Löpning Träning 7 inlägg 1388 visningar

hur tränara ni efter maraton?

katrin johansson
1979 • åkersberga
#1
3 juni 2014 - 08:01
Gilla
hej hej och grattis alla ni som sprang maran, så även jag. (mitt första) men långt ifrån det sista. gud vilken häftig grej!!
jo jag funderar lite på hur jag ska lägga upp löpningen nu så här dagarna veckorna efteråt. då jag kan tänka mig att kroppen inte e så mottaglig!?
har fft ont i benen. hur gör ni? när börjar ni kör ni alternativ träning ett tag efter eller?
tacksam för svar.
Annika
1979 • Mölndal
#2
3 juni 2014 kl 08:10
1 Gilla
Tips: TA DET LUGNT. Jag drog på mig en muskelbristning bara för att jag körde igång för hårt efter maran - backintervaller efter två veckor blev för mycket; även om mitt huvud hade vilat så hade inte benen återhämtat sig fullt ut.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#3
3 juni 2014 kl 08:48
Gilla
Beror på hur hårt en gått ut. Brukar även efter korta tävlingar, 10 kilometers, ta det lugnt par dagar efteråt. 2-3 dagar, halvmara kan bli en eller två dagar längre, mara får en minst räkna med omkring 7 dagar (om en maxat).
Brukar bli lättsamma simturer inklusive vattengympa, raska promenader, styrketräning (överkropp främst) och cykling/spinning (inte max tempo).

Risken finns att en drar på sig slitskador pga överbelastning. Även om en själv inte känner sig trött, så kan det räcka med liite för mycket för ledbanden ska kruxa.

Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
3 juni 2014 kl 08:53
2 Gilla
Gå promenader, gärna på mjuka skogsstigar, ta en lugn cykeltur och låt kroppen återhämta sig hela denna vecka. Börja sedan jogga och återgå till normal träning när du känner dig pigg och sugen.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#5
3 juni 2014 kl 09:04
1 Gilla
Lördag: Marathon
Söndag: Lätt fotbollslek under familjegrillning
Måndag: 5km lätt tröskeltempo. Ordentligt med stretch efteråt.

Kommer lägga upp veckan med löpning troligtvis ons,fre , och då lugna distanspass runt 8-12km

Ingen "kvalitetsträning" på ett par veckor, däremot kan någon lätt tröskeldistans slinka in här och var.

Brukar alltid känna mig som mest sliten innan marathon ( pga av all träning ) , och som starkast veckan efter marathon. :)
1971 • Nykvarn
#6
3 juni 2014 kl 09:04
1 Gilla
Håller med Lars! Även om kroppen börjar kännas fräsch så är det lätt att gå på för hårt. Jag promenerade kort och lätt i söndags, cyklade en kort sväng igår och kommer jogga väldigt lätt och väldigt kort ikväll men fortsätta med mycket lugn träning de närmaste två veckorna.

Om man bara har tålamod att ta det lugnt efter en mara brukar man bli belönad med en väldigt fin superkompensation/formtopp efter några veckor.

Det finns en gammal "grundregel" som säger att ett lopp "kräver" lika lång återhämtning i dagar som loppets längd i miles, dvs 26 dagar då för ett marathon. Lite väl konservativt kanske men inte helt fel som riktmärke tycker jag!

Grattis till ditt maraton!
1981 • Katrineholm
#7
3 juni 2014 kl 15:17
Gilla
Blir väl inte riktigt så lugnt som jag borde... Vila i söndags, lätt simning igår, en serietävling med Cykelklubben idag, en kort serietävling med löparklubben imorgon (har inte för avsikt att maxa). Sen blir det lite vila och jag kommer att fokusera en del på cykel då det hamnat lite i skymundan senaste veckorna innan maran. Har långdistans-SM i triathlon den 28/6, tills dess gäller det att försöka vara både bra återhämtad och i bra form.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.