Löpning Träning 5 inlägg 2982 visningar

Hur ska jag träna?

Daniel Eriksson
2000 • Göteborg
#1
5 augusti 2014 - 13:42
Gilla
Jag tränar fotboll 4 gånger i veckan och har ofta match på helgen. Hur många gånger bör jag springa i veckan om mitt mål är milen på 38 minuter? Bör jag träna intervaller? När man tränar fotboll räknas det väl nästan som intervaller? Eller ska jag köra ett intervallpass, ett långpass och två 10 km i veckan?
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#2
5 augusti 2014 kl 15:03
Gilla
Det är omöjligt att säga utan att veta vad du har för kapacitet idag. Som det skrivits en del om i andra trådar så är det stor skillnad på hur väl man svarar på träning, och vissa kan springa milen på 38 utan träning, vissa kan träna ett helt liv utan att komma dit.
Generellt kan man dock säga att fotboll (såvida du inte tränar på högre nivå) normalt inte ger den uthållighet eller centrala kapacitet du behöver för att springa fort på milen (även om det ger en viss grund). Distanslöpning, långa intervaller (3 minuter eller längre) och långpass är som du skriver därför en bra grej. Dock ska du tänka på att långdistanslöpning sliter en hel del, och om du redan har 4 pass i veckan + match, så ska du fundera på hur mycket mer du kan stoppa in innan återhämtningen blir lidande.
Daniel Eriksson
2000 • Göteborg
#3
7 augusti 2014 kl 09:44
Gilla
Fotbollen ger väldigt bra kondition. Jag är 15 år så spelar i ett ungdomslag. Vi har väldigt hög intensitet på träningarna och tränar koordination tillsammans med kondition de sista 15-20 minuterna. Då hoppar vi över stegar, springer runt koner och springer i en stege. Vi springer ca 5 minuter åt gången och tar paus efter det och sedan kör vi så 2-3 gånger till. Då är man riktigt slut efter det. I dagsläget springer jag milen på 39 minuter ungefär.
1982 • Avesta
#4
7 augusti 2014 kl 10:04
Gilla
Jag är föredetta fotbollsspelare. Fotbollsträning är kanonbra "start och stopp" träning. Du borde ha tempot (hastigheten). Fotbollen blir ju en typ av intervallträning som du är inne på. Jag skulle definitivt satsa på löpa längre sträckor, 12-16 km i olika farter för att vänja kroppen med att löpa länge och förbättra din uthållighet. Löper du milen på 39 min är du en fotbollsspelare med mycket god löpkapacitet.
1981 • Vegan Runners
#5
7 augusti 2014 kl 14:14
Gilla
Jag tror nog att om du fortsätter träna på som du gör idag och inte får långa avbrott så kommer du ner på 38 utan att ändra nånting.

De som tränar löpning mer seriöst kör utöver intervallträning också väldigt mycket mängdträning. En elitlöpare springer kanske 15-20 mil i veckan men då är de flesta passen i lugn fart. Ofta pass både på morgonen och på kvällen så att varje enskilt pass inte blir så långt.

Om du vill satsa mer på löpningen tror jag att det är mer mängd du behöver. Dock ska du självklart inte börja springa 20 mil i veckan på en gång, då kommer du bara åka på skador. Det tar många års träning innan kroppen tål att springa så mycket. Men t.ex kanske du kan springa fyra-fem kilometer en eller två dagar i veckan i väldigt lugn fart på morgonen. Eller lägga in ett längre pass på 10-12 km en gång i veckan som Mattias föreslår. Försök att inte maxa varje pass, håll en fart som gör att du kan prata samtidigt.

Prata gärna med dina tränare i fotbollsklubben som har bättre koll på dig så kan de nog också tipsa om vad dina styrkor och svagheter är och vad du borde träna på. T.ex magstyrka för att orka hålla upp kroppen och därmed springa snabbt även när du börjar bli trött (bara ett exempel).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.