Löpning Avancerad träning 13 inlägg 5196 visningar

Arthur Lydiard - ett geni!

Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#1
4 mars 2014 - 23:28
2 Gilla
Lydiard får ganska mycket skit nuförtiden, i dessa Canova-tider. Men jag tror att det är många missförstånd kring hans filosofi, och få som verkligen förstår vilken brilliant person och coach han var. Läs detta om vad som utspelade sig ett par dagar innan OS i Tokyo 1964, där Lydiards Nya Zeeländska löpare (Peter Snell och John Davies) tog 2 guld och 1 brons:

"Down at the training track, with their rivals looking on, they ran an impressive interval session of 20 quarters. The next day one of these opponents, a talented interval-trained Canadian in his first Olympics, showed up at the track with his coach and proceeded to run the same session. Lydiard's boys cheered him on as he ran each interval faster than the last. When it was all done a reporter asked Lydiard what he thought of the kid's workout. "I think it was the last nail in his coffin," Lydiard replied."

"But your boys ran the same session yesterday."

"Yes, but my boys needed it."

Lydiard sa även ofta: "Good training and bad training look exactly the same on paper."

Det handlar om att göra rätt saker vid rätt tillfälle och på rätt sätt. Det är en konstform...

Och jag undrar: Finns det idag någon svensk löpcoach som besitter det intellektuella kapital, den fingertoppskänslan och den fullständiga kontroll och förståelse för vad varje löpare behövde, som Lydiard hade?

Det känns ibland som nivån inte riktigt finns där på coach-sidan, och hur ska vi då få fram löpare som kan konkurrera med världseliten?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
5 mars 2014 kl 00:11
Gilla
Kul historia! Och den illustrerar hur mycket känslan eller intuitionen betyder, fingertoppskänslan som du säger. Man bör lära sig att använda den på sig själv, om man nu inte råkar ha en superbra coach.
1967 • www.sapiens.se
#3
5 mars 2014 kl 08:19
Gilla
Ja det där är bra Gabriel, riktigt bra. Jag hade själv tänkt blogga i tangerat ämne men har inte hunnit det än. Det är det som är att coacha. Att anpassa träningen för de individer som du tränar. Inte att slänga upp ett och samma träningsprogram för alla och framför allt hela tiden vara beredd att parera och justera i programmet, eller skissen som jag väljer att kalla det.

På frågan om det finns någon i Sverige? Det finns det i fråga om enskilda idrottare med enskilda coacher. Jag vet i alla fall en och han blev framröstad som Sveriges inofficiellt bästa coach av landslagskillarna nere på lägret i Australien nyligen. Det är en bra kille med kloka tankar.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#4
5 mars 2014 kl 08:32
Gilla
Var det inte Lydiard som förespråkade volym snarare än kvalitet? Den skolan tror jag på. :-)
1967 • www.sapiens.se
#5
5 mars 2014 kl 08:44
1 Gilla
Den här intervjun med världstränaren Nic Bideau kanske kan vara intressant för fler att läsa.
http://jwallerstein.blogspot.se/2012/11/varldsklasstranaren-i-lopning-nic.html#more
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
5 mars 2014 kl 09:10
Gilla
Lydiards "volym" var i ganska hård fart, många tolkade LSD, long slow distance, som långsam träning. I själva verket var det pass som en timme i maratonfart. Fartlek var också ett inslag i basträningen, intervaller användes mer som ren toppning under en kort period för att inte syra ner musklerna.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#7
5 mars 2014 kl 09:16
1 Gilla
Marcus, det var faktiskt lite detta jag hade i bakhuvudet när jag startade tråden, alltså Johan W:s "attacker" på svensk löpträning och Mikael Ekvalls fina resultat.. Det känns ibland som att svensk löpcoaching är lite "stolpig". Fast inte din coaching då förstås ;-)

Stefan, jo speciellt på Letsrun så finns det en falang som envist hävdar att Lydiard bara är "slow easy running" osv.

Men det är väl alltid problemet, att vi måste kategorisera allting, sätta etiketter på och stoppa in i fack. Det låter sig inte alltid göras, speciellt inte med en så brilliant, nytänkande person som Lydiard. Jag tror att han verkligen såg varje löpare för sig och gav alla vad dom behövde.

Precis som du säger så är väl periodiseringen det man kan nämna om man vill hitta något övergripande i hans filosofi. Och det är klart att världen ser annorlunda ut idag än den gjorde på 60-talet.

Anledningen till att hans framgångar minskade med åren var väl också att många andra länder tog efter hans idéer efter succén i OS 1964 och han tappade i o m det sitt övertag mot dom andra?
Mikael Forsström
1961 • Vega
#8
5 mars 2014 kl 12:58
2 Gilla
Just for the records: Lydiard var knappt 2 år i Finland och tränade då bl.a Lasse Virén, Pekka Vasala, Tapio Kantanen och Olavi Suomalainen. Det var ganska namnkunniga löpare på sin tid.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#9
5 mars 2014 kl 12:58 Redigerad 5 mars 2014 kl 12:58
Gilla
- dubbelpost
1970 • Lerum
#10
5 mars 2014 kl 14:03
1 Gilla
Förra året lyssnade jag på Sindre Buraas och hans coach.
De hade ett upplägg där de lyssnade av 'hur mår jag idag' och tät kontakt.
Samtidigt skickade aldrig coachen över träningsprogram innan för att Sindre alltid skulle vara hungrig och kunna svara upp på det oväntade. Att veta för mkt kan göra dig allt för bekväm och inte hård nog . . . Målet Sindre har är att gå under 13min på 5000m

De verkar ha hittat ett bra koncept ihop

Fast nu var frågan vad Sverige har och inte Norge ;)
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#11
5 mars 2014 kl 16:15
Gilla
Virén och Vasala vann ju båda guld -72. Virén tom 2. Inte så långt efter slutet av -60-talet...
Mikael Forsström
1961 • Vega
#12
5 mars 2014 kl 22:12
Gilla
Jodå, Lasse Virén var 18 år och den som Lydiard klassade som det främsta löftet i det som skulle bli den sista generationen av klassiska Flying Finns och som han tränade.

Det man kan tillägga är att Lydiard var kontroversiell under sin tid i Finland. Han delade de finska löptränarna i två läger med motsättningar som levde kvar länge. Men Lydiard vann i längden. Man talar ännu om ett Lydiard-arv i Finland.
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#13
6 mars 2014 kl 18:58
1 Gilla
Läser man i Vasalas bok "Det finska löparundret", så framgår det att han var måttligt imponerad av Lydiard. Han tyckte att han överdrev och ville stå i centrum.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.