Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 12120 visningar

Smärta på insida underben anklar

#1
2 juni 2014 - 07:09
Gilla
Springer rätt mycket och jag har banne mig inte ont någonstans, förutom att jag vid långa turer får ont insida av anklarna. Det gör främst ont dagen efter, som träningsvärk men är ihållande. Det känns ju som om jag hade velat stretcha ut dem men det funkar inte.
Det är klart en vanlig överansträngning men jag känner samtidigt att det inte är tillräckligt ont för att vila. Är det något som är övergående? Att det är tillfälligt för att jag ökat på löpningen?
Om någon har nått tips blir jag glad.
Springer långa sträckor i Asics Virrata, och jag älskar dem. Håller mina fötter fräscha och skadefria.
Funderar på någon form av kompressionsstöd, men ska jag välja strumpa eller calf guards?
Kinsei
1974 • Malmö
#2
2 juni 2014 kl 10:50 Redigerad 2 juni 2014 kl 10:50
Gilla
Jag vet inte om det är samma skada och jag vet inte om detta hjälper dig, men skriver vad som gäller för mig.

Jag har till och från ont i ena insidan av ankeln, i bakre tibia-senan. Saker som förvärrar detta är:
- långa pass, särskilt om dessa följs av inaktivitet/brist på vardagsmotion
- platta skor utan hålfotsstöd till vardags

Vila har ingen positiv effekt alls, möjligen lite åt det negativa hållet.

Saker som däremot hjälper mig är:
- stretcha och massera vaderna, rulla en hård boll under foten
- bra hålfotsstöd i skorna på långpass och till vardags (på korta pass funkar det bra med tunna skor, det är när jag blir trött som foten tenderar att falla inåt)
- kinesiotejp. Rätar upp foten lite och stöttar hålfoten. Ger omedelbar avlastning och smärtlindring. Funkar bra för att kunna springa långt även i tunnare skor.
- se till att inte vara inaktiv efter långpass utan hålla igång lite med t.ex. promenad/cykling senare under dagen så att jag inte stelnar till.

När jag hade som ondast fick jag i bland sova (på sidan) med en kudde mellan visterna för att inte foten skulle ligga i en ogynnsam vinkel.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#3
6 juni 2014 kl 12:07
Gilla
Kan du vara lite mer precis med vad du menar med " insida av anklarna"? Över, under, framför eller bakom benknölen på insidan av fotleden)?
#4
9 juni 2014 kl 10:46
Gilla
Om det sitter i anslutning till eller straxt under mediala malleolen, dvs inre fotknölen, så är det troligt en överbelastningsproblematik när du börjar tappa spänsten i fotvalvet. Kinesiotejp brukar hjälpa bra mot detta fenomen. Tejpa då från insidan/undersidan foten till en bra bit upp på ovansidan/utsidan underbenet för att ankra fast stödet. Använd en tejp med bra elasticitet och klister. Den måste klara fotsvetten. funktionsfokus har riktigt bra tejp.

/Naprapaten
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#5
9 juni 2014 kl 21:21
Gilla
Om du har ont straxt under mediala malleolen, dvs inre fotknölen - kan du kollan nedan:
Kopierar in ett tidigare inlägg:
Vid kraftig pronation kan man både få ont i de senor som löper under fotknölarna och de nerver som går där http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot-heel-pain/tarsal-tunnel-syndrome - det är ju ganska trång – så minsta svullnad ställer till problem.
Ett sätt att komma tillrätta med detta är att "mjuka" upp fötterna INNAN man stiger upp iur sängen på morgonen genom roterar både medsols och motsols - detta görs också både före och efter man tränat. Viktigast är dock att skaffa ett par bra skor (pronation) och kanske behövs även ett par avgjutna inlägg. - stärka fotens muskulatur genom balansövningar (typ stå på ett ben). I det akuta skedet kan man också tänka på att springa med fötterna riktade rakt fram (ej Charlie Chaplin), undvika att springa i backar - då detta gör att man gärna springer "utåt" med fötterna och "fäller" fötterna inåt. Spring gärna på jämt underlag, så att fötterna inte "vrickar" i sidled.
Hade själv problem med ankelsmärtor för ca 30 år sedan - berodde på att jag sprang som Charlie Chaplin - samt mycket terräng (backar) - fällde fötterna inåt (kraftig pronering). Botemedel för mig var att springa plant (asfalt) och försöka få fötterna att peka framåt. Skaffade även inlägg.

Kör nu sedan tre år med Pose-teknik - vilket gör att all pronering är som bortblåst (liksom inlägg och "stabila skor
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.