Löpning Tävlingar & Motionslopp 30 inlägg 9430 visningar

Musik även vid lopp?

1979 • Göteborg
#1
30 mars 2014 - 20:09 (Redigerad 30 mars 2014 - 20:09)
Gilla
Ni som lyssnar på musik när ni tränar, hur gör ni på lopp/tävling? Dvs musik även då eller inte?

Snart dags för mitt livs första lopp (10k) och känner mig ganska inställd på att fimpa musik och koncentrera mig fullt på loppet.
< < < 1 2 > > >
1965 • Täby
#2
30 mars 2014 kl 21:22
2 Gilla
Jepp, musik på lopp. Lopp som inte tillåter musik klarar sig (nog alldeles utmärkt) utan min startavgift. Men jag har full förståelse för dom som löper med musik normalt men inte på lopp. Jag funderade i dom banorna själv ett tag, men kom fram till att jag tycker att det blir för tråkigt utan musik...

Undantag är speciella händelser som exempelvis Marcus Ns teknikfria Täbys Tekniska Terräng för ett år sen. Och Triathlon, då förstås (förbjudet över hela disciplinen).
1979 • Göteborg
#3
30 mars 2014 kl 22:04
1 Gilla
Kom på en annan fråga som hör ihop med träning vs lopp... Pulsband på lopp eller har man det bara på träning"? Dvs har man nytta av att se sin puls på ett lopp?
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#4
30 mars 2014 kl 22:48
Gilla
Alltid musik på träning, men aldrig på lopp. Ofta pulsband även på tävling, alltid kul att se hur jobbigt det egentligen var.
csaba
1973 • Malmö
#5
30 mars 2014 kl 23:18
Gilla
Har alltid musik när jag springer själv, men inte på Tävlingar (utom långa Ultralopp).
Är det ett stort statslopp så missar du ju allt annat runt omkring (publiken, orkestrarna, osv...).

Mycket handlar nog om att vänja sig vid att springa utan..
Karibou
1976 • Sundbyberg
#6
30 mars 2014 kl 23:46
Gilla
Musik på 95% av träningspass, bara få lopp gjorda med musik (SdP 3gånger, Dubai 2ggr, Helsingör HM och 2 millopp).
Egentligen i Dubai hade jag musik för att försäkra mig att jag hällde rätt tempo eftersom det är riktigt svårt att få draghjälp! Fick smaka på det under första mara i Dubai, så bestämde att gångerna efter skulle bli med musik.
SdP är mest för att första gången var jag sjuk dagarna innan och då tog jag loppet som långpass. Gångerna efter har jag rätt inställd att ha musik och köra loppet som snabbt långpass (därför musiken).
Helsingör HM: mest av tiden ensam och svårt med draghjälp. därför musik
Samma för millopp.

MEN lopp som Berlin mara, London mara eller i helgen Köpenhamn VM halvmarathon skulle jag ha inte sprungit med musik ! Folk vid banan ger sån boost så att musiken är helt onödigt (tycker jag).

Pulsband? Svårt. Har problem att lita på pulsbandet under träningen (den är inte alltid pålitlig...) så på lopp? visst har jag haft det ofta, men mest för att kolla i början av loppet. Jag vet att så snart det passerar en viss distans, då ramlar pulsbandet lite ner och då tappar det kontakt och då är värdena värdelösa.

Inga problem med folk som har musiken i öronen, bara alla respekterar att det finns andra som springer :)
1985 • Göteborg
#7
31 mars 2014 kl 01:00
Gilla
Det finns orsaker till varför musik i hörlurar inte är tillåtet på många lopp! Pluggar man igen öronen så hör man inte funktionärernas instruktioner, och man är mindre uppmärksam på vad som händer runt omkring, löpare som vill passera till exempel, eller att man har en löpare bakom sig när man gör ett tvärstopp vid en vätskekontroll. Det är märkligt att inte Svenska Friidrottsförbundet har en regel om det.
Acke5
1959 • Göteborg
#8
31 mars 2014 kl 01:08
Gilla
Tycker det är lite underligt att tävla med musik i öronen, men folk har väl sina skäl.
Antar att det inte är förbjudet för döva/hörselskadade att tävla, utan särskilda åtgärder, så då gäller väl detsamma för de som frivilligt sätter ned sin förmåga att ta del av omvärlden.
1977 • Eskilstuna
#9
31 mars 2014 kl 09:06
Gilla
Tvärstopp vid vätskekontroller är mer regel än undantag, oavsett lurar eller inte, fick jag lära mig under min första mara.
Fick in snitsen mot slutet att runda alla som tvärnitade, och sen rycka åt mig en mugg allra sist på bordet.
Jag hade för övrigt lurar själv den gången ;-)
csaba
1973 • Malmö
#10
31 mars 2014 kl 10:36
1 Gilla
Anders - det finns vist regler om dessa. Eliten & DM tävlingar får du inte ha musik ! Och många lopp tillåter egentligen inte, men dom ser det inte så allvarligt.

VIBa - hur tror du löpare gjorde innan bärbar musik fanns ?

Övertygad om att det handlar om vanesak !
Jag kunde inte springa utan musik när jag började springa och tävla ( mitt första Stockholm mara -08 sprang jag med musik), men sedan hag gick med i klubb så kände jag mig "nästan" tvungen att sluta med det. (Tyckte det kändes respektlöst att ha det i öronen på gemensam träning & på intervallpassen) dessutom då får man inte ha det som sagt på DM tävlingar.

Så nu är jag van att springa utan, men använder dock när jag springer själv.
Tanja Werner
1968 • Malmö
#11
31 mars 2014 kl 11:06 Redigerad 31 mars 2014 kl 11:05
Gilla
Inte sprungit så många lopp, men Malmömilen och Midnattslopp absolut utan musik, då man verkligen missar en del av den roliga underhållningen och publikens hejandet.
Blodomloppet och nu Unicefs lopp blir med lurar, annars dör jag nog av tristesse... Klart är det än vanesak, men det tyska talesätt 'mit Musik geht alles besser' (med musik går allt bättre) finns inte för ingenting!
1965 • Täby
#12
31 mars 2014 kl 12:36
1 Gilla
Musik eller inte så är det i slutändan hur man respekterar andra och för sig. Själv har jag öppna (bygel)lurar och ljudet inte högt. Jag hör till exempel fotsteg bakom mig, en ganska bra bit bakom. Jag skulle inte själv vara bekväm med att blockera speciellt mycket av omgivningsljudet. Och så finns det som redan nämnts i tråden andra som trots utan lurar inte ger plats/håller till höger osv.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#13
31 mars 2014 kl 12:55
Gilla
Jag brukar ha ena snäckan i örat och den andra nerstoppad i tröjan på tävling, låg volym så musiken mer blir som bakgrundsmusik till omgivningen. Ena örat är helt fritt att uppfatta omgivningen, det är inga problem att konversera med andra löpare och höra instruktioner från funkisar.

Sen får man vara lite rävslug vid vätskeborden och hålla ut lite, för oavsett vad folk har och inte har i öronen så stannar många abrupt vid vätskeborden. Det är regel snarare än undantag och verkar inte bero på något annat än ren och skär trötthet. Ibland gör löpare likadant mitt i steget ute på banan, bara tvärstannar utan en tanke på bakomvarade. Mer än en gång har jag behövt bromsa hårt och tappat löprytmen för att undvika att torpedera en trött löpare bakifrån. Det verkar inte heller ha med lurarnas vara eller inte vara att göra, utan ren och skär trötthet.

På träning däremot har jag båda snäckorna inkörda ordentligt i öronen, sen ser jag till att hålla höger och håller mig på min kant så att andra löpare och eventuella cyklister inte ska behöva fundera på vart jag är på väg eller riskera att köra på mig. På tävling finns det ju atmosfär värd att insupa, men på träning är jag oftast ensam och då fyller musiken en funktion som atmosfärsubstitut.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#14
31 mars 2014 kl 14:49
Gilla
Jag är övertygad om att det finns många som springer lopp med lurar (t.ex. de som skrivit i den här tråden) och som ändå klarar av att vara uppmärksamma och som hör när det kommer löpare ikapp bakifrån.
MEN, jag vet också av erfarenhet att det finns löpare som springer med musik och i sin egen värld. Det känns lite som att spela tokhög musik i bilen och samtidigt tro att man som förare kan hålla 100% koncentration på bilkörningen. Värst är de löpare med hörlurar som sicksackar långt till vänster och som har noll koll på vad som händer bakom och bredvid.
1985 • Göteborg
#15
31 mars 2014 kl 14:54
1 Gilla
csaba:
Jag misstänkte att det fanns en regel, men lyckades inte hitta någonting som uttalat var ifrån officiellt håll! Då borde väl regeln gälla alla tävlingar som är sanktionerade kan tyckas.
Kan man inte springa med musik så är det hög tid att man lär sig. Långdistanslöpning är en uthållighetssport, och i den finns ett moment att hantera tristessen om man nu känner av sådan.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#16
31 mars 2014 kl 14:55 Redigerad 31 mars 2014 kl 14:55
Gilla
Om jag fattat rätt är det hörlursförbud på Kungsholmen runt? Infördes inte det efter ett dödsfall där räddningstjänsten hade svårt att komma fram på grund av att löpare (med hörlurar) inte hörde utropen?
1989 • Älmhult
#17
31 mars 2014 kl 15:05
Gilla
Jag gör som #16, kör med en lur i örat vid lopp. På stora lopp kan jag då njuta av allt stim och stoj som händer runt omkring samtidigt som jag blir mer medveten om andra löpare runtom mig. På mindre lopp, eller när det blir drygt och lite lugnare på större lopp, stoppar jag i båda lurarna för musik gör helt enkelt att jag springer bättre. Men jag har aldrig lika hög musik som jag brukar ha på träning.
#18
31 mars 2014 kl 15:06
Detta inlägg har raderats
1975 • Västra Frölunda
#19
31 mars 2014 kl 15:29
Gilla
Jag tycker det kan bli lite tråkigt att lyssna på musik flera timmar i sträck. Istället brukar jag ladda ned P3 dokumentär, P3 verkligheten och liknande program som jag använder vi långpass. Då tenderar tiden att flyga fram och man reflekterar inte över hur kilometrarna passeras. En riktigt bra ljudbok är också ett bra tips. Lyssnade igenom Buthler&Öhrlunds böcker om Christopher Silverbielke med Stefan Sauk som uppläsare nu under vintern. Riktigt grymma. Längtade ut till nästa löppass för att få höra om upplösningen. Har man berättare i öronen istället för hög musik så är det heller inget problem att höra sin omgivning.
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#20
31 mars 2014 kl 16:40
Gilla
Ingen musik vid lopp för min del. Nu har jag bara sprungit lopp med många deltagare, dvs trångt. Då vill jag höra var jag har min omgivning. Sen finns det alltid risk för trassel med nån sladd eller så som jag inte vill drabbas av på lopp.

På träning alltid lurar på (musik eller poddradio eller bok) förutom på intervallpass. Då vill jag höra klockan så jag vet när intervallerna infaller.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.