Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 3157 visningar

Erfarenheter av att fortsätta löpträning med måttlig plantarfascit

Johan Danielsson
1979 • Lycksele
#1
8 juni 2014 - 13:23 (Redigerad 8 juni 2014 - 13:25)
Gilla
Hej!

Har tidigare i vår tränat med ambitionen att genomföra en ultra under sommaren. Efter ett långpass för någon vecka sedan fick jag dock känningar under hålfoten av modell pf. Därefter har jag dragit ned på löpvolymen till förmån för cykel/rullskidor. Körde idag ett lite snabbare pass på en dryg timme utan några känningar i hålfoten under själva passet. Dock fortsätter vilostelheten att sitta kvar dvs ont/stelt på morgonen när jag går upp eller har suttit still länge.

Har gett upp ultraplanerna men min strategi nu är att fortsätta springa (bara terräng), dock inga långpass (mer än 2h) och varva med cykel/rullskidor. Tänker mig också något kortare terränglopp typ halvmara men vad säger ni med erfarenhet av detta. Är det bättre med fullständig löpvila tills alla besvär (inklusive morgonstelheten) upphört?
1956 • Bäckefors
#2
8 juni 2014 kl 14:46
Gilla
Jag har haft samma bekymmer i mer än ett år och har fortsatt med löpningen. Pass upp till en mil, och helst i skogen, fungerar bra men längre pass ger smärta/stelhet efteråt. Jag har laborerat med olika sorters skor och det är nog bäst med rejäl dämpning. Jag tror att jag "förstörde" mig med tunna och lätta skor.
Jag borde kanske vila från löpningen men mår så himla gott av träning i övriga kroppen så därför har jag fortsatt och hoppas på att det onda ska gå över till slut.
Jag inbillar mig också att det gör mindre ont efter snabbare pass av någon anledning som jag inte kan förklara.
Einar Karlsen
1967 • Oslo
#3
19 juni 2014 kl 11:20
Gilla
Hei! Jeg har også hatt samme problem i noen måneder, og både fullstendig hvile eller alternativ trening hjalp lite.Fikk hjelp av en fysioterapeut og spesialist på idrettsskader. Han anbefalte meg om å løpe raske, korte turer på max 45 min. annenhver dag. Da belastet jeg den betente senen, men ikke overbelastet den, og senen ville reparere seg den dagen jeg ikke løp. Jeg brukte is under foten de dagene jeg løp. Etter 10-12 dager var jeg helt bra igjen. Jeg fikk også beskjed om å bruke en golfball til å tråkke på/ egen massasje under foten en gang i blant for å hindre at det kom tilbake. Dette hjalp for meg, men vil anbefale å ta kontakt med en spesialist uansett:) Lykke til!
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#4
19 juni 2014 kl 11:28
Gilla
Fick PF i vintras när jag hade för brant lutning på löpbandet. Behandladet initialt med akupunktur och fick bort det värsta. Nu underhåller jag dagligen med massage på en kruskavel, står på spikmatta, gör tåhävningar. Då jag jobbar på kontor är det lätt att lägga in denna rehab-träning under dagen. Jag är nu helt smärtfri och genomförde en mara i april utan problem. Känner jag att smärtan är på väg tillbaka så lägger jag bara till en rehab-omgång till under dagen.

För mig funkar detta i alla fall. Lycka till
Johan Danielsson
1979 • Lycksele
#5
19 juni 2014 kl 18:58
Gilla
Tack för tipsen. Kör nu isflaskrullning och hittade en finfin massageboll på olspecialisten, rubz ball. Känns effektiv. Har införskaffat formpassade sulor men vill inte gärna överge mina lätta inov8 dojor med låg drop, tror på att stärka foten hellre än att köra tjockskor. Bra tips med kortare intensiva pass, ska försöka jobba på det även om jag mest gillar att springa långt. Känns som att det sakta blir bättre, inte sämre iallafall
Veronica Byström
1971 • Bjästa
#6
19 juni 2014 kl 21:28
Gilla
Jag hade beskrivna symtom i drygt ett år, fortsatte löpträna men körde daglig massage med boll under foten, diverse fotövningar för att stärka upp foten, tåhäv, samt att jag stretchade ut PF flera ggr/Dag. Antingen genom att sitta på golvet med raka ben, och ta tag i tårna och dra dom lätt nedåt mot kroppen. Eller den jag gillade bäst: lägga upp ena foten över motsatt knä, sittandes på en stol, och sedan hålla ena handen stabilt vid hälen och med den andra vika tårna uppåt. Håll en stund, släpp efter och upprepa.
Kanske ingen som begriper min beskrivning ?:-)

Och, inte att förglömma, formgjutna sulor i arbetsskorna. Dock inte i löpardojjorna.
1975 • Billdal
#7
21 juni 2014 kl 10:23
Gilla
Hej,
Har haft pf sedan februari och nu är besvären så gott som borta. Från att ha haft ont vid varje steg i flera månader så känner jag inget längre . Gått på massa behandlingar men vändningen kom när jag tog på mig Stassburg sock. Pf hålls sträckt under natten med hjälp av denna . Grymt!! Den i kombination med tuffa tåhäv har hjälpt mig, men framförallt strumpan.
Nu springer jag 4 km utan smärta och ska sakteliga öka distans . Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.