Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 6945 visningar

plankan 3min, svag i mage och rygg?

Björn Leijnegard
1965 • Bollnäs
#1
17 juni 2014 - 15:50
1 Gilla 
vet inte om jag skriver i rätt forum men...
har man svaga mag och rygg muskler om man kan göra plankan i 3min utan att dö på kuppen? borde man inte ha normal starka muskler då? lixom ligga mittemellan? vad tycker ni? är jag för svag i bål och rygg? man kan ju alltid bli starkare men...
1977 • Eskilstuna
#2
17 juni 2014 - 16:32
Gilla 
Styrka är väl relativt, men att göra plankan längre än någon minut eller två har mer med armarna/ben att göra enligt egen erfarenhet.
Alltså, klarar man av att göra plankan 1-2min så är det inte jobbigare just för mage/rygg att göra det längre utan då är det armar och ben som sätter stopp.
Björn Leijnegard
1965 • Bollnäs
#3
17 juni 2014 - 17:04
Gilla 
Att det skulle vara mer armar och ben än mage och rygg har jag nog aldrig funderat över... men jag ska ta en kort löprunda och lite plankan ikväll och då ska jag känna efter :)Malin Johansson
1980 • Alingsås
#4
17 juni 2014 - 19:33
1 Gilla 
Personligen ser jag inte någon större nytta i helt statiska plankor.

När är du helt stilla i andra situationer? Bättre att köra dynamiska (!) plankor i så fall.
Ex.v.is med benindrag, gå upp/ner på händer/armbågar, gå över till sidoplanka och tillbaka till rak och över till andra sidoplankan osv. osv.
Björn Leijnegard
1965 • Bollnäs
#5
17 juni 2014 - 20:15
Gilla 
Anledningen till att jag valde just plankan som exempel är att min sjukgymnast anser att alla mina löparkrämpor kommer av för dålig styrka i bål och rygg, men jag håller helt enkelt inte med honom. jag är lite låghalt så jag har snett höftparti och sned rygg och tror att mina krämpor härrör där ifrån. nu ska jag till en annan sjukgymnast den 1 juli och jag hoppas vi börjar om från början. jag har svårt att tro att allt löser sig med fler situps...
Pär M
1969 • Umeå
#6
17 juni 2014 - 23:49
Gilla 
#4 perfekt förklarat.
som malin skriver tror jag åxxå på upp/ner/höger vänster varannan gång.
(man får långa tider)((men svårt att jämföra))(((men det spelar för mig inte nån roll)))

jag byter altså inte på tid utan när som helst :-)
HR
1972 • Stockholm
#7
18 juni 2014 - 07:30 Redigerad 18 juni 2014 - 07:32
Gilla 
Björn, det är sällan någonting som löser sig med enbart mer sit ups. Snarare skulle jag tippa att för oss som sitter mer än förut så är inte situps speciellt givande jämfört med att träna rygg och rörlighet.

Plankan i tre minuter är inte dåligt men det är heller inte så talande för hur din allmänna status är i rörelseapparaten. Min sambo klarar plankan i mer än tio minuter - men jag tar henne i armbrytning och springer snabbare än henne. Däremot är vi rätt lika i marklyft (!) vilket förstås innebär att hon är grymt mycket starkare relativt sett än vad jag är - så styrka kan både vara relativ och absolut.

Jag tror sjukgymnasten inte är helt fel ute - han/hon kanske uttryckte sig lite olämpligt när han/hon sade att du var svag/hade dålig styrka.

Det handlar ju om _relativ_ styrka och det är mycket möjligt att du är relativt sett starkare i annan muskelgrupp och att det då blir en muskelobalans där man är "för svag" i delar av muskulaturen och det leder till problem som man märker av när man börjar röra på sig.

Musklerna samverkar och det innebär att en del muskler hjälper till i vissa rörelser och att andra muskler agerar antagonister till andra muskler - om då någon sådan muskelgrupp blir försvagad så kan man få problem.

Din låghälta och sneda rygg gör ju inte saken bättre och jag skulle slentrianmässigt säga att de både är separata och att de "hör ihop". ;)

Att leta upp en ny sjukgymnast för en till åsikt är säkert inte en dum idé - men vad gör du om nästa tycker samma? Avfärdar den med och letar upp en ny som tycker som du önskar? Med det menar jag bara att ibland så är det man inte vill höra - precis det man borde höra.

Gamla meriter är inte alltid relevanta heller - hur stark man var "förut" är inte alltid utslagsgivande och det är nog typiskt att de flesta övervärderar sin nuvarande styrka baserat på tidigare meriter - men träningsvana kan hjälpa en tillbaka snabbare i en del fall.

Tidsfixering på en övning tycker jag är helt fel utgångsläge. Det finns säkert folk som klarar plankan i femtio sekunder och springer milen på 38 minuter samtidigt som det finns folk som klarar plankan i sju minuter och springer milen på femtiofem.
Björn Leijnegard
1965 • Bollnäs
#8
18 juni 2014 - 10:56
Gilla 
nej jag kommer inte byta sjukgymnast om han inte tycker som jag. dessa två jobbar ihop och jag valde inte den nya utan det blev han för att den jag bruka gå till är fullbokad.
det känns lite enkelt att skylla på svaga muskler när kroppen är sned... men visst, muskler är säkert inblandade, det blir ju en belastning som påverkar muskler och senor. jag har en förmodad inflammation i muskel/senfästet i höften. (det är inte bekräftat) men är det inte bättre att undersöka hur mycket hältan påverkar och vad man kan göra åt det (t.ex en sula i skon) innan man på telefon säger att man är för svag i mage och rygg? det känns lite för enkelt...
1980 • Karlstad
#9
18 juni 2014 - 14:55
Gilla 
jag har börjat köra plankan med en extra belastning på ryggslutet. Mest för att det blir så tråkigt med längre stunder...
Just nu kör jag 5*1 min med en 14 kg kettelbell på ryggen...
Ingen aning om det är bra, men jag tycker det är kul...! =)

Henrik E: Om du blir tröttare i armarna än mage rygg efter längre tider tror jag snarast att du tappat tekniken...

Malin: Jag tror att statiska plankor tillför en hel del! Både i löpningen och (kanske främst) i cyklingen ska man ju försöka hålla "coren" så stabil och statisk man kan...
Benny
1972 • Skellefteå
#10
18 juni 2014 - 15:27 Redigerad 18 juni 2014 - 15:27
Gilla 
Här försöker man förklara varför statisk träning såsom plankan faktiskt kan vara bra även för den dynamiska kontrollen:
http://www.runnersworld.se/blogs/prehabbloggen/ar-plankan-en-bra-balovning-for.htm http://www.runnersworld.se/blogs/prehabbloggen/ar-plankan-en-bra-balovning-for-2.htm
HR
1972 • Stockholm
#11
18 juni 2014 - 19:30
Gilla 
Björn: ok, givetvis ska du kolla alla aspekter. Spökar senfästet kan det givetvis vara kopplat till hältan. Samtidigt har du ju haft hältan länge (hela livet?) och om kroppen "plötsligt" inte klarar att kompensera så är det ju återigen en indikation på att muskulaturen inte längre klarar att kompensera.

Fotinlägg kan säkert ge en bra skjuts i återgång till träning i just ditt fall men man kan inte tejpa/sula/knäskydda bort en gryende svaghet i kroppen. Inte i längden.

Javisst så är det "aldrig fel" att köra plankan eller andra statiska träningsmoment - men man kan inte hänga upp sin rehab/prehab på det.

Om man är riktigt stark i t ex Plankan så är det en indikation på att man kanske inte behöver just det momentet. ;)

1977 • Eskilstuna
#12
19 juni 2014 - 09:45
Gilla 
Johannes, det är möjligt, jag har inte kollat hur jag ser ut när jag gjort plankan.
Men efter ~2-3min blir det lättare om jag kör växelvis på en arm och ett ben så att den "lediga" lemmen får vila lite.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.