Löpning Träning 9 inlägg 4364 visningar

Veckans projekt

Johan S
1981 • Stockholm
#1
11 april 2014 - 07:53
Gilla
Den här veckan har jag haft ett litet träningsprojekt som gått ut på att jag springer hem från jobbet varje dag. Det blir i snitt strax över en mil varje dag och idag är sista etappen.

Logistikmässigt har det varit lite klurigt eftersom jag haft möten och därför sprungit från 4 olika platser och måste släpa med dator och allt. Men, den stora överraskningen är ändå att jag är så himla sliten i kroppen. Det känns värre med 3 dagar à 1 mil än det 3-milspass som jag gjorde härom veckan.

Vad beror det på? Är det mina extra kg ryggsäck? Eller det ruggiga vädret som vi haft i Stockholm? Eller är det bara så det fungerar?
(Nästa steg i projektet är att få till två långpass i helgen och göra min första 10-milsvecka. Varför kanske någon undrar? Men den som hänger i ett forum som jogg borde redan veta svaret)
T Springsson
1970 • Skotrampa
#2
11 april 2014 kl 08:57
Gilla
Sover du tillräckligt bra om nätterna nu när du kör detta koncept? Kanske ändå måste lägga in helt träningsfria dagar då och då så att kroppen kommer ikapp och bli mera van. Gå och lägga dig tidigare också.
Johan S
1981 • Stockholm
#3
11 april 2014 kl 09:04
Gilla
Nja, jag har vaknat alldeles för tidigt egentligen. Så sömn kanske kan vara en faktor. Men känner mig sliten i vader och fötter också, det påverkas väl inte av sömn?
Och absolut, det här är inte det optimala sättet att träna, utan handlar för mig mycket om att testa gränser och utmana mig själv.
1968 • Kållered
#4
11 april 2014 kl 12:09
Gilla
Allt påverkas nog av sömn och annan vila. Det är ju då kroppen repareras och blir starkare. :)

För övrigt upplever jag det likadant som du skriver!
1965 • Täby
#5
11 april 2014 kl 12:20
Gilla
Hur fort springer du?

När jag är hos min huvudsakliga uppdragsgivare så transportlöper jag. Det blir en eller ett par veckor åt gången. 8 km år varje håll. Första gången så körde jag snabbt (tänk snabbdistans). Jag var fantastiskt sliten mot slutet av veckan.

Några månader senare försökte jag med en ny approach. Inte snabbt två dagar i rad. Så det blev 3 (*8) snabba i veckan och resten i ca 1-1:30 minuter/km långsammare. Vist var jag lite sliten, men inte alls på samma sätt. Och sen vänjer man sig.

Idag har jag växlat upp till att springa hem genom skogen (stigar, typ, mest) 12 km istället för vägen 8 km. 3 ggr i veckan, och låter det bli mina kvalitetspass.

Så jag tror att det är en kombo mellan att våga springa långsamt mest och att vänja sig. Sen finns det mycket att säga om logistiken, men det är ett annat ämne och mest bara sunt förnuft (och till viss del ekonomi).
Johan S
1981 • Stockholm
#6
11 april 2014 kl 16:17
Gilla
Det går rätt långsamt, så tror inte att det är farten. När jag springer med ryggsäck så har jag svårt att hålla högt tempo. Funderar på om inte vikten går en del ändå, det skulle kunna förklara varför vader och fötter känns extra slitna. En dator, skor och uppsättning kläder väger en del trots allt. Ska springa utan väska imorgon och då hoppas jag att det känns lätt och skönt.
1965 • Täby
#7
12 april 2014 kl 18:15
Gilla
Jo, det är nog där logistiken kommer in. Jag har en Ultrabook, och den har jag bara med mig på mån morgon och fre em. Annars har jag oftast bara matlådan med mig. Det är ganska stor skillnad på då jag har datorn och inte, trots att jag har minimerat friskt när jag har datorn (bla hittat en rygga på är så bra det nog kan bli). Så jag skulle börja där!
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#8
12 april 2014 kl 18:28
Gilla
Du har gjort något nytt och så fort man gör det så känns det i kroppen. Bra jobbat, sådant här är kul att läsa :-).
Johan S
1981 • Stockholm
#9
13 april 2014 kl 17:00
1 Gilla
Tror absolut att jag har en del att lära när det gäller logistik. Är pepp på att göra transportlöpning till mer av en livsstil, så förhoppningsvis lär jag mig mer allt eftersom.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.