Löpning Övrigt 37 inlägg 6013 visningar

Något som bör diskuteras.

1960 • Örebro
#1
31 mars 2014 - 21:37
1 Gilla
Något som de flesta som löper ute i terrängen nog har upptäckt är att stigarna/spåren blir sämre och sämre.
Många med mej har sett effekterna efter de mountainbikes som far fram i skogen på i princip alla stigar som går att cykla på. Effekten blir att på stigarna där underlaget är hårt, har nästan all jord försvunnit, och kvar är bara sten och rötter. Precis som en motorcykel eller bil, ”skyfflar” mountainbikes bort jorden, och kvar blir bara rötter och sten, likaså ser vi hur de mjuka partierna är totalt sönderköra där däcken trängt ner i marken och lämnar ett djupt lerig hål efter sej.
Missförstå mej inte, de flesta , säkert 99%, av alla mountainbike åkare sköter sej ,och åker på de anvisade mountainbike spår som finns, men tyvärr så gör den lilla resterande gruppen enormt stor skada på naturen och stigarna som finns.
Jag kan tänka mej att markägare inte är så positivt inställda till motion och rekreation i sina skogar när deras marker blir helt förstörda . Snöskoter och fyrhjulingar har ju förbjudits i skogen men är förbud enda vägen?
Detta är i alla fall något som bör diskuteras innan det blir ytterligare en sten i argumenten de har som vill ta bort allemansrätten.
Vad tycker folk på detta forum?
< < < 1 2 > > >
Annelie
1971 • Skövde
#2
31 mars 2014 kl 21:51
Gilla
När jag har varit ute och sprungit längs vandringsleder så är det där man har ridit och kört motorcykel som stigarna är mest försörda...
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#3
31 mars 2014 kl 22:24
1 Gilla
Jag tycker precis som Annelie att hästar är det som märks mest. Dom hålen som hästarna skapar är inte festliga att trampa snett i. Iofs bra träning för vrister :)
1956 • Falköping
#4
31 mars 2014 kl 22:44
1 Gilla
Ta andra stigar,jag både springer och kör mountainbike och det finns plats för alla,även hästar och motorcyklar och skogsmaskiner.Såå stort är Sverige!
Andreas Kerren
1984 • Åkarp
#5
31 mars 2014 kl 22:50
1 Gilla
Själv så söker jag mig till häststigarna just av den anledningen att de är mest upptrampade och leriga.
1985 • Göteborg
#6
31 mars 2014 kl 23:02
3 Gilla
Vill man ha plant underlag kan man springa asfalt... :) En del av charmen med terränglöpning är väl att det är lite knixigt? Annars torde även elljusspår vara ett bra val, de är ofta väl underhållna.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#7
31 mars 2014 kl 23:12
Gilla
Har man upplevt en stig som blivit riktigt nedtrampad av hästar så kommer man ihåg det. När det sen fryser till så är det tortyr. Föredrar obanat över ett kalhygge framför det alla dar i veckan (inte helt festligt i VFF).

Häromkring skiter hästägare totalt i förbud mot att rida på elljus så vårt lokala spår liknar hyfsat ofta Tjurruset (som iofs också kan vara charmigt).
Robin
1980 • Stockholm
#8
31 mars 2014 kl 23:19
3 Gilla
Jag kör varken mtb eller rider men måste säga att jag inte bryr mig om det är lerigt/rötter/berg på stigarna eller om det är kruttorrt och lite jord ovanpå berget eller rötterna i backarna - det är ju skogen liksom och där är det fullt av lera, rötter, berg och andra naturliga saker hur man än vänder och vrider på det och det är därför jag är där och springer/går. Vad gäller markägare så har jag svårt att se om de bryr sig så mycket om det är synliga rötter och berg på en stig eller inte (undantaget om det är stig till fastighet eller så). Oavsett vilket så är det ju en stig med folk på, där på deras mark.

Det enda jag kan störa mig lite på är när man trampar ner i något oundvikbart lerhål där geggan blandats ut med hästskit för det brukar bli en ovanligt giftig luktcocktail när skorna ska vaskas av. Men jag köper det ändå - det är skogen och där finns det lera, djurbajs och allt möjligt annat som man blir smutsig och luktar av.

Detta alltså vad gäller stigar. Anlagda elljusspår/motionsspår kan jag tycka att ryttare kan hålla sig ifrån om nu spåret är anlagt och avsett för löpning/gång men i de spår jag springer har jag aldrig upplevt några större problem trots närliggande stall.
1980 • Växjö
#9
1 april 2014 kl 07:47 Redigerad 1 april 2014 kl 07:46
1 Gilla
Förra sommaren när jag skulle ut på en fin skogstur överraskades jag av ett nytt kalhygge. Innan skogen togs ned var det en jättevacker "Elsa Beskow skog" där man såg troll och tomtar bakom varannan gran. =) Tråkigt när det sker men förståeligt varför.

Håller med föregående talare om hästarna. Är det något jag stör mig på så är det hästar som trampar sönder i skogen. Ömtåliga stigar får man inte rida på. Där jag bor brukar hästägarna vara försiktiga och vi kan samsas på skog och stig. Det är nog värre när man kommer närmre tät bebyggelse.

Är det synliga rötter så hör inte hästar hemma där. Söndertrampade rötter kan orsaka rotröta. Utav samma anledning kör jag inte enduro fritt i skogen utan håller mig till anvisat område/bana. http://www.lrf.se/Upplevelser/Ridning-och-korning/Allemansratt-till-hast/
_
_
#10
1 april 2014 kl 09:59
Gilla
Jag tycker det fungerar hyfsat fortfarande där jag håller till. Visst blir det allt fler cyklister ute i buskarna när intresset för skogscykling ökar men löpare sliter ju också på marken och vi är (än så länge) många fler.
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#11
1 april 2014 kl 10:09
1 Gilla
Vare sig häst mountainbike eller liknande stör.. Dock är vildsvinen ett smärre problem fast det största problemet är de mänskliga svin som väljer att dumpa sopor ute i naturen, det är sopor som inte hör hemma i naturen.
1960 • Örebro
#12
1 april 2014 kl 10:28 Redigerad 1 april 2014 kl 18:25
Gilla
Jag har några spår/leder som jag springer ibland och där finns även utstakade mountainbike spår/leder.
När dom blivit sönderkörda så åker en del mountainbike åkarna över och kör på dom andra spåren/lederna som är avsedda för fotgängare tills, även dom är helt söderkörda.

Tyvärr är det inte så att det bara är lite rötter och sten eller lera utan det är så illa att man inte kan ta sej fram för fot utan måste springa ute i skogen bredvid spåret/leden.

Det är än så länge inte ett jätteproblem och vi ska väl få plats alla i skogen, men jag ser fler och fler ställen där spåren/lederna är sönderkörda och då finns det ändå särskilt avsedda och utstakade mountainbike spår/leder bredvid gång/springspåren/lederna.

I mina trakter är det rätt många och bra utstakade mountainbike spår/leder och de finns nästan på/vid alla större motionsplatser/leder
Jag kan tycka att där det finns utstakade spår/leder för mountainbike så är det lite dåligt visad hänsyn till andra när man åker över på de andra spåren/lederna som är avsedda för fotgängare.

Det finns även en liten säkerhetsaspekt och jag kan ibland tycka att det kan vara lite otäckt med risk för att bli påkörd när det kommer en mountainbike i hög fart runt en kurva när man kommer springandes, eller när man blir omkörd av en mountainbike i hög fart.

Jag har full förståelse för att man åker mountainbike på spår och leder där det inte finns andra utstakade speciella spår/leder avsedda för mountainbike men det jag syftar på är de ställen där det finns både spår/leder för fotgängare OCH mountainbike.
1980 • Åby
#13
1 april 2014 kl 21:34
Gilla
Inte bara MTB, hästar osv som trampar upp stigar utan även löpare. En dellösning skulle vara att man varje år drar om spår så naturen kan göra sitt bästa för att återhämta sig, det finns inget bättre än att springa på bortglömda stigar, helt oslagbart.

Tyvärr är inte detta möjligt på många ställen men det är något som på sikt skulle förbättra för alla.
Rickard S
1981 • Örebro
#14
1 april 2014 kl 22:51
3 Gilla
Jag är både mtb-cyklist och traillöpare i Örebro och ställer mig mkt frågande till ditt påstående att mtb-cyklister gör "enorm skada på naturen". Man får både cykla och springa på stigar i skogen och jag har aldrig sett någon enorm skada orsakad av cyklister, snarare gör cyklister att många fina stigar hålls hyggligt rena och levande . Var ligger dessa stigar som nu skulle vara totalt förstörda av cyklister som du anser att man inte bör cykla på? Det låter mkt märkligt i mina öron. Man får dock inte cykla i anlagda motionsspår i Örebro, vilket de absolut flesta cyklister jag känner försöker respektera, dock händer det att vi genar lite i motionsspår när vi är på väg till skogs men då cyklas det väldigt försiktigt för att inte skrämma löpare och annat folk.
1985 • Göteborg
#15
2 april 2014 kl 07:32
1 Gilla
Jag har heller aldrig upplevt att MTB-åkare eller hästar skulle ska stigarna, snarare hjälper det till att hålla dem öppna. Självklart har alla rätt att vara ute och njuta i naturen!
Vill man som löpare försäkra sig om att vara fri från cyklister och hästar är det bara att kolla upp vilka elljusspår som har cykel/häst-förbud (de flesta brukar ha det).
1965 • Eksjö
#16
2 april 2014 kl 07:40
Gilla
Det finns ju ett gammalt ordspråk som lyder att "det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna" och med hänvisning till det vill jag uppmana alla att prova på att göra tvärtom, det vill säga testa att löpträna lite på ett äkta MTB-spår, gärna i minimalistiska skor dessutom.

Här i stan har vi en synnerligen aktiv cykelklubb som byggt åtminstone fyra egna träningsbanor för MTB och har man väl tagit sig runt en riktig sådan till fots så förstår man att vanliga motionsspår och vandringsleder knappast är mer än en nödlösning för desperata MTB-cyklister, de är helt enkelt för lätta för det.

Den svåraste av de fyra jag testat här lokalt har knixar och backar som är svårare och brantare än det lokala motocrosspåret (sic!).

Lösningen är alltså att få cykelklubbar och kanske fritidsnämnder att ta tag i saken och se till att MTB-cyklisterna får "egna" banor efter sina behov, det tjänar alla på.
T Springsson
1970 • Skotrampa
#17
2 april 2014 kl 16:02
4 Gilla
Har inget problem med att springa på samma stigar vare sig med MTB's eller hästar. Lite lera på trailskorna hör ju bara till. Jag tycker nog att vi alla kan samsas rätt så bra.

Sen har jag alltid undrat varför folk som säger sig gilla springa i terrängen alltid förväntar sig rätten att springa på en snustorr slät sig även om stigen är tillverkad av djur och inte en kommunal förvaltning? Om sen ett ställe är alltför lerigt är det ju i så fall bara att springa i en båge vid sidan om. Varför skall det vara så svårt?
Rickard S
1981 • Örebro
#18
2 april 2014 kl 16:37
1 Gilla
I Örebro län pågår dessutom fantastiskt projekt med att markera mtb-stig runtom stora delar av länet. Premiär nu till våren, det kommer finnas MÅNGA mil uppmärkt stig som är alldeles fantastiskt att springa på också. Stora delar av Kilsbergen är uppmärkta och det kommer bli ett av Europas största markerade stignät. Många leder kommer börja i Ånnaboda, färgmarkerade och i olika svårighetsgrader. En sanslöst roligt satsning för både cyklister och löpare! ??
1970 • Sala
#19
2 april 2014 kl 17:30
Gilla
Vi sliter på naturen alla vi som är ute i den. Vi behöver bli mer uppmärksamma på vilka skador vi gör. Allemansrätten gäller och den förbjuder motorfordon, däremot får cyklar och hästar finnas efter stigarna. Allemansrätten brukar man förkorta med att 'inte störa, inte förstöra', kan man följa det såblir det rätt så bra. Här i Sala finns det märken efter cyklar på stigarna men de är knappast förstörda, hästar har vi gott om och under vår och höst förstör de hejdlöst, trist. Värst är de grabbar som tar crossen på en kort sväng, de sladdar sönder så att det aldrig läker.
1960 • Örebro
#20
2 april 2014 kl 20:41 Redigerad 2 april 2014 kl 21:03
Gilla
Nu har jag väl inte sagt att hela spåren/lederna var totalt sönderkörda utan vissa partier.
Några av de ställen som jag märkt det på är just några av etapperna på Bergslagsleden som någon nämde och i Arboga på milspåret vid Ekbacksbadet`o.s.v. Senast idag för 4-5 timmar sedan så mötte jag 3 crosshojar vid karlslunds 15km-spår i Örebro.Nu är dock Karlslunds 15km-spår lite speciellt då det även går mountainbike-tävlingar där så då är det nog ok med mountainbike även "till vardags" där men crosshoj känns lite överdrivet.
Någon nämde tidigare i tråden att man borde testa att göra tvärs om, nämligen springa i mountainbike-spåren, undrar vad mountainbikeåkarna skulle tycka om det, att en långsam löpare sprang mitt i deras spår och stoppade upp/bromsade dom? Är det lika ok som att man åker mountainbike på spring/vandringsleder/stigar?
Det är just det som nämdes som jag menar om att det t.ex. i Örebro, byggs många mil med mountainbike-spår och det finns redan idag många och bra mountainbike spår så varför kan man inte hålla sej där?
Återigen, där det INTE finns alternativ har JAG i alla fall full förståelse för att man kör mountainbike där det går men idag finns det nästan alltid alternativ.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.