Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 15784 visningar

Ont under knät i muskelfästet, tips?

1981 • Karlstad
#1
21 juni 2014 - 10:21
Gilla
Har under våren kört ganska tuff löpträning med mycket intervaller och även en del lopp där jag sprungit på max. Har nu fått ont under knät på den punkt på smalbenet där lårmuskelsenan fäster. Gör ont när jag joggar/springer, gå nedför trappor och resa mig upp/sätta mig ner på huk eller till sittande. Gör också ont när man tar på punkten.

Antar att det är någon form av överansträngning. Har vilat från löpningen ca 4 veckor. Kört spinning och lätt styrka för ben/bål. Joggar nu 2-3 km 1-2 ggr/v. Går helt ok men får något mer ont dagen efter. Verkar vara segt! Trodde först det var hopparknä, men det är väl inte i själva fästet utan i senan precis under knäskålen?

Någon som känner igen detta? Tips på vad man kan göra det för att det ska bli bättre? Har tid hos naprapat till veckan, men tänkte höra även här på forumet om det finns erfarenheter av detta.

Gabriel L
1977 • Örebro
#2
21 juni 2014 kl 10:36
Gilla
Hej!

Låter som om du är på väg in i samma fålla som mig. Jag har hopparknä och har opererat för detta 2 ggr. Jag kan träna men gränsen att överanstränga det är hårfint. Tyvärr så har inte jag kunnat göra så mycket åt mitt knä när jag gått över gränsen. Ibland har det hjälpt med 3-5 veckors total vila och ibland har jag behövt vila upp mot 3-4 månader innan jag kunnat träna igen. Sök hjälp tidigt så du får behandling tidigt, ta det på allvar och lyssna på kroppen och smärtan. Det gjorde inte jag och får leva med det resten av mitt liv.

Själv ger jag inte upp och tränar för att försöka springa lidingö på 2.30 men två år har jag fått kastat in handduken och tvingats till vila och förra året sprang jag trots 2 månaders vila innan. Inget bra resultat.

Bli inte som mig, ta smärtan på allvar och var rädd om knät. Finns många behandlingar och rehab övningar att göra innan det gått för långt.
1981 • Karlstad
#3
21 juni 2014 kl 11:02
Gilla
Oj det låter inte roligt :( Vad fort det kan gå att dra på sig skador men segt att bli av med!

Men du har alltså hopparknä? Har du ont i senan precis under knäskålen eller i fästet på smalbenet längre ner?

Har du tips på övningar att göra?
1983 • Luleå
#4
21 juni 2014 kl 11:03
Gilla
Håller med Gabriel låter som ett hoppar knä som är en överbelastningsskada. Bra att du söker hjälp. Skulle även råda till att besöka en fysioterapeut/sjukgymnast. Fram till din träff så kanske du kan göra lätta avlastade knärörelser för att stimulera blodflödet och förhoppningsvis påskynda läkprocessen. Även en tur till Apoteket för att rådfråga dem om NSAID preparat bör användas av dig.
HåLycka till i din rehabilitering!
Gabriel L
1977 • Örebro
#5
21 juni 2014 kl 11:30
Gilla
Jag har ont lite var stans i knät då smärtan verkar sprida sig.

Hoppar knä så har man ont under knäskålen och kan sträcka sig ända ned till infästningen på smalbenet.

Själv har jag tagit bort delar av knäskålen för att minska trycket på senan som fäster ned mot smalbenet men har även bristningar i senan som inte vill läka och dessa bristningar är allt från infästningen på smalbenet till knäskålen.
1981 • Karlstad
#6
21 juni 2014 kl 11:32
Gilla
Ok så man kan räkna detta som ett hopparknä också, fast jag har ont i fästet nere på smalbenet? Trodde det var ont i senan precis under knäskålen. Där har jag inte ont alls.

Excentrisk träning ska väl vara bra för hopparknä? Gör dock ont när jag gör dem, så blir lite osäker på om det är ok att fortsätta.

Undrar även om det är ok att jogga 2-3 km lugnt eller om jag helt ska skippa detta nu?
Gabriel L
1977 • Örebro
#7
21 juni 2014 kl 18:35
Gilla
Träna i den mån som går utan att det smärtar
Annica Norman
1974 • Avesta
#8
21 juni 2014 kl 22:35
Gilla
Jag har haft hopparknä med smärta under knäskålen i senan och ner mot fästet. Jag hade samtidigt 3 rupturer i senan och irriterade slemsäckar. Jag provade fler behandlingar bla excentrisk träning och olika sjukgymnaster och medicin/krämer men inget hjälpte. Detta pga att skadorna var flera. Det som till sist hjälpte gjorde mitt knä helt bra (och jag springer nu 200-250 mil/år) var undersökning med ultraljudsscanning och chockvågsbehandling med rehab efter det ett par månader. Stocholm Norra sjukgymnastik har en fantastisk sjukgymnast som heter Niclas Norlén. Om han är kvar vet jag inte men det finns säkerligen fler skickliga sjukgymnaster där med samma kunskap. Jag rekommenderar ett besök där varmt. Chockvågor anser många gör ont. Det anser inte jag men han som utförde behandlingen var iofs enormt skicklig. Lycka till!
1981 • Karlstad
#9
22 juni 2014 kl 14:23
Gilla
Tack för tips! Är chockvågor samma sak som stötvågsbehandling?
Annica Norman
1974 • Avesta
#10
22 juni 2014 kl 16:59
1 Gilla
Ja, det är det nog. Jag tror att man benämner det lite olika. Hur som helst så fungerade det riktigt bra på mig med efterföljande rehab. Hoppas du hittar bra hjälp. Hopp finns iaf. :-D
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.