Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 15392 visningar

Vad är det som gör ont i foten?

Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#1
9 mars 2014 - 20:36
Gilla
Jag har sedan snart ett år haft rätt stora problem med smärta i ena foten. Det började vid ett intervallpass. Plötsligt fick jag väldigt ont på baksidan av hälen och lite in under hälen. Provade att vila, springa, vila lite till och springa men till slut blev smärtan så stor att jag inte kunde stödja alls på hälen. Hälsporre är uteslutet. Efter ca tre månaders löpvila började jag så smått igen. Korta och långsamma rundor och det gick rätt bra. Smärtan har aldrig varit helt borta och den har inte hållit sig helt till området vid hälen heller. Efter ett tag kändes hela foten stel och öm, speciellt när jag suttit stilla och började gå. Från januari började jag trappa upp längd och mängd löprundor. Har gått hyfsat men efter en 14 km runda förra helgen blev det mycket värre igen. Nu har jag inte alls ont vid hälen utan på kanten på utsidan av foten där hälpartiet går över i hålfot. Jag har rätt högt fotvalv och har provat med inlägg men det känns som det trycker mer på området som är ömt. Smärtan sitter inte vid "ytan" utan längre in i foten. Trycker jag med fingrarna är det svårt att lokalisera smärtan. Provade att rulla foten på en kryddburk och då kan jag direkt känna området som gör ont. Det gör också ont när jag inte belastar, alltså om jag ritar cirklar med foten i luften. Det gör ont för varje steg jag tar fast lite mindre ont om jag bara sätter i framfoten.

Jag har gått hos en sjukgymnast men det var då när smärtan var mest lokaliserad till hälen. Hon trodde att det kunde ha att göra med ischiasnerven eftersom jag har problem med ländryggen, muskler som stelnar och trycker på nerven och smärta ner i skinkan och benet. Den går tydligen vidare ner i foten sedan. Men nu när smärtan mer sitter i sidan av foten vet jag inte om den teorin håller. Detta kanske är en helt ny sorts smärta som inte har med det jag hade i hälen att göra. Men lite konstigt i så fall att det är samma fot kan jag tycka.

Jag har lite svårt att få in en serie sjukgymnastbesök i arbetsschemat och därför vänder jag mig till er här på jogg. Någon som har/har haft något liknande? Något förslag på vad jag kan göra? Förutom att få panik, förtvivla och vila då alltså :) Tanken är att jag ska vara med i Göteborgsvarvet så jag behöver träna nu, inte vila! Men det är ju det med smärta, ignorerar man den så skriker den högre...
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
10 mars 2014 kl 19:44
Gilla
Till att börja med ska du strunta i Göteborgsvarvet, hinner du bli bra så spring men låt det inte stressa dig, det går varje år.....
Om du har ont och inte vet vad det är bör du inte springa. Prova att gå till någon annan,en naprapat kanske, om du inte har någon fotspecialist inom räckhåll. Det viktigaste är att få en korrekt diagnos och det räcker oftast med ett besök - om du hittat rätt person.
För mig låter det som om den ursprungliga skadan var en överbelastningsskada (hälsenefästet), såna kommer typiskt tillbaka om man bara vilar bort dem. Man måste styrketräna för att stärka det svaga område som visat skadan. Det kan du göra även i avvaktan på diagnos: excentriska tåhävningar, balansplatta, tågång, dra dig framåt barfota med tårna osv, förutsatt att övningen inte gör ont (eller att du får ont efteråt, annat än träningsvärk då).
Om det du har nu är en annan skada kan den ha uppkommit av att du går och springer lite annorlunda nu för att undvika smärtan av ursprungsskadan, då är det naturlig att det drabbar samma fot.
Jag skulle för min del prova att stretcha området också men jag är komplett amatör. Har dock haft fotskador. Det finns några övningar på nätet i en artikel som visserligen handlar om metatarsalgi, men stretcharna kan vara relevanta: http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/metatarsalgia.html
(kan finnas nåt annat intressant också men mest är det reklam).
Men allra bäst är alltid att hitta ett proffs som kan ge en diagnos, då får man också ett träningsprogram, har man inte tid till återbesök kan man ofta klara sig bra med nätet men diagnosen är grunden.
1952 • Varberg
#3
14 mars 2014 kl 10:54
Gilla
Utsida/undersida av foten lite framför hälen låter som problem med peroneussenorna.
Magnus
1968 • Västerås
#4
14 mars 2014 kl 15:17
Gilla
Det finns måååånga ben, muskler, senor o ligament i foten.
Kolla ex http://cdn.tacky.me/m/201207/516783.jpg

Skulle tippa på överansträngning/inflammation i någon/några av dem.
1984 • Göteborg
#5
15 mars 2014 kl 10:53
Gilla
Jag misstänker att det är peroneussenorna jag fått problem med. Är det någon som kan ge lite råd om hur jag blir av det?
Vila, massage eller vad gör man?
1977 • Falkenberg
#6
15 mars 2014 kl 12:07
Gilla
Hej
Själv har jag sk Hammartå, gjorde ont som h-e. Men köpte ett siliconinlägg(framfotstöd) känns ingenting och kan springa i mitt maxtempo utan känningar. Vill därmed tipsa om denna sida på nätet. Supersnabb leverans!
Butik21.com
Skaffa er nu en toppenhelg!
Lycka till med löpningen
Ove Nygren
1962 • Piteå
#7
18 mars 2014 kl 19:04
Gilla
Låter ganska likt mina problem som jag haft i många år, men som alldeles nyss (på en idrottskade-mottagning) diagnosticerades som mer eller mindre kronisk inflammation i eller kring peroneus-senorna. Smärtan sitter precis under yttre fotknölen men kan, om foten blir extra irriterad, även kännas undertill och "i" hälen. Gör det ont om du försöker sträcka ut foten? Gör det ont om du ligger på mage med utsträckt fot platt mot madrassen?

Vila och ibuprofen tar bort det onda på någon vecka eller två. Efter någon tid med löpning, en vecka, en månad eller två återkommer dock smärtan. Har provat vila från löpning +3 månader men det onda har alltid återkommit.

Skadan är väldigt lurig eftersom jag oftast inte känner något under löpningen men 1-2 dagar efteråt kan den "flamma" upp med ovanstående symptom. Det är således väldigt lätt att överbelasta utan att man vet om det.

Ibland gör smärtan att jag måste halta fram, men är ofta inte värre än att man kan ignorera den och springa på - förmodligen det misstag jag gjorde från början och som nu resulterat i mer eller mindre kroniska problem.

Jag har nu som en "sista desperat" åtgärd fått kortison (något man ska undvika i senor och ligament) och beordrats 2 veckors vila. Planen är att få bort inflammation och svullnad för att därefter kunna ta itu med grundproblemet om förmodligen har med felaktigt löpsteg och /eller felställning i fot/ben/bäcken/rygg att göra.

Mitt råd är att du kontaktar en läkare som förstår sig på idrottskador, och spring inte om du har det minsta ont.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#8
20 mars 2014 kl 23:01
Gilla
Tack för all info och goda råd! Jag ska försöka vara klok och inte låta Gbg-varvet stressa mig. Försöker just nu lära mig tycka om att cykla i stället. Det går sådär men kan förstås bero på att det blåser hela tiden.

Teorin om att det är peroneussenorna verkar hålla. Jag var hos min sjukgymnast idag. Fick stötvågsbehandling. Hon undrade om jag stukat foten för den föll ut till sidan mycket när jag låg på rygg. Och det har jag, många gånger. Behöver tydligen skaffa pelott för att trycka upp framfoten. (Ska kolla efter det på Butik21. Tack Jörgen!) Ska också träna mycket på balansplatta och stretcha senan genom att vrida foten inåt, trycka på triggerpunkter på muskeln på sidan av vaden och därefter kyla med kylklamp. Har också blivit tejpad på alla möjliga håll. Så nu får jag se om det kan hjälpa. Ingen löpning en tid framöver.

@Ove - det låter misstänkt likt din skada. Deppigt om det blir kroniskt. Hoppas cortisonsprutan hjälper. Håller med om att det är viktigt att försöka få rätt på löpsteget. Är bara rädd att denna skadan kom just därför, för att jag försökte ändra mitt löpsteg. Eftersom jag haft ont i hälen så länge tänkte jag att det skulle vara bra att lära mig framfotslöpning. Det är tårna som ska bromsa, inte hälen. Men resultatet blev nog att jag spände en massa senor för mycket. Det var ansträngande att bara landa på framfoten hela tiden. Får väl investera i en kurs längre fram.

Lycka till ni andra med era skador!
1966 • Fors
#9
21 mars 2014 kl 16:57
Gilla
Har samma problem i båda fötterna, värst i vänster. Känner inget när jag springer men en till två dagar efter är det fruktansvärt, värst är det på morgonen när man vaknar då är fötterna stela så jag stapplar fram som om jag behöver rollator. Var till läkare för några dagar sen och fick lite starkare Voltaren och alvedontabletter, få se om det hjälper ihop med lite längre vila. Har princip inte kunnat springa sen i slutet på november, men åka längdskidor gick som tur är bra. Så det får väl bli cykel och rullskidor den här sommaren.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#10
21 mars 2014 kl 17:59
Gilla
Just peroneusinflammation verkar ofta ha en del med överdriven pronation att göra från vad jag förstått, och lösningen kan vara skor med inlägg, mer stöd och/eller hårdare skor. Mer dämpning tror jag kan vara kontraproduktivt. Det sistnämnda är dock en helt egen åsikt.


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.