Löpning Övrigt 4 inlägg 6264 visningar

Lidingöloppet VS Stockholm Marathon

1973 • Falun
#1
10 april 2014 - 15:41
Gilla 
Jag ska i år springa min första mara, Stockholm Marathon. Förra året upptäckte jag hur kul löpning kan vara, då jag gjorde Klassikern fick jag ju lov att springa Lidingöloppet :)
Min fundering är hur jobbiga är respektive lopp är om man jämför dom?
Lidingö gjorde jag på strax över 3 timmar, hade inga problem med distansen men backarna sög fint i benen sista 7-8 kilometrarna. Min träning inför loppet började under våren, och som längst sprang jag 15 kilometer under ett träningspass, före detta hade jag inte sprungit på ca 20 år.
Har förstått från andra trådar här att en mara kan upplevas på hur många olika vis som helst, beroende på träning, mål och förutsättningar.
Mitt mål är att ta mig runt, tiden spelar mindre roll men visst skulle det vara kul med hygglig tid med :)
Jag är inte orolig för min grundkondition, har några Vätternrundor i ryggen, ett Vasalopp och diverse blandad träning. Pannbenet är relativt hårt och jag vet att dom 42 kilometrarna kommer att göra mer eller mindre ont, frågan bara hur ont och hur ofta. Inför årets mara siktar jag på mängd före fart och försöker köra längre men inte så hårda träningsrundor.
Tacksam för all feedback och input :-)
Magnus
Stockholm
#2
10 april 2014 - 18:05 Redigerad 10 april 2014 - 18:05
1 Gilla 
Jag tycker att den trötthet och smärta i kroppen man har i slutet av Lidingöloppet är lite värre än ett marathon, men så har jag bara sprungit en mara på max och den var inte extremt smärtsam. Men det är nog ganska lika annars tror jag.
Filip Österlund
1991 • Stockholm
#3
10 april 2014 - 18:37 Redigerad 10 april 2014 - 18:37
Gilla 
Jag har aldrig kört en mara, men däremot Lidingöloppet. Lidingöloppets backar var jobbiga.. det tog hårt där mellan 15-20 km ute vid fågelöudde, för att inte tala om fiskjäkeln vid 25 km :P Jag har hört att maran ska vara lika jobbig, men aldrig att den ska va jobbigare än lidingöloppet.. mindre höjdskillnader i Sthlm maraton tror jag..

En annan skillnad är ju Lidingöloppets grusvägar mot marans asfalt, men jag vet inte om det är nån skillnad där.. skönare å skonsammare med grus, men det kanske spar på krafterna med asfalt -jag låter någon annan få avgöra det ;-)
1971 • Nykvarn
#4
10 april 2014 - 18:42
Gilla 
Det finns flera tidigare trådar i forumet om denna klassiska fråga :-)

Jag har sprungit fem maror men bara ett Lidingölopp. Det sägs att man kan hålla samma kilometertid på loppen men det är såklart beroende på hur man tränat innan. Jag tyckte när jag sprang Lidingö första gången förra året att Lidingö är konditions-/flåsmässigt jobbigare men maran mer muskulärt och också mentalt utmanande och den totala arbetstiden är trots allt ofta en timma längre på maran ungefär. Jag sprang den andra halvan snabbare än den första på Lidingö delvis kanske av respekt för banan i premiären, delvis p g a trängsel men delvis kanske jag också fegade lite under loppet, visst var jag trött i de berömda backarna i slutet men piggare än många andra.

Negativ split, dvs att springa andra halvan fortare har jag bara lyckats med en gång på mina fem maror.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.