Löpning Träning 5 inlägg 6181 visningar

Backintervaller året om?

David Perlskog
1979 • Huddinge
#1
2 april 2014 - 10:54
Gilla
Hej,

Hur gör ni andra med backintervaller?
Kör ni det året om eller enbart under grundträningsperioden?
För egen del så är jag anmäld till Göteborgsvarvet, Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Stockholm halvmarathon.
Ska jag sluta med backintervaller nu inför Göteborgsvarvet och maran och istället satsa mer/enbart på korta/långa fart intervaller och sedan återuppta backintervaller inför Lidingöloppet?
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#2
2 april 2014 kl 11:23
Gilla
Ungefär så gör jag, iaf den här våren. Har kört en hel del backpass i vinter men nu fram till Stockholm marathon fokuserar jag på långa intervaller, tempopass och långpass, då det blir mer specifikt för just maran (blir ett par halvmaror som del i uppladdningen också).

Blir mer backpass igen efter maran, men då i princip hela vägen fram till Lidingöloppet eftersom det ju även blir specifik träning för ett kuperat lopp som LL.

Men hur mycket man optimerar träningen inför specifika lopp är väl lite av en smaksak, tänker att det egentligen aldrig är fel med backintervaller, särskilt inte om man tycker det är kul. I höstas sprang jag min första mara och då var träningen upplagd för Lidingöloppet med mycket kuperad löping och backpass även på hösten efter LL och känslan då var iaf att jag hade mycket vunnet inför maran att ha starka ben från all backlöpning. Maran gick bra trots få riktigt långa långpass eller långa pass i maratempo.
1971 • Nykvarn
#3
2 april 2014 kl 12:25
Gilla
Jag tenderar nog att göra tvärtom, dvs snarare springa mer backe närmare tävlingssäsong än under grund-/vinterträningen då det oftast är sämre väglag. Fast det är väldigt sällan jag springer rena backintervallpass i den meningen att jag kutar uppför en och samma backe x antal gånger.

Jag använder dem mera som tävlingsförberedande pass, kuperad snabbdistans hela förra sommaren inför Lidingö byggde väldigt bra benstyrka och kondition, ruscher uppför kort, brant backe - sprintbacke - rekommenderas av Szalkai som formtoppningspass.
1989 • Halmstad
#4
21 april 2014 kl 13:11
Gilla
Jag varierar intervallträningen hela tiden året om. Korta och långa intervaller, på platten/i backen/i trappan.. det finns alltid utrymme för intervallträning!

Men jag slutar aldrig köra backintervaller.

Fördelar med backen:

Vad gör backen nytta?
Backträning kan jömföras med hård Styrketräning. Det ställer större krav på musklerna än var många tror.

-Dina ben tränas mycket effektivt vilket förbättrar ditt löpsteg och gör det kraftfullare samt spänstigare.

- Mag- och ryggmusklerna sätts i arbete vilket förbättrar din hållning.

- Du tränar din skalle! Gör ett ryck mer än planerat, tävla mot tröttheten och smärtan.

Läs mer om löpteknik och hur du stärker ditt löpsteg :
http://vasacoachen.nu/

Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#5
24 april 2015 kl 11:32
Gilla
Inför ett prioriterat lopp så är det bra att jobba extra på de egenskaper där du är svag och som behövs i just det loppet.

Jag kör 2-3 lopp som är så prioriterade att de får styra upplägget på träningen.

Det finns ju andra backpass du kan köra som kan funka bättre när du närmar dig loppet än just backintervaller.

Jag kör bland annat backtempo under formtoppning - springer en brant backe följt av en slinga i tempofart, sedan upprepar jag det 3-8 gånger. Går också att kombinera med ett pass med annat fokus, till exempel ett vanligt distanspass eller intervallpass.

Mitt pass är för övrigt en anpassning av "hill reps" där man kör backen, går/joggar ner och vilar och sedan upprepar 3-8 gånger.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.