Löpning Skador & Rehab 21 inlägg 43262 visningar

Överansträngd/inflammerad piriformis någon?

Lisa Nordin
1996 • stockholm
#1
11 februari 2014 - 08:09
Gilla  
Hej! Jag undrar om det är någon här som har/har haft en överansträngd/inflammerad piriformis som kan berätta hur det går/gick för dem och hur ni löste det? :-)

Mvh
< < < 1 2 > > >
Lennart B
1955 • Kalmar
#2
11 februari 2014 - 08:42
Gilla  
Jo, det kan jag säga, det gick åt h-e. Krampade sönder den till slut och har haft besvär i över 4 år. Ibland så illa att jag inte kommit upp ur sängen. Provade allt, ortoped, naprapat, massör idrottsdoktorn mm. Har fått bukt med den nu, i mitt fall visade det sig vara en låsning i bäckenet, i sacroiliacaleden eller SI-leden, som diagnostiserades av en duktig kiropraktiker, han fixade detta och sen har jag gjort en del rehabträning. Så nu har jag kunnat börja springa så smått igen. Går regelbundet hos kiropraktikern då låsningen har en tendens att återkomma.
Så var försiktig med din piriformis så det inte går som för mig...
1968 • Kapp
#3
11 februari 2014 - 10:28
Gilla  
Har haft det under nästan 2 års tid, En duktig sjukgymnast fant orsaken så har jag ganska fort efter det tränat bort den, styrke träning och strech var det som hjälpe mig, spesielt styrke övningarna som blev lösningen. http://www.youtube.com/watch?v=tE6g0u5-EtM
Lisa Nordin
1996 • stockholm
#4
11 februari 2014 - 21:48
Gilla  
Lennart: Hmm, skönt att bli kvitt det nu i alla fall... Jo, ska försöka ta tag i det på stuts så det inte blir värre! :-/

Anders: Vad var orsaken?
Du skriver att du tränade bort den, jag har fått råd om 2 veckors vila för att inte anstränga muskeln, kan det vara bra att träna den så i alla fall?

Sen så har jag läst att många har masserat bort lite, men jag vågar inte massera eftersom muskeln är inflammerad och jag har för mig att den "vill vara för sig själv" då? Någon som vet?
1970 • Lerum
#5
12 februari 2014 - 12:04
1 Gilla  
Jag har haft problemt (ibland återkommer det kortare perioder)
I mitt fall ökade jag träning/tävling under 90-talet vilket resulterade i löparknä.
Jag sökte hjälp och fick bla som svar att det inte är farligt, kan du ta smärtan så spring.
Antagligen fel kille att säga det till som 27-åring, jag fortsatte.
Min egen analys är att det var då jag började snedbelasta för att undkomma smärtan i knät och därmed överansträngde piriformis. Jag gjorde aldrig kopplingen och sökte inte hjälp heller.

Smärtan gick upp i ryggen och ner i benet, när jag några år senare gick till den lokala massören (tidigare aktiv innan handboll mm) så började han prata om falsk ichias. Klämma och trycka på priformis blev en vardag med regelbundna massagebesök. Efter kanske 10 behandlingar började sätet slappna av och smärtorna försvann.

Under 2000-2010 blev det färre och färre besök hos massören. Det som händer idag är att överbelastningen brukar dyka upp efter väldigt hårda pass eller med för lite vila emellan. Jag kan inte stå emot utan knäar-igenom. Har en stretchövning som funkar hyffsat tillsammans med vila så går det över.

Det som behövs är litte prehab och bli lite smidigare och värsta fienden är latman när allt känns bra.

Eva Fridman har gett ett par tips i artiklar här på sidan med bakre kedjan osv, tror det är en jättebra del i träningen för löpare för att hålla piriformis och liknande borta.

Idag har jag bättre prestation som 44 än som 27-åring, tänk om man hade haft bättre koll 1997? En bra anledning att vara med i klubb och kunna lära av andra samt forum som detta
Fredrik N
1964 • Enskede
#6
12 februari 2014 - 14:16
Gilla  
Även jag har dragits med problemet i många år, till och från. Piriformis, oftast den högra, krampar och trycker i ischiasnerven. Det är trycket på nerven som känns. Orsaken sitter högre upp i ryggraden som "låser" sig. Naprapatbehandling i början och sedan ashtangayoga/stretch, fast det slarvar jag med, och styrketräning kan avhjälpa problemet. Även specialanpassade iläggssulor kan bidra. Vid närmare eftertanke borde jag nog stretcha mer för att öka rörligheten i höften.
HR
1972 • Stockholm
#7
12 februari 2014 - 14:20 Redigerad 12 februari 2014 - 14:23
1 Gilla  
Har liknande erfarenheter som Anders har, speciellt i efterhand så har jag sett ett mönster genom åren. Tyvärr fick jag ingen bra hjälp som yngre och fick jobba mig igenom det själv.

Fick känningar av "pirran" ganska nyligen och fick dras med det ett tag - efter marklyft. Som vanligt så kom det "oväntat" och bjöd inte ens på Gevalia.

Naprapatbesök och rehab fick bukt med det på en månad (hyfsat snabbt) och nu blir det prehab - jag vet ju att jag ligger i riskzonen för att få tillbaka det. Det var ruskigt skönt att vakna upp en morgon och märka att det var borta. Nu gäller det att inte glömma hur irriterande det varit.

Fick manipulering, körde rörelseträning och stretch och det gav sig till slut. Men nu törs jag inte köra marklyft igen på ett tag. Fick ingen massage men en armbåge ett par gånger. Inte lika skönt som massage, men säkert hjälpte det mera. :)

1968 • Kapp
#8
12 februari 2014 - 16:59
Gilla  
För mig är det jobbet, (hovslagare) och mycket backträning som inte funka i hop,Har pga jobbet blivit väldigt kort i hamstringen,så där kommer problemen troligen ifrån, har ändrat lite på arbetsställningen och stretchat hamstringen massor,,
Men största förändingen kom då jag började tung styrke träning av hamstringen,då släppte det på 12 dagar,,
Det gjorde ont att göra övningarna i början,men det blev fort bättre
Lisa Nordin
1996 • stockholm
#9
12 februari 2014 - 21:45
Gilla  
Väldigt intressant att höra allas berättelse, man blir ett snäpp klokare efter att haläst varje!

Det är Jennys (fint namn förresten haha!) som JAG känner mig igen bäst i, min sjukgymnast påpekade att jag var näst intill för rörlig, detta gör det lite svårare eftersom nästan inga stretchningar hjälper speciellt..
Tänkte bara höra med dig Jenny, när du lixom fått diagnosen, hur såg tiden lite framåt ut då? Vilade du eller körde du på, vad? Som jag förstår så verkar många av er ha kört på med träning ännu mer..

Är det någon här som har några tips på "aktiveringsövningar" som Jenny berättade om? Ska man köra dem iaf även om man fått ordet om att vila?

Tack igen för alla som berättar!! Himla intressant och lärorikt..
Lisa Nordin
1996 • stockholm
#10
14 februari 2014 - 18:32
Gilla  
Tack Jenny! Jag har nu varit hos en naprapat, det var väääldigt behövligt förstod jag. Jag hade 7 kotor som låg fel, bäckenet var helt fel (typ snett) och en massa småsaker som att jag tuggade fel m.m.
Önskar verkligen att jag gått dit på en gång, men det känns riktigt skönt att jag har fått klarhet i vad som orsakat min överansträngning! (bäckenet)

Nu har jag vilat i 2,5 veckor. Det känns bra i piriformis nu. Någon som vet hur länge till jag behöver vila? Han rätade till bäckenet igår..

Måste bara tillägga att jag verkligen har fått ett nytt leende på läpparna nu!!
Andreas
1981 • Hyllinge
#11
4 december 2014 - 09:07
Gilla  
@ Anders S: Fick du rådet av sjukgymnasten att träna? Har samma problem som TS beskriver men har fått rådet att vila och stretcha. Men utan framgång. Skulle hellre vilja träna bort skiten men vågar inte riktigt då jag är rädd att förvärra läget (om möjligt). Ont som satan gör det, främst efter nattvilan.
JD
1987 • Malmö
#12
4 december 2014 - 10:35
Gilla  
Här är fyra enkla och bra övningar som har hjälp mig:
http://triathlon.competitor.com/2013/06/training/piriformis-syndrome-treatment-prevention-and-exercises_77623


Testa även att googla: "The Oregon Project Stability Routine" - effektiv prehab.


1968 • Kapp
#13
4 december 2014 - 11:22
Gilla  
Andreas: Nja,, han vet att jag inte tyckte det då var aktuellt med vila tränings uppehåll. så kompleterande styrkteträning och stretch funkade då mycket bra.
Har nu haft ett återfall men då var det plannerad sessongvila så prövade att vila helt,men det har inte någon effekt,kommer direkt jag börjat springa igen,börja direkt med styrketräning igen,det har gjort in i hel... ont men det är det som har funkat och nu är jag nästan helt bra igen efter några veckor styrka bara..
Så mitt råd, slarva inte med stryketräningen om hamstring och piriformis strular,är nog ofta en svag hamstring som är orsaken.
1952 • Varberg
#14
4 december 2014 - 11:46
Gilla  
Håller med Anders. Bäst vid piriformisproblem är förstås om man upptäcker det tidigt och kan lösa det enkelt med stretching och sedan förebygga med stretch och styrketräning. Står det länge blir det svårare att påverka pga fibros/inflammation, men det man kan påverka är att bygga styrka runt höften så att den avlastas. Blir också mycket mer positivt mentalt om man kan påverka det hela aktivt. Sedan ska man förstås inte alltid vara så säker på diagnosen, men med starkare och rörligare höftparti skapar man en förändring som kan vara mycket bra hursomhelst.
ME
1970 • Jönköping
#15
4 december 2014 - 18:46
1 Gilla  
Det är alltid trevligt att läsa om någon som, med eller utan behandling och rehab, blivit bättre från sina skadeproblem. Det är trist att vara skadad, och många av oss är det till och från.

Vad som däremot för mig är svårt att förstå är tvärsäkerheten i diagnostik och behandling:
Piriformis är en liten muskelrackare med en kort sena som sitter djupt in på höftens baksida och med tre andra muskler precis intill som har mer eller mindre samma förlopp.Hur vet man (eller ens en professionell undersökare) med säkerhet att man har ont i just piriformis? Eller ens i någon dem?

När det gäller förklaringsmodeller kan jag inte låta bli att slås av att mer eller mindre samtliga som besöker en kiropraktor, samt många av dem som besöker en naprapat tycks ha minst en kota som "ligger fel". Det är också konstigt att detta mer eller mindre aldrig tycks kunna konfirmeras med t ex röntgen. Hur den sneda kotan orsakar piriformisont förstår jag heller inte med enkelhet

Notera nogsamt att jag inte ifrågasätter att dessa behandlingar kan ha effekt, eller upplevas ha effekt. Detta kan också vara gott nog. Men förklaringsmodellerna är helt enkelt många gånger inte adekvata och kan i värsta fall sätta myror i huvudet på den skadade. I alla fall om man sedan inte blir bra av behandlingen.Andreas
1981 • Hyllinge
#16
4 december 2014 - 22:20
Gilla  
Styrkan tror jag mig ha, tränar mkt styrka (CF). Skadan uppkom inte från löpning utan från styrketräning. Det påverkar ju såklart min förmåga att springa i nuläget... Kan inflammation (eller vad det nu är) göra att man får sådana krampor vid vissa rörelser? Helt galet ont, soffan kan man glömma då höften inte ligger plant. Får ligga på golvet, på rygg. Nån som kan rekommendera nån i hbg området? Lite smått desperat...
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#17
4 december 2014 - 22:25
Gilla  
Om man sitter på en "foam roller" känner man ganska väl hur muskeln är öm. Jag använder den flitigt gör att jobba igenom musklerna i rumpa, höft och lårens bak- och framsida.
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#18
4 december 2014 - 22:30
Gilla  
Jag hittade följande tips på stretching av nämna muskel när jag letade lite om ischias förra veckan. https://www.youtube.com/watch?v=zmhA_iGrlhQ
Verkar lyckligtvis inte vara det som var mitt problem.
Andreas
1981 • Hyllinge
#19
5 december 2014 - 12:39
Gilla  
Så jävla fel man kan ha. Diagnos: diskbråck. Va fan...
#20
11 januari 2017 - 13:26
Gilla  
Jag fick problem med piriformis när jag joggat för långa sträckor.
Slutade med att jag gick på kryckor ett tag.
Men kom till slut efter 4 månader till en sjukgymnast som rekommenderade mej 1 övning.
Du ska lägga ena benet, vikt 90 grader på en stol, det andra benet lite framför det vikta benet stående bredvid och skjuta fram höften, håll ett par sekunder, kör så 5 ggr/dag och 10 ggr/gång.
Det hjälpte mej ganska fort.
Lycka till!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.