Löpning Kost & Näring 29 inlägg 10278 visningar

Ryska plättar m kvarg. Proteinbomb de luxe.

1967 • Rydebäck
#1
14 juli 2014 - 08:59 (Redigerad 14 juli 2014 - 09:03)
2 Gilla
Bild uppladdad av Magnus Helander
Om man tycker att en vassle-shake med 'jordgubbs'-smak är ett superbra sätt att få i sig protein så kan man naturligtvis fortsätta med det men här kommer ett annat sätt att få i sig protein. Grundreceptet är Syrniki - ryska plättar.

Man behöver en mixer och en non-stick stekpanna.
Laktosintoleranta hittar laktosfri kvarg i hyllan.

250g (1 burk) naturell kvarg (Kesella / Lindahls Kvarg / etc)
1x ägg
ca 2 msk vetemjöl / majsmjöl / rismjöl / etc
ca 2 msk strösocker / steviasocker / sötningsmedel
1 tsk Vaniljsocker

Mixa alltihopa med stavmixer eller liknande till en stabbig smet.

Lägg smör och rapsolja i stekpannan och dutta ut smeten med matsked när det fräser från matfettet.

Bifogat bild på hur det ser ut när det är klart. Addera mjöl om plättarna rinner ut för mycket i stekpannan.

Serveras med sylt eller bär eller honung eller...
ICA har jordgubb & hallon Stevia-sylt utan tillsatt socker - rekommenderas!

Steviasocker är ett löjligt enkelt sätt att få bort 50% av allt socker i maten utan att behöva göra någonting annorlunda. Jag kör det hela tiden med ungarna - i muffins, på pannkakan, hemmagjorda oboy'en... Mera på http://www.dansukker.se/se/produkter/alla-produkter/steviasocker-produkt.aspx




< < < 1 2 > > >
Petersson
1980 • Linköping
#2
14 juli 2014 kl 12:10
Gilla
Hur ser forskningsläget ut på stevia? Nån aning om långtidseffekter?

Plättarna set kanon ut, ska testa! Får de någon syrlighet av kvargen?
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#3
14 juli 2014 kl 12:30
Gilla
Steviolglykosider, som utvinns ur växten stevia, är godkänt som livsmedelstillsats inom EU. Dock är stevia i sig inte godkänt som livsmedel.
1976 • Sollentuna
#4
14 juli 2014 kl 13:06
1 Gilla
Dom steviaprodukter som finns är tyvärr inte så naturliga som man hade hoppats... Vad jag läst framställs dom med en massa kemikalier och slutprodukten är knappast ren och naturlig.

Jag skulle nog testa riktigt vaniljpulver och kanske kardemumma, och ta bort sockret helt? En dutt honung kanske.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#5
14 juli 2014 kl 13:18 Redigerad 14 juli 2014 kl 13:19
Gilla
Ja, det finns många frågetecken omkring utvinningen av steviolglykosider ur stevia och vanligtvis verkar det inte ske så "naturligt" som producenter/säljare av produkterna vill att vi ska tro.
1967 • Rydebäck
#6
14 juli 2014 kl 13:54
Gilla
I USA är det Monsanto som har patent på framställning av Stevia.

Monsanto tjänar idag mijarder på att tillverka och marknadsföra Nutrasweet, dvs Aspartame, som är en nuerotoxin med vetenskapligt dokumenterade kopplingar till bland annat hjärntumör.

Teorin är att Monsanto blockar Stevia-produktion eftersom Stevia är en organisk naturlig tillsats med betydligt lägre vinstmarginaler. Det som ni refererar till ovan kalls FUD - "Fear Uncertainty and Doubt" och är den metod som PR-byråer använder för att hålla undan deras kunders utmanare på respektive marknad.

Läs gärna om den mest aggresiva på Europeiska marknaden http://burson-marsteller.se/ Notera att de inte listar sina kunder eller case på webbsajten.

Stevia utvinns ur löv som växer på en buske.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#7
14 juli 2014 kl 15:41
Gilla
Magnus: Det relevanta är väl också hur det utvinns och om slaggprodukter kan finnas kvar, inte bara vad grundämnet är? (detta helt oberoende av rätt och fel i det här fallet)
1967 • Rydebäck
#8
14 juli 2014 kl 16:15
Gilla
Visst är det så. På ett ställe på webben läser jag "Extraktion med lösningsmedel. Löven blandas med butanol eller isubutanol eller i sämre fall med bensen, kloroform eller hexan för att dra ut de söta ämnena ur bladen."

Dansukkers som gör SteviaSocker skriver "Först plockas bladen och läggs för torkning. De torkade bladen finfördelas och läggs i hett vatten så de söta komponenterna extraheras. Extraktet filtreras, sköljs och torkas till ett rent, vitt pulver " och nämner inga lösningsmedel. Jag räknar iskallt med att de inte använder lösningsmedel i sin process.
1981 • Vegan Runners
#9
14 juli 2014 kl 17:19
Gilla
Finns det några övertygande vetenskapliga skäl att rekommendera mycket protein och inget socker till löpare?
Petersson
1980 • Linköping
#10
14 juli 2014 kl 17:32
Gilla
Kokain utvinns väl också ur löv som växer på en buske?

Jag gillar idén med plättarna och ska definitivt pröva! Med vanligt socker dock, jag gillar inte hur stevia smakar.

#9 Beror väl på vad man vill uppnå och när man äter, men båda lär behövas för de flesta
1981 • Vegan Runners
#11
14 juli 2014 kl 18:33
Gilla
#10: jag ifrågasätter inte behovet av både protein och kolhydrater. Det jag undrar är enkelt uttryckt om "proteinbomb" ska ses som något positivt eller negativt. Hur många löpare har underskott på protein i sin diet?

Sen undrar jag också varför folk förespråkar att inte äta socker som löpare. Klart att det är nyttigare att äta bär och frukt till sina pannkakor och plättar. Men att använda vanlig sylt känns liksom inte som nåt strikt no-no om du ska ut och springa en mil.
1967 • Rydebäck
#12
14 juli 2014 kl 19:24
Gilla
Hej Håkan, du är född '81. Jag '67. Min kropp bränner löjligt lite energi till vardags. När det är fjällmara passar en frukost med åtta pannkakor och lönnsirap samt fem-sex gel under banan bra, men till vardags mår jag väldigt bra på låg-kalori och små mängder kolhydrater.

Sedan, för mina och andras ungar - det pågår en global konspiration att göra barn sockerberoende och beroende av insulin: 10% socker i havrefrasen, vaniljyoughurten, jordgubbsfilen... Lingonsylt 35%... hamburgerdressing 7%, Lingongrova 9%.... är det inte 10%+ socker i maten (dvs hemlagad) så säger ungarna att "det smakar inte så gott". Resulterar i diabetes typ-2 och en hel del hyperaktiva diagnoser. Det är riktigt eländigt.
Petersson
1980 • Linköping
#13
14 juli 2014 kl 21:02
Gilla
Var la jag nu referenserna... hur som helst:

Socker gör inte barn hyperaktiva.
Socker ger inte diabetes typ 2 (överkonsumtion är problemet, inte typen av livsmedel).

Om jag inte missminner mig så peakade per capita-konsumtionen på socker i Sverige på femtiotalet och har gått ner sen dess.
1967 • Rydebäck
#14
14 juli 2014 kl 21:24 Redigerad 14 juli 2014 kl 21:39
Gilla
Bild uppladdad av Magnus Helander
Intressant. Per capita-konsumtionen av "kategori socker" har gått ned från 20kg 1960 till 6kg 2012 enligt jordbruksverket. http://www.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik%2C%20fakta/Livsmedel/JO44SM1301/JO44SM1301_tabeller14.htm

Jordbruksverket skriver att "det kan konstateras att konsumtionsutvecklingen har gått från råvaror till mer förädlade varor" så det skulle inte vara omöjligt att konsumtionen har flyttats från kategori "Socker" till kategori "Mat". Godiskonsumtionen har dock ökat något - kolla bifogat.

Jordbruksverket; "Direktkonsumtionen av socker har minskat sedan år 1960, under de senaste åren har dock minskningen avstannat. Från år 1980 har minskningen varit 66 % och konsumtionen var 7 kg per person år 2012.

Samtidigt har konsumtionen av choklad och konfektyrvaror samt läskedrycker cider m.m. ökat kraftigt, dock har ökningstakten inte varit lika dramatisk efter år 2000. År 2012 var konsumtionen av choklad- och konfektyrvaror 17 kg per person, vilket motsvarar en ökning på 77 %.

Konsumtionen av läskedrycker cider m.m. har nästan tredubblats till 84 liter år 2012. Mineralvatten och kolsyrat vatten med tillsats av socker eller aromämnen kan inte särskiljas från denna varugrupp och har troligtvis bidragit till den kraftiga konsumtionsökningen totalt sett."



1968 • Kållered
#15
3 januari 2017 kl 13:37
Gilla
Frågan är ifall inte den mesta konsumtionen av både livsmedel och annat har ökat markant i de flesta västländer sedan 1960. :)
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#16
3 januari 2017 kl 15:11
Gilla
Men det blir lite vilseledande att skriva att sockerkonsumtionen har minskat, även om folk förmodligen äter mindre rent socker (strösocker och sockerbitar mm).

Nog känns det väl som att vi äter mycket mer socker per person idag än vad man gjorde på 60-talet, om man räknar med allt tillsatt socker i dricka, mat, glass, godis mm??

Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#17
3 januari 2017 kl 16:34
Gilla
Vilket grisföretag Monsanto är. Bojkotta
1968 • Kållered
#18
3 januari 2017 kl 17:49
Gilla
#16>> Du menar att vår konsumtion av socker har ökat mer än övrig konsumtion? Ja, det låter ju inte helt långsökt. Borde väl finnas statistik på det. :)

En sak som vi sportfånar borde ha nytta av är väl snabbitsocker. Så man får upp farten lite... ;)
1981 • kaxås
#19
3 januari 2017 kl 20:03
Gilla
Spännande diskussion. Jag har absolut inget emot socker, äter det när jag behöver det och i alla dess former.

Sen får alla trycka i sina egna barn vad de finner nyttigt eller gott. Men det finns tillsatt socker i någon form i nästan allt man köper idag som är något sånär processat, vissa produkter en försvinnande liten mängd dock, men jag ifrågasätter behovet. Jag kör sockerfritt med barnen så långt det går men häldre lite socker eller honung än stevia eller aspartam.

Socker - utvinns ur sockerbetor eller sockerrör
Stevia - ur någon sorts blad
Aspartam - det vetefan

Ett förträffligt "sötningsmedel" i tex pannkakor är annars övermogen banan (om man nu vill ha tipps)

#16. Jo socker gör barn hyperaktiva, förstås inte alla men vissa. Socker kan även trigga hyperaktivitet hos vuxna, en som mig tex ( riksförbundet ATTENTION har bra material om det om jag minns rätt). Jag vet dock inte hur det står till med stevia och aspartam.



1981 • kaxås
#20
3 januari 2017 kl 21:43
1 Gilla
Förlåt #16 blandade ihop dig med #13 från 2014 :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.