Löpning Kost & Näring 21 inlägg 8838 visningar

Bäst Förbränning?

Edith Gr
1992 • Stockholm
#1
17 augusti 2008 - 20:12
Gilla
Hej! Jag vill gå ner i vikt, men har haft sämst kondition i Sverige... Men nu har jag börjat springa, jag orkar ungefär 3 km/löptur och jag försöker springa varje dag om jag hinner. Det jag undrar är: Hur lång tid efter en måltid ska man träna för att förbränna så mycket av den måltiden som möjligt? För jag vet att det är nått sånt man ska tänka på..... Tacksam för snabba svar! <3
< < < 1 2 > > >
csaba
1973 • Malmö
#2
17 augusti 2008 kl 20:34
Gilla
den ultimata förbränningen ska vara på morgonen innan frukkost eller efter en styrketräningspass.
Heimo
1960 • Swe
#3
17 augusti 2008 kl 20:56
Gilla
Har inte så stor betydelse når då kroppen bränner x antal kcal(km.
Däremot så bränner kroppen lite mer ur fettreserven om du springer innan frukost, el på annan tid då blodsocker e lågt.
Men de e antal förbrända kcal som ger viktnedgången.
2006 • Alingsås
#4
17 augusti 2008 kl 21:30
Gilla
Innan förbränningspass ska du äta långsamma kolhydrater, t.ex. bröd meldsurdeg eller hela korn, fullkornspasta, protein, lite nötter. Vänta sedan 2 timmar med träningen. Morgonträning innan frukost är också bra. Om ´du springer efter styrketräning kan det vara bra att äta något, om det inte är lågintensiv träning eller länge du ska springa. Om du ska träna kondition med lite högre intensitet, kan du äta lite banan för muskeluppbyggnadens skull. Kanske även protein, t.ex. lite keso

Duktigt av dig att ha kommit igång med 3 km-passen!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#5
17 augusti 2008 kl 22:14
Gilla
Edith, du behöver inte alls tänka på sånt. Du förbränner bra om du springer, spring när du orkar springa mest så förbränner du mest.
Det är så otroligt liten skillnad om du springer före eller efter frukost, så det kan du bortse från.
Det är inte måltiden samma dag du frörbränner när du springer, det är det du åt flera dagar före, som finns som lagrad energi i kroppen.
Skippa sött före passet så lär du kroppen använda fett bättre, sägs det.
Ät en frukt efter och vanlig mat inom en timme för bästa återhämtning.
Johan I
1987 • Örebro
#6
17 augusti 2008 kl 23:02 Redigerad 17 augusti 2008 kl 23:09
Gilla
Glömt inte att äta lite efter passet. Många tänker att de skall äta så lite som möjligt och träna så mycket som möjligt för att gå ned maximalt men det verkar inte vara en bra metod alls.

Det finns något som vissa kallar "window of opportunity" efter träningspass, detta handlar om, som Maria är inne på, maximalt ca 1 timme efter passet. Om man får i sig något och återställer kroppens diverse värden vad gäller vätska o.s.v. så bränner man fett bättre.

Men om konditionen är/var "sämst i Sverige" så kanske inte joggpassen behöver vara så specifikt och perfekt inriktade på fettförbränning utan att istället försöka hålla igång regelbundet... något alla borde göra, hela livet ut.

Detta är inget du bara kan göra 1 år och sen är allt klart för resten av livet, så varför försöka stressa ned i vikt?
Mikael
1967 • Huddinge
#7
18 augusti 2008 kl 10:48 Redigerad 20 augusti 2008 kl 22:52
Gilla
Jag håller med Maria Andersson. Bry dig inte så mycket om sådana detaljer. Det är så små skillnader att det bara förvirrar en träningsovan. Var nogrann med att inte hälla i dig sportdrycker eller att äta för mycket sött före och efter.

Jag skulle istället rekomendera att strunta i att springa varje dag. Sikta på att springa varannan dag. Spring, jogga och gå i minst en timme per pass. Då kommer du att få fart på förbränningen. De andra dagarna kan du välja vad du vill göra. Gå(snabbt), vila(oerhört viktigt för att inte få skador), cykla, simma eller något annat du tycker är kul.
Samuel Edvardsson
1983 • Karlsborg
#8
18 augusti 2008 kl 12:25
Gilla
Att springa i lågpuls och gärna lite längre pass bränner mest fett om jag har förstått det hela rätt. En aerob förbränning tar mest på fettreserven.
1969 • Upplands Väsby
#9
18 augusti 2008 kl 18:26
Gilla
Samuel E: jodå du är inne på rätt spår... Kan vara viss skillnad på mängd och andel bara. Långsamma pass bränner störst andel fett. Högintensiva pass (intervaller, snabbdistans etc) bränner visserligen mindre andel fett, men pga höga intensiteten ändå störst mängd fett, förutom en väldans massa kolhydrater.
Henning Looström
1973 • Lund
#10
19 augusti 2008 kl 09:04
Gilla
Mikael sätter huvudet på spiken enligt min mening.
Många satsar hårt på att tex springa varje dag och tröttnar efter kort tid. Det kan vara för att man skadar sig eller för att det helt enkelt blir för jobbigt att få ihop träning, jobb/skola, vänner, pojk/flickvän och allt annat som skall rymmas under dygnets 24 timmar. Lägg ribban lite lägre, träna varannan dag eller tre dagar per vecka. När det funkar bra kan du ju fundera på att öka lite. Tänk också på att inte öka träningsmängden för fort! Stor risk för skador!!!

Träning som är för obekväm/tråkig/jobbig/smärtsam/etc blir inte av och träning som inte blir av bränner inget fett!!
1960 • Sösdala
#11
19 augusti 2008 kl 14:22
Gilla
Bäst förbränning av fett gör man vid puls som ligger på ca. 110 slag. Vad jag har fått lära mig. Det jag själv har börjat att göra är att löpträna tre dar i veckan och styrketräning två ggr. Vid styrkeräning en puls på ca. 110 slag under hela passet som vara i ca. 45 min. Förbränner fet i ca 1 - 2 tim. efter. Konditions passen varierar allt från 20 min. till 2,5 tim
Edith Gr
1992 • Stockholm
#12
19 augusti 2008 kl 14:57
Gilla
Tack för era tips! Jag har redan gått ner jättemycket. :D Det tråkiga med mig är att jag är så lat... ja orkar liksom inte gå bort till simhallen - fast jag älskar att simma! Eller typ gå till gymmet.... de e därför det har blivit 3 km-sträckan för den tar 2 min att gå till X´D
Anna Zakrisson
1980 • Vaxholm, Rindö
#13
19 augusti 2008 kl 15:23
Gilla
Kör på bara! Du är jätteduktig som har kommit igång! Allt du bör komma ihåg är att ha roligt, då blir träningen vana och kilona försvinner!
Kämpa på och heja dig!
Johan I
1980 • Lund
#14
19 augusti 2008 kl 17:20
Gilla
Den bästa fettförbränning du kan göra är den när du gör något som får upp din puls och du vill/orkar hålla på ett tag med det. Gör det som du tycker är roligast, för någon fettförbränning blir det inte ifall du väljer att inte knyta på dig skorna. Sedan när man tränar så pass "lite" som du gör är kosten viktigast. Alldeles för lätt att få i sig det du lyckats att springa bort.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#15
19 augusti 2008 kl 17:59
Gilla
Elo: Det är inte så att man förbränner fett bäst vid 110 bpm oavsett vad man gör.
Vid styrketräning använder kroppen i första hand kolhydrater som bränsle, styrketräning är inte aerob träning!
Hanna Andersson
1975 • Stockholm
#16
19 augusti 2008 kl 23:23
Gilla
Edith, du har fått massor av olika tips om förbränning, kost och motion, och det är kul att höra att du kommit igång med löpningen, men du är bara 16 år och växer fortfarande. Fokusera inte för mycket på din vikt. Då kommer glädjen med löpningen snart att försvinna. Alla vill vi väl se snygga ut, men regelbundet sportande har så många andra positiva effekter. Själv känner jag mig starkare, piggare, gladare och har lättare att koncentrera mig när jag tränar regelbunden. Dessutom äter jag sundare för det gör löpningen roligare. Du är ung och grundlägger förhoppningsvis långsiktig god hälsa genom att bättra på din kondition, så satsa på att ha roligt och tappa inte sugen om kilona inte rasar!
1960 • Sösdala
#17
20 augusti 2008 kl 14:51
Gilla
Maria A.:
För en maximal fettförbränning har jag fått lära mig att vid 65% av max pulsen är det optimala. Beroende på ålder blir det mella 110-130, oavsett om du styrketränar eller joggar. Tar man utsig hårdare finns risken att man förlorar muskler istället för fett. Därför är det viktigt att efter hårda pass återhämta sig ordentligt och vila minst en dag. Därav är dett bra att ta en lång promenad för då går inte pulsen högre. Med tiden ökar konditionen och då kan man öka hastigheten och behålla den låga pulsen. Med ökad kondition och muskelmassa ökar ju också förbränninge av fett ovasett om man sover eller är vaken.
Aram Mahzouni
1985 • bandhagen
#18
20 augusti 2008 kl 22:41
Gilla
Det amrikasnka militären håller sina soldater i form med vanlig intervall löpning!....läste i en artikel som en före detta soldat hade skrivit att man behöver inte mer än 4-12 min per dag för att kunna gå ner i vikt o hålla vikten!...Han sj hade använd samma metod i 10 år o hade samma kropp som när han lämnade militären!...så intervall löpning helst intensiva interval löpningar är det mest effiktivaste metoden för att gå ner i vikt!...lycka till
Aram Mahzouni
1985 • bandhagen
#19
20 augusti 2008 kl 22:47
Gilla
Glömde o nämna en viktig sak o det e att ät fett tillräckligt annars kommer din fettförbränning minska ju mindre du äter fett. undvik kolhydrater bara o inte fett o protiener!.....äter du inte fett kommer din kropp o stoppa fettförbränningen o börja lagra kolhydrater i form av fett i din kropp! äter du inte protiener så kommer du bli av med dina muskler!
Mikael
1967 • Huddinge
#20
20 augusti 2008 kl 22:59
Gilla
Återigen - hit och dit med pulsnivåer och ditt och datt om typ av löpning. För 98-99% av befolkningen så är tre jogg/löppass i veckan som ligger runt timmen det man ska fokusera på. En träningsovan peron riskerar att blanda bort korten och tappa koncentrationen.

Maximal fettförränning vid x antal pulsslag... Jo, men hur stor skillnad är det maximala mot det normala? Antal pulsslag hit o dit är för de som vill förbättra träningen efter att ha nått en nivå som kan kallas att man är en van motionär, eller mycket van. Tycker i alla fall jag...;-) Sorry om jag lät besk..:-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.