Löpning Träning 10 inlägg 23386 visningar

"tunga ben"

1973 • Jönköping
#1
25 mars 2014 - 21:01
Gilla
Hej!,
Har problem med att jag i stort sett nästan aldrig känner mig "pigg" i benen när jag springer eller cyklar tex.
Ofta väldigt segt i låren som kommer redan efter nån kilometer, tycker även jag har lite allmänt dålig styrka och mjölksyretålighet när jag cyklar eller i uppförsbackar när man springer.
Tränar rätt mycket, mellan 5-8 pass per vecka mest löpning just nu och känner väl jag inte utvecklas som jag tycker man borde.Äter hyfsat rätt.
Kör multisport, Cykel,Löpning, körde öppet spår,styrketränar, Tennis,badminton osv. Kanske lite monoton i löpandet då det antingen blir runt 5 km, eller 1 mil. ibland upp mot 14-15 km. Inte ofta jag kör intervall.
Ligger väl på runt 4:45 tempo när jag kör 5 km löpning.runt 5-5:30 på milen eller längre om det är flackt.
Vet jag är rätt dålig på att stretcha,eller det händer väl nästan aldrig.
Skulle vilja ha lite tips helt enkelt vad jag borde tänka på.
Kanske tränar för mycket?,
40 år, 82 kg på 173 cm kan väl tilläggas, ligger väl på runt 17 % kroppsfett.
/Linkan
1984 • Stockholm
#2
25 mars 2014 kl 21:39
4 Gilla
Kan bero på massa saker, en del svarar inte alls på träning av en viss typ - ca 10% tror jag det brukar vara. googla "non-responders". Men det gäller ju isåfall bara träning av en enstaka funktion om man inte har riktig otur.

Det troligaste är nog att du aldrig hinner återhämta dig ordentligt mellan passen. Jag skulle testa att sänka farten ordentligt på minst hälften av löppassen, så att du inte är tröttare när du kommer hem än du var när du gav dig ut. Se till att du kan andas genom näsan eller prata med en kompis obehindrat under dessa pass. Det utvecklar ditt hjärta, celler och kapillärer lika bra som halvhårda pass men sliter jättemkt mindre.

Man pratar ibland om den döda zonen, en intensitet man lätt hamnar i om man kör passen lite halvhårt, man försöker göra en OK tid på rundan utan att maxa. Denna intensitet sliter väldigt mkt men ger inte direkt mer än lugna pass.

Våga variera farten jättemycket helt enkelt, då utmanar du kroppen på olika sätt hela tiden och kommer utvecklas bättre.

1984 • Stockholm
#3
25 mars 2014 kl 22:14
1 Gilla
Ett annat problem (förutom att kroppen helt enkelt aldrig hinner byggas upp så att du tillgodogör dig träningen) med att köra många pass för hårt är att du inte orkar köra de passen som borde vara hårda tillräckligt hårt - tex olika former av intervaller då men även en snabbdistans på 5km som du redan verkar köra en del är ett riktigt bra pass om du inte har för slitna ben.

Det kan nog vara bra att köra enbart lugna löppass 4-5 veckor innan du varierar lite mer - det som kallas grundträning och som många ägnar sig enbart åt på vintern. Och med lugna pass så menar jag verkligen lugna, känns det meningslöst så gör du förmodligen rätt ;)
Anders Carlsson-Nilsson
1974 • Knivsta
#4
25 mars 2014 kl 22:26
1 Gilla
Hej Linkan.
Jag är ingen expert, utan svarar bara med mina egna referenser som erfarenhet.

För några veckor sedan kände jag som du, och då satsade jag med enda målet att maximera träningsmängd. Av flera anledningar så blev det många pass i veckan och jag sprang, lite halvfort hela tiden, innan jag kände att jag var tvungen att ändra mig.

Jag gjorde följande:
1) Valde kuperade rundor, på de "halvhårda" passen där jag kunde träna backlöpning uppför och nedför. och på så sätt ta ut mig på ett annorlunda sätt jämfört med övriga pass.
2) Försöker att få till åtminstånne 1 längre pass i veckan, kanske 2, men det är jag rätt dålig på fortfarande.
3) Hoppar över något "halvhårt" pass ibland för att vara utvilad och att kunna springa riktigt hårt på snabbdistans och intervallpass.

Med 2-3 veckors erfarenhet av denna förändring tycker jag att jag känner förändring.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#5
25 mars 2014 kl 22:27
Gilla
Jag har problem med att kombinera styrketräning av ben med löpning. Körde 4 pass löpning och 2 pass styrka i veckan under Januari. Benen var konstant trötta och intervallpassen blev lidande.

Jag skippade benböj etc och helt plötsligt vara benen med i matchen igen.
1972 • Täby
#6
26 mars 2014 kl 06:32
Gilla
Har hamnat i en liknande situation då jag eftersträvat, för mig, mycket mängd - fyra pass i veckan, totalt 5-7 mil - med tunga, halvstela ben som följd.

Så prövade jag att ge låren (framsida, sida, baksida) och vadererna ett par rejäla omgångar foamrolling ett par kvällar på raken (halvskrikandes framför tv:n) och utan att ha haft några större förväntningar så kändes löpsteget, och vardagssteget, mycket bättre någon dag senare!

Jag använder en blå knottrig roller som kostar två hundra på Rusta.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#7
26 mars 2014 kl 06:55
Gilla
Jag brukade alltid ha panik över att inte ha för mycket mängd, så jag sprang nästan alla pass mellan 10-20km, kände mig alltid sliten och utvecklades inte direkt.

Gick över till 2 pass under vardagsveckan, båda under 10km, och i högre fart, och ett längre pass på helgen. Känner mig piggare och snabbare när jag väl sticker ut.

Det kan vara att båda delarna behövs, men under olika perioder i din träning. Tror det kallas periodisering och tydligen ett väldigt vanligt upplägg.
1973 • Jönköping
#8
26 mars 2014 kl 08:38
Gilla
Tack för tipsen!,uppskattas!.
Får nog se över tränigschemat lite är väl min analys av era svar.
vila mer,kunna ta det lugnare emellanåt och bara lugnjogga, för känner igen mig i att man "jagar" sina egna tider lite så ofta blir det halvhårda pass med stumma ben liksom..
Foamrolling lät spännande :P. Man behöver nog massera ut lite skit oxå :).
1965 • Kungsholmen
#9
26 mars 2014 kl 08:42
Gilla
Jag testade ett år att köra 5 pass/v löpning och sprang för jämnan med trötta sega ben. Nu kör jag 3 pass/v möjligen 4 men då är det fjärde en slöjogg. Trots MYCKET högre snitttempo på passen nu så är benen mycket piggare.
Jag drar slutsatsen att min gamla kropp behöver en dags återhämtning.

Är det sen så att framsida och baksida lår är så strama och korta att de begränsar rörelsen så blir det nog tungt av det också och då är det nog bra att stretcha ut musklerna åtminstone 1 gång i veckan.
Patrik Andersson
1963 • Söderköping
#10
26 mars 2014 kl 10:04
2 Gilla
Hej
Låter lite som mitt bekymmer - rubrik "mjölksyrakänslig"
Fick tips att jobba med uthålligheten i form av uthållighetsintervaller - tiderna för dig bör ligga enligt nedan - taget från boken Intervallguiden.
3-5x3 km i 5:10 tempo med 500 m joggvila 5:45
Jag har precis startat mitt test så jag har inget resultat att redovisa
Tyckte det kändes lätt på förhand men ......börjar ana att det tipset är vad jag behöver
Annars tänker jag på klassiska tusingar
8-12x1000 i 4:55 med 30-60 sek stå/gåvila
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.