa ryggen är det ingen fara. Elddopet blir den 7/3, 150 km i Cadiz i Spanien.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#20
12 februari 2014 kl 10:41
Gilla
Jag köpte nyligen en OMM 25l Classic Marathon som jag provade med vattenblåsa igår, 20 km. Tyckte den kändes riktigt bra, märkte inte av att den påverkade min löpning det allra minsta. Sprang i samma tempo som jag brukar.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.