Triathlon Triathlonträning 24 inlägg 5699 visningar

Återhämtning, tips?

Fredrik Ankarstrand
1989 • Katrineholm
#1
27 mars 2014 - 20:12
Gilla
Hallå,

Jag försöker öka min volym i totala träningsmängden per vecka och kör blandade långa/korta, lugna/hårda men mestadels pass på 70-80% för att inte gå slut. Men jag upplever ändå att inför pass nr2 samma dag eller dagen efter att jag inte har hunnit återhämta mig ordentligt. Jag strävar inte efter att slå nya rekord på träning men det känns tungt att gå trött in i ett pass. Löpningen är den som tar mest stryk när jag "dippar" i energin.

Därför går mina tankar åt återhämtning och då kanske framförallt i första hand genom kosten? Att en skål med fil och flingor fungerar utmärkt som föda i direkt anslutning efter ett pass vet jag men bör jag tänka på något mer?

Hur gör ni?

Tacksam för tips..
< < < 1 2 > > >
1977 • Eskilstuna
#2
28 mars 2014 kl 07:10
Gilla
Jag gör inget speciellt. Äter 3ggr dagen och stoppar i mig en banan eller macka efter jobbet om jag ska träna direkt.
Har jag tränat före jobbet så kan det väl bli en banan efteråt då med kanske.
Annars är det frukost, lunch och middag som gäller.

Jag är inte rädd för kolhydrater så tallriken brukar vara hälften potatis/pasta/ris

Kör jag dubbla pass efter varandra så brukar det slinka ner en snickers eller liknande i mellan. På passen blir det bara vatten om dom är så långa att det behövs.
(på riktigt långa pass får det följa med en banan och en chokladbit så man kan tankarna det behövs)
Fredrik Ankarstrand
1989 • Katrineholm
#3
28 mars 2014 kl 07:48
Gilla
Allright, ja det är så det ser ut för mig med. Om något att jag behöver ladda bättre med något i direkt anslutning till i första hand pass 2 på kvällen för att motverka "tom tank" under passet. Sen kanske det helt enkelt handlar om att kroppen på riktigt tar stryk av att öka och träna strikt och regelbundet och med tiden blir starkare.

Tack för ditt svar!
1976 • Västerås
#4
28 mars 2014 kl 08:10
Gilla
Jag tycker att du verkar vara inne på rätt spår vad det beträffar kosten.

Det är klart att ett andra pass på dagen kommer att kännas lite slitigt. Det kan ju dessutom ibland vara meningen att träna när man är lite sliten för att träna kroppen på att prestera även när man känner sig sliten. Man kommer ju trots allt att känna sig lite sliten under lopp också.

En parameter till som du kanske redan tänker på är sömn. Det är riktigt viktigt att du får ordentligt med sömn, speciellt om du tränar mycket. Många elitidrottare tar ju en tupplur mitt på dagen mellan passen. Se till att du får åtminstone 8 h sömn per dygn, gärna mer.

Denna grafik är lite visande: http://tranastyrka.se/somn-och-prestation/
Fredrik Ankarstrand
1989 • Katrineholm
#5
28 mars 2014 kl 08:38
Gilla
Klok poäng där kring att träna trots att man är lite sliten, ett avvägande mellan skada och nytta måste ju dock tas i beakande men lite sliten är ju inga problem.
Håller med om att sömnen är väldigt viktigt, sover i regel väldigt bra och får minst 8h dygnet, men som du säger en vila/tupplur mitt på dagen skulle nog ge bra effekt inför kvällspasset.

Ska djupdyka i din länk senare i em.

Tack för ditt inlägg.
Fredrik Ankarstrand
1989 • Katrineholm
#6
28 mars 2014 kl 08:50 Redigerad 28 mars 2014 kl 08:52
Gilla
Föredrar i så stor del som möjligt att bara använda mig av normalkost som intag av kolhydrater,protein och så vidare men ibland kan tillskott vara lämpligt för att få i sig mer av något.

Någon som har erfarenhet av tillskott för konditionsträning?
1977 • Eskilstuna
#7
28 mars 2014 kl 09:08
Gilla
För egen del tycker jag inte att det behövs, men å andra sidan kan jag dricka 5-10dl mjölk (ibland med O'boy i) efter ett träningspass och det är väl inte helt olikt en "shake" antar jag.
Fredrik Ankarstrand
1989 • Katrineholm
#8
28 mars 2014 kl 10:21
Gilla
Håller med dig där, det känns bättre med mjölk än att blanda pulver jag egentligen inte har en anning om vad det innehåller.
1972 • Dalsjöfors
#9
28 mars 2014 kl 11:13
Gilla
Är lite i samma läge som du och det som hjälpt mig är utan tvekan mer sömn.
Jag går och lägger mig typ 21:30 sover som en gris till 6:00-7:00.
Det märktes tydligt efter ca 1 vecka. Då helt plötsligt damp vilopulsen ner 5-10 slag ,så jag tar det som ett tydligt tecken på att kroppen klarar av mer träning och återhämtar sig ok mellan passen.
1981 • Örebro
#10
28 mars 2014 kl 11:18
Gilla
Generellt gäller att så länge man inte ska träna/tävla inom 24 timmar från det första passet, så kan man äta vad man vill utan att det påverkar glykogeninlagringen och prestationen.

Men om man som i ditt fall ska köra två pass om dagen och målet är att prestera så bra som möjligt även under det andra passet, då spelar det stor roll vilken typ av kolhydrater du väljer att äta efter det första passet, för att maximera glykogeninlagringen.

Självklart är kosten grunden och måste skötas innan man börjar titta på annat, men det finns bättre alternativ än t ex Oboy om du vill göra det så bra som möjligt.
Fredrik Ankarstrand
1989 • Katrineholm
#11
28 mars 2014 kl 12:35 Redigerad 28 mars 2014 kl 12:38
Gilla
Har liknande sömnrutin som dig T.Friberg, och kan hålla med om att sömnen ökar framförallt den mentala biten att orka prestera under passen.

Du får jätte gärna utveckla J.Sellvén ang kolhydrat och andra alternativ som kan ersätta mjölken, de känns som att du är inne på de spåret jag funderar på. Då mitt mål är att fortsätta utvecklas i sporten så känner jag att en tanke behöver läggas på kosten då träningen utvecklas och ökas i mängd. Jag har en stabil och varierande hälsosam kost idag.

Återigen tack för alla inlägg.
1981 • Örebro
#12
28 mars 2014 kl 18:02
Gilla
Min samarbetspartner förklarar det väldigt bra, mycket läsvärt och källor om du känner dig sugen att fördjupa dig ordentligt.
http://umarasports.com/vbs/
Fredrik Ankarstrand
1989 • Katrineholm
#13
28 mars 2014 kl 18:33
Gilla
Kalas, tack!
1986 • Halmstad
#14
29 mars 2014 kl 11:36
Gilla
Tjenare Fredrik,

Precis som Johnny säger här ovan så finns det en del att hämta vid optimering av även nutritionen. Vetenskapen har kommit otroligt långt inom detta område, ett fantastiskt område verkligen! Ska du prestera igen samma dag eller inom loppet av 24 timmar betyder vilka och när du får i dig kolhydraterna/proteinet oerhörd stor betydelse för den maximala prestationen.

Jag bifogar här abstraktet till en vetenskaplig artikel som publicerades i november förra året: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23846824

Det är ytterligare en sammanställning av vad forsknigen har undersökt de senaste 15 åren av vad effekterna av en optimering skulle innebära och hur man gör. Jag skulle kunna skicka fler om du är intresserad :)?

Kort förklarat så upprepar studien resultaten att ju snabbare du kan återfylla glykogenet ju snabbare initieras övrig återhämtning och återuppbyggnad. De rekommenderar 2:1 förhållande av glukos:fruktos och upp till 90g/h första timmen/timmarna för att extremt fort återfylla kroppens depåer. utöver det tillräckligt med protein för att initiera MPS(muskelproteinsyntesen).

Jag har under många år hjälpt Anderas Lindén med sin optimering av både intag under och efter och det har gett fantastisk utdelning. Under 10 dagar i följd har han lyckats upprepa intensiva intervaller två gånger/dag då vi metodisk återfyllt inom loppet av bara ett par timmar.

Nu blev det väldigt mycket text och lite osammanhängande känner jag, men summa summarum: vill du ta din prestation ett framåt kommer du vinna mycket på snabbare återhämtning i kombination med den träning du utför idag.

//Simon fd elitmotionär
Fredrik Ankarstrand
1989 • Katrineholm
#15
29 mars 2014 kl 12:27 Redigerad 29 mars 2014 kl 12:59
Gilla
Tack Simon, riktigt bra läsning. Det är just den här biten jag är inne på som skulle kunna främja att jag fortsätter utveckla min träning i sporten.

Så en rekommendation från er skulle alltså vara att dricka blandningen av kolhydraterna/ proteinet före, under och efter passet?
Enkelt sagt så de sportdrycker som innehåller dessa viktiga ämnena duger väl?
Många produkter skriver ut användningsområden till att antingen användas före, under eller efter men det huvudsakliga är att vid alla tre tillfällena är det viktigt för kroppen att få ta del av dessa ämnen?

Många frågor :)

Återigen stort tack för era svar.
Pebben
1966 • Karlstad
#16
31 mars 2014 kl 09:24 Redigerad 31 mars 2014 kl 10:03
1 Gilla
Hej Fredrik.

"Jag försöker öka min volym i totala träningsmängden per vecka och kör blandade långa/korta, lugna/hårda men mestadels pass på 70-80% för att inte gå slut."

Nu ska jag inte vara sådan. Men 70-80% av vad? Om vi inte vet det så blir det lite svårt att göra en analys. Är det mot din maxpuls, mot Vo2max eller vV02Max. Det skiljer sig rätt så mycket mellan dessa.

"Men jag upplever ändå att inför pass nr2 samma dag eller dagen efter att jag inte har hunnit återhämta mig ordentligt."

Ja då har du oavsett mot vad du kör kört för hårt för att orka med den mängden, om du frågar mig. Själv är jag inne på dag 70 i rad i dag med cykeltäning. Och för att fixa att cykla i typ 150 dagar i rad så måste man anpassa intensiteten och längden på passen. Som förra året då jag dagen efter VR (30mil) cyklade 4 mil. För att sedan kunna öka på längd och intensitet och först på onsdagen körde jag ett lite längre pass, 14.2mil. Det hade kanske inte varit så listigt att göra dagen efter VR.

"Jag strävar inte efter att slå nya rekord på träning men det känns tungt att gå trött in i ett pass. Löpningen är den som tar mest stryk när jag "dippar" i energin."

Som sagt då kan det vara så att du tränar alt. för hårt, för länge eller båda för hårt och för länge, vilket är det sämsta av dessa tre alt.

"Därför går mina tankar åt återhämtning och då kanske framförallt i första hand genom kosten? Att en skål med fil och flingor fungerar utmärkt som föda i direkt anslutning efter ett pass vet jag men bör jag tänka på något mer?"

Superkomensationo. När ska du lägga in nästa pass? Det bör du tänka på.
http://www.marathon.se/traning/superkompensation-a-den-basta-aterbaringen

EDIT: La till denna länk också. (och rättade lite stavfel, typ.)
http://www.athleticarcade.com/athletics/atkoviru/8-lagen-om-superkompensation.html

Hur gör ni?

Jag tränar ca 7-14 pass i veckan, minst, för tillfället. För att kunna köra 14 pass i veckan, d.v.s. två pass om dagen så måste jag tänka på hur länge och hur hårt jag kör under mina pass. Men det jag främst tänker på är att inte köra allt för många högintensiva pass och då främst att inte köra dem på raken. Sen kan ett pass vara aktivvila också. D.v.s. väldigt lätt pass.

Tacksam för tips.

Om du vill öka volymen på träningen så är mitt tipps att sänka intensiteten på dina pass.

Fredrik Ankarstrand
1989 • Katrineholm
#17
31 mars 2014 kl 14:06
Gilla
Hallå peppen!
Tack för ditt inlägg.

Med 70-80% utgår jag ifrån min maxpuls vilket i mitt tycke är väldigt lätt att hålla koll på under passet hur kroppen är i form för det aktuella passet.

Håller klart med dig om att går jag för hårt på ett pass så ger det självfallet att pass 2 alt dagen efter kommer att påverkas av det hårda passet, men där har jag enligt mig själv lärt känna kroppen så väl att jag planerar min träning utifrån det jag vet hur minkropp reagerar och vad den slits av.

Så för mig var inte meningen med denna tråd att jag kör för hårda pass även om du har en poäng i det men för mig känns det just som att jag är ute efter en förbättrad kost kring det aktuella passet dvs förre, under och efter. Det är det spåret jag är inne på och har upplevt ligga efter i när det gäller min egen planering kring upplägg.

Jag tror också, vet inte om jag nämt det redan att mycket även handlar om att jag får en effekt av den ökande träningen i mängd (oavsett lugnt eller hårt-pass) som gör att jag emellanåt kan känna mig sliten.

Återigen tack, kul att så många kunde engagera sig. :)
Pebben
1966 • Karlstad
#18
31 mars 2014 kl 16:29 Redigerad 31 mars 2014 kl 16:32
Gilla
"Med 70-80% utgår jag ifrån min maxpuls vilket i mitt tycke är väldigt lätt att hålla koll på under passet hur kroppen är i form för det aktuella passet."

Ja den är det lätt att ha koll på, maxpulsen. Dock under förutsättning att man vet sin maxpuls och det antar jag att du vet.

Dock kan det vara bra att veta förhållande mellan Maxpuls, Vo2max och sin tröskel (mjölksyra) Mjölksyratröskeln infaller någonstans mellan 60-95 % av maximal hjärtfrekvens, beroende på hur tränad du är

Procent av maxpuls procent av VO2 max
50 = 35
70 -80 = 50-75 Normaltränad bör ha sin tröskel här
80-90 = ca75- 85 Vältränade bör ha sin tröskel här.
90-100 = 85-100 Mycket vältränade och uppåt bör ha sin tröskel här.

"Håller klart med dig om att går jag för hårt på ett pass så ger det självfallet att pass 2 alt dagen efter kommer att påverkas av det hårda passet, men där har jag enligt mig själv lärt känna kroppen så väl att jag planerar min träning utifrån det jag vet hur minkropp reagerar och vad den slits av."

En fråga. Har du koll på dagsvilopuls och om ja. Tar du hänsyn till den när du tränar? Den kan variera lite och det kan påverka hur kroppen/musklerna uppfattar ansättningen.

Vi kan ta ett exempel.

Vi kan ta ett distanspass på cykel och där vill jag ligga på ca 80% av max, vilket motsvara ca 75% av mitt Vo2max.

Vilopuls är normalt 45, maxpuls 195 för cykling. Om jag använder "Karvonens formel" och ska cykla ett distanspass ska jag ligga runt 80% av min pulsreserv: (195-45)*0,80 + 45 = 165

Två olika exempel: för distanspass 80%.

pass 1, känner mig frisk och kry, har en vilopuls på normala 45.

(195-45)*0,80 + 45 = 165.


Pass 2, känner mig sliten och krasslig, har en högre vilopuls än normalt 55.

(195-55)*0,80 + 45 = 157.

Om jag i ex 2. skulle ligga på 165 i puls så skulle jag kör något för hårt under det passet. Inte mycket och det kanske inte påverkar allt för mycket. men det beror också på hur länge man är ute. Ligger man på vägen i tre, fyra eller fem timmar, så kan det ha betydelse för återhämtningen och det av två skäl. 1. man kör för hårt och 2. man är inte fullt frisk. (Öhhh, ja eller hur det nu är med den saken)

"Så för mig var inte meningen med denna tråd att jag kör för hårda pass även om du har en poäng i det men för mig känns det just som att jag är ute efter en förbättrad kost kring det aktuella passet dvs förre, under och efter. Det är det spåret jag är inne på och har upplevt ligga efter i när det gäller min egen planering kring upplägg."

Avseende kost så tycker jag att boken "Maximalmuskeltillväxt" av Kristian Berg, Fredrik Paulún (häftad, 2008) ger en god vägledning om detta med kosten vid träning. Och allt hänger ihop. Träning, hur hårt och hur länge. Vila, hur bra och hur mycket. Kost, hur bra och hur mycket.
http://www.bokus.com/bok/9789173630115/maximal-muskeltillvaxt/

"Jag tror också, vet inte om jag nämt det redan att mycket även handlar om att jag får en effekt av den ökande träningen i mängd (oavsett lugnt eller hårt-pass) som gör att jag emellanåt kan känna mig sliten."

Effekt får man i princip av all träning. Frågan är bara vad, vilken och hur stor effekten blir.

Fredrik Ankarstrand
1989 • Katrineholm
#19
31 mars 2014 kl 19:32
Gilla
Mycket information, väldigt intressant och kan vara värt att ha i beräkningen.

Tack för det!
Pebben
1966 • Karlstad
#20
1 april 2014 kl 17:19
Gilla
Ja tyvärr är det ju lätt att Nörda ner sig i sånt här.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.