Löpning Träning 8 inlägg 5429 visningar

Nybörjarfrågor

#1
23 juli 2014 - 21:14
Gilla
Ställde mig nyligen på vågen och den visade 100kg. Är 184 lång, kille kanske jag ska tillägga. Har bestämt mig för att råda bot på problemen så har därför börjat träna 3 ggr i veckan till att börja med.

Hur snabbt ska man springa? Vad är normalt? Bör tillägga att jag aldrig har tränat med någon reda tidigare. Kom in på 28 min senast efter 4.3km

Intervaller eller mer jämn fart hela vägen?

Tips & tricks mottages gärna.



1981 • Vegan Runners
#2
23 juli 2014 kl 21:29
Gilla
Grattis till att du bestämt dig för en förändring, och välkommen!

Här är en liten introtext: http://www.runnersworld.se/artiklar/starta-har.htm

Det jag skulle trycka på mest i början är att löpning faktiskt är en ganska slitsam sport. Många som börjar träna ökar i kondition snabbare än vad leder och ligament hinner med att anpassa sig till. Risken blir större ju mer extra vikt du bär på. Effekten av detta är att det är lätt att förivra sig, börja träna för hårt och för mycket i början och åka på ledsna knän, benhinnor eller nån annan skada.

Därför brukar jag förespråka att ta det lugnt, nästan lugnare än du egentligen vill eller känner att du klarar. Hellre öka långsamt och försiktigt men med långsiktig kontinuitet!

Om du har möjlighet tror jag att det är bra att växla underlag ibland, stigar och gräs är mycket skonsammare än asfalt.

Vänta med intervaller, du kommer göra framsteg bara av att vara ute och röra på dig mer än tidigare!

Lycka till!

.. och läs gärna igenom de andra relaterade forumtrådarna i högerkolumnen :)
1980 • Ljungskile
#3
24 juli 2014 kl 10:07
Gilla
Vad är tanken med din träning? Är det att gå ner i vikt eller att bli en duktig löpare?

Det ser ut som att det är en viktnedgång du är ute efter och då är tiden en viktig faktor. Att springa långsamt eller till och med promenera förbrukar ändå mycket energi, men med skillnaden att du kan spendera mer tid i träning. Om du har att välja på att springa 2 km i ett rasande tempo och vara helt slut efteråt (och riskerat skador) eller att promenera 10 km i ett lugnt tempo så har du definitivt gjort av med mer energi på din 10 km promenad. Kan du dessutom springa vissa sträckor i ett lugnt tempo så ska du vara väldigt nöjd med dig själv.

Så mitt tips är att du börjar med att gå ner i vikt innan du försöker dig på avancerade löppass. Promenad och lätt löpning är en bra början!
1974 • Örnsköldsvik
#4
24 juli 2014 kl 10:58
Gilla
Var i din situation för ca 20 månader sedan. Tog det lugnt med löpningen första halvåret. Mycket gym och spinning. Började löpa mer och mer och nu blir det mest bara löpning. Så mitt förslag är att öka försiktigt och kör alternativ träning emellan löpningen den första tiden.
1987 • Umeå
#5
24 juli 2014 kl 11:47
Gilla
Jag vägde över 100 kg i vintras och tänkte ta tag i träning och min vikt i samband med att jag gick på pappaledighet.

Det jag gjorde var att promenera ca 15-20 km (medan min dotter sov i vagnen) ca 5 ggr i veckan. Från i början på mars till i maj så har jag gått ner nästan 20 kg.
Jag testade att springa på löpband i vintras men det gjorde bara ont i benen, nu när jag gått ner en del så testade jag springa igen och har då absolut inga känningar.
Promenader ger mer kondition än vad jag trodde och idag springer jag 4-5 mil i veckan.

Så mitt tips till dig vore att börja med promenader (börja med att gå så långt som det känns bra) och ge det tid för det kommer att löna sig.
Det enda negativa är att det tar lite tid. Jag försökte hålla mig till ett tempo kring 9 min/km.

Lycka till!
Acke5
1959 • Göteborg
#6
25 juli 2014 kl 09:31
Gilla
Om möjligt, cykla eller gå till jobbet. Samt se till att vara utsövd, har för mig att sömnbrist kan vara en faktor vid övervikt.

Sedan tar det nog tid för att mindre livsstilsförändringar skall ge synliga resultat, så tålamod och tid behövs säkerligen.
#7
25 juli 2014 kl 20:18
Gilla
Tusen tack för alla svar!

Kommer nog att ta det lungt här i början och köra lätt löpning blandat med promenader som ni har tipsat om. Målet med träningen är viktminskning men vill ju också bli en hyffsad löpare med lite kondis så småningom. Är ju riktigt kul det här :)
1974 • Göteborg
#8
26 juli 2014 kl 08:21
Gilla
Sitter lite i samma situation - kör taxi och har blivit rejält plufsig. Kör bara kortare löppass och vilar emellan. Men att köra lite simning skulle nog vara smart och slippa dunka ner med 100 pannor på varje knä/löpsteg.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.