Löpning Kom igång 12 inlägg 3837 visningar

Varför ska jag träna. Min träningsidentitet försvunnen.

Tjej 34år
1980 • Kungsbacka
#1
19 juli 2014 - 21:39
Gilla
Hej. Jag vill egentligen bara skriva av mig mina träningstankar och issues. Vill ni läsa, svara, hjälpa, puscha så är jag tacksam. Men förväntar mig inget.

Jag är 34 år. Har precis tappat min "träningsidentitet" i och med att jag slutade som brandman. Då tränade jag mest styrketräning och nödvändig kondition. Mest tränade jag styrketräning för att bli "stark som en man" (går ju självklart inte så det hela resulterade i en kass ländrygg pga av felaktiga tunga marklyft). Jag har trott att styrketräning gör mig snygg och vältränad = populär.
Men innan allt detta brukade jag gilla att springa. Långt, länge och i naturen. Eller gå på aerobics på gymet. Men så en dag sa en kille till mig att konditionsträning får man ingen tajt snygg kropp av. Jag had vid det tillfället rätt dålig självkänsla och lyssnade på den killen. Började gymma.
Men nu är min kropp inte hel nog för tunga böj och marklyft och jag är vilsen. Min träningsform är inte min längre.
Jag vacklar nu och har inget träningsmål. Tycker inget är roligt att träna utan känner mig mest ur form och tung,

Kan man hitta sin löpglädje igen? Hur får man bort prestationstänket att alltid ta ut sig till max på varje pass? Hur får man bort kroppsnojan och nojan över att tappa muskler och bli slapp? Hur tränar ni löpare styrka? För en stark kropp måste väl även löpare ha? Hade behövt lite pepp. Lite hjälp. Lite "det är okej att gå-jogga, man behöver inte springa intervaller varje pass". Jag tränar just nu på jobb-luncherna. Varje dag 40minuter. Så tid finns.

Ah, blev rörigt. Men jag älskar ju träna. Men har tappat bort varför.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#2
19 juli 2014 kl 21:59
Gilla
Varför måste det ena utesluta det andra? Blanda styrka med löpning så blir du både snabb och stark. Ät ordentligt så stannar nog musklerna kvar :)
Tjej 34år
1980 • Kungsbacka
#3
19 juli 2014 kl 22:06
Gilla
Sant. Varför måste det utesluta :) Men hamnar lätt i stadiet där jag inte vet vad jag ska träna för att allt ska bli rätt. Vilken styrka är bäst för löpning, eller vilken typ av löpning är bäst om man ska bygga muskler. Är så trött på mig själv :D
Varför kan det itne va så enkelt som att bara springa. Eller bara köra lite styrka på känn. :))
1960 • Södermalm
#4
19 juli 2014 kl 22:27
1 Gilla
Bra fråga. Jag tycker det är alldeles för mycket fokus på prestation inom löpning. Om man inte lockas av det så blir man lätt vilse i den miljön. Vi människor är konstruerade för att tycka att det är skönt att springa. Och vi mår utan tvekan bra av att springa, om vi inte överanstränger oss. Och den bättre konditionen gör att vi orkar njuta mer av naturen. Och vi mår bra även mentalt av att springa, särskilt om vi springer långsamt i förhållande till vår kapacitet, så att vi kommer in i en meditativ lunk.

Jag tycker det viktigaste är att hitta känslan att det är otroligt skönt att springa. Det hjälper att lära sig springa långsamt och avspänt, och gärna i skog och mark. Som med det mesta så tar det ett tag att vänja sig. Kroppen måste hitta autopiloten.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#5
19 juli 2014 kl 22:29
Gilla
Kör det som är kul. Så jobbar jag. Det kan innebära löpning, cykel, pingis, styrketräning eller fotboll.

Jag tvingar mig till gymmet 1-2 gånger per vecka November till April för att jag vet att det hjälper mig att kunna springa skadefritt resten av året. Resten av året kör jag en kombo av plankor, benböj, sit ups, armhävningar, kettlebells och skivstäng (typ curl) hemma på altanen.

(När det gäller att behålla muskler så är jag fel person att lyssna på - mer räka än biff).
Åsa
1978 • Tyresö
#6
19 juli 2014 kl 22:30
2 Gilla
Kan inte målet och motivationen vara njutningen av träningen i sig? Jag menar, om det huvudsakliga målet och motivationen utgör utseendemässiga faktorer tror jag det blir svårt att få det till något sunt och hållbart.

Själv njuter jag av att springa. För att springa behöver man börja med att springa och gå. Intervaller och skit kan man lägga till om man vill, men det är ju inte därför egentligen som jag springer.
Om löpning är den mest optimala träningsformen ur aspekter som muskler, utseende, kondition, hälsa, resultat, whatever, det är egentligen helt sekundärt. Om det vore något annat jag njöt av är det det jag skulle välja.

Vilken träning tycker du är kul, bara i sig?
Kanske vore en idé att börja där, vid lusten. Ge dig ut och försök ta reda på vad du tycker om. om det är att springa varvat med gång, gör det då.

Jakten på utseendet är ett lopp som är dömt att misslyckas. Vi blir alla äldre och våra kroppar kommer börja hänga och ha sig alldeles oavsett vad vi gör. Det enda du kan göra är att se till att ha kul på vägen.
1981 • Sundsvall
#7
19 juli 2014 kl 22:31
Gilla
Det är ju ganska stor skillnad på tung styrketräning för att bygga muskler och styrketräning avsett för att bygga en stark löparkropp. Vill man springa långt tex marathon bör man nog inse att tung styrketräning snarare är kontraproduktivt. Vill du dessutom bli en någorlunda snabb löpare så kommer du att tappa muskler, det är bara å gilla läget.

Du kanske bör tänka om när det gäller att ha utseendet som motivation för träning, tror sällan det är bra långsiktigt, fokusera istället på att klara en viss distans, ett lopp eller en viss tid. Att ta ut sig max på varje pass låter inte särskilt sunt, oavsett om det är löpning eller styrka, och faller på sin egen orimlighet, kroppen behöver vila / lugna pass för att orka med att pressa sig hårdare på vissa pass.
1973 • Åkersberga
#8
19 juli 2014 kl 23:05
Gilla
Träna det du tycker är roligt och om det är löpning så satsa på det utan oro för något annat.
Tycker personligen att det är lite av en "myt" att man bränner muskler vid hård träning för kroppen är smartare än så. Det betyder att finns det inget bränsle så orkar man inte ta i, man tränar lugnare, och det sköter sig själv utan att man behöver oroa sig för det.

Man får en snygg kropp oavsett om man tränar, löpning, cykel, styrka, promenader osv för igen kroppen är smart, kompenserar och de flesta muskler behåller den och aktiverar oavsett vad man tränar.
1969 • Bara
#9
19 juli 2014 kl 23:21 Redigerad 19 juli 2014 kl 23:22
Gilla
Jag tycker löpare har snyggare muskler än bodybuilders. Ser mer naturligt ut. Men det beror antagligen på att jag gillar löpning och föredrar en kropp som är duglig för det ändamålet. När jag ser någon med svällande muskler som springer så undrar jag mest hur han orkar ta sig runt och tycker det ser jobbigt ut.

Fast det är skillnad på olika typer av löpare. Man blir bra på det man tränar. Lite olika bilder.
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=187192
1981 • Sundsvall
#10
19 juli 2014 kl 23:39
Gilla
Amir: myt eller inte, att släpa runt på massa muskler är inte särskilt smart om man vill springa fort (långdistans), finns ju en anledning till att de flesta långdistanslöpare är smala som tändstickor. Självklart kan man kombinera löpning med tung styrketräning, gör det själv periodvis, få reps å tunga vikter, men om man vill få ut nåt mer av löpningen än att bara springa ett par gånger i veckan och må bra av det så skulle jag vilja påstå att bygga muskler och ligga på en hög veckomängd är svårt.
2009 • Klippan
#11
20 juli 2014 kl 00:57
Gilla
# 6 Klokt!
1973 • Åkersberga
#12
20 juli 2014 kl 11:41
Gilla
Anders: håller med dig om att stora muskler och långdistanslöpning är ingen bra kombination såvida man inte har löpningen som en konditionshöjare, för styrketräningen, och nöjer sig då med att oftast jogga lugnt och sakta.

Det jag egentligen ville säga var att muskler brinner inte så lätt av konditionsträning så man kan träna på så mycket man vill och orkar utan att oroa sig för just den biten, man kan dock bli övertränad men det är en annan diskussion:-)

Har man ett aktivt liv, tränar och förbrukar fler kalorier än vad man tillför kroppen så går man ner i vikt över tiden men kroppen behåller såklart alla muskler även om de kan minska i volym men det finns inga nackdelar med det om man utövar någon konditionsport.

Det som uppfattas som snyggt utav de flesta är att ha en hälsosam låg fett% på kroppen sen spelar det ingen roll om man har ett BMI på 18 eller 30.
Även helt otränade människor kan ha snygga kroppar om de har en hälsosam låg kroppsfett.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.