Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 5102 visningar

Ansträngningsastma

Therese svensson
1974 • Älvkarleby
#1
6 augusti 2014 - 10:18
Gilla
Jag har i sommar fått problem med luftvägarna! Åkte på en ordentlig infektion i juni med hemsk hosta! Har presterat skitdåligt i löpspåret hela sommaren, haft dåligt flås trots bra träningsupplägg och undrat vad felet varit! Äter metoprolol för hög puls och blodtryck, och trott att medicinen varit problemet! Har senaste veckan fått två astma anfall efter träning! Väntar på spirometri och medicin om 1 vecka och får inte anstränga mig till dess och simmar vanligen 2 ggr/ vecka och springer 3 ggr/ vecka så detta suger verkligen! Vill ha tips och pepp på löpträning med astma, är det kört nu eller funkar det bra med medicin? Deppad!!
1979 • Alingsås
#2
6 augusti 2014 kl 10:27
Gilla
Hej!
Jag råkade ut för liknande tidigt i våras. Det gick förfärligt dåligt i löparspåren flera gånger i rad och jag kunde inte känna något av sjukdom eller liknande, däremot blev jag hostig efter varje runda och det väste ordentligt när jag andades. Jag fick komma till en allergiläkare som mest log när jag berättade hur det var. Sen sa han - ja, ansträngsastma heter det. I mitt fall utlöst av pollen (hassel m.fl.).
Jag fick inhalator som jag tar innan jag tränar (och ibland efter) och då märks ingenting av jobbig andning eller liknande!
Therese svensson
1974 • Älvkarleby
#3
6 augusti 2014 kl 10:38
Gilla
Precis så Nicklas! Jag är så dålig just nu att jag blir anfådd av att prata! Men du inger lite hopp och jag har hört av andra att det finns bra mediciner!
1980 • Landvetter
#4
6 augusti 2014 kl 13:03
Gilla
Hej,

Jag har en grov astma och har fått medicin för det.

Medicinerna fungerar hur bra som helst och ger inga biverkningar, förutom i början när det kan vara svårt att sova om man tar dem sent på kvällen. I alla fall var det så för mig.. Jag tar medicin morgon och kväll, och även ibland även under dagen som i samband med tex träning eller när jag känner att jag behöver.

Tar du medicinen skall träningen inte påverkas!

1966 • Malmö
#5
6 augusti 2014 kl 23:39
Gilla
Jag hade Twar förra vintern och utvecklade astma efter det. Hade kortisoninhalator när det var som värst, men övergick så snabbt det gick till endast luftvidgande inhalator som Oxis (receptbelagt). Det tog jag varje gång innan och efter träning. Nu efter ett halvår så räcker det att jag tar innan träning och inget mer. Helt underbart när det äntligen börjar släppa. Lycka till!
Therese svensson
1974 • Älvkarleby
#6
7 augusti 2014 kl 09:32
1 Gilla
Det låter som hopp finnes!! Läser på om metoprolol och ser att den kan ge astma/ andningspåverkan och hoppas på att kunna byta läkemedelssort! Tack för pepp grabbar! ??
Monica Nilsson
1967 • Åkersberga
#7
7 augusti 2014 kl 11:29
Gilla
Jag har också ansträngningsastma, har haft det en stor del av mitt vuxna liv. För det mesta är jag helt symptomfri och kan träna utan problem. Men det gäller att inte slarva med medicineringen. Själv inhalerar jag symbicort morgon och kväll. De gånger jag har symptom har jag antingen en förkylning i kroppen eller så är vädret extra kallt och rått. Hoppas att det löser sig för dig också!
1955 • Uppsala
#8
7 augusti 2014 kl 11:41
Gilla
Har dessbättre själv inte astma men har en tonårsgrabb som har det och medicinerar med gott resultat som gör att han kan träna.
Ser att du simtränar. Har läst om undersökningar som visar att höga klorhalter i simhallar kan vara dåligt för luftvägar och utlösa och förrvärra astma. Bla så drabbas simtränande ungdomar.
Therese svensson
1974 • Älvkarleby
#9
7 augusti 2014 kl 12:39
Gilla
Har funderat på hur luften i simhall påverkar, varmt fuktigt och dessutom klor! Hur gör man vid löpning på vintern utomhus, hur fungerar sånna där munstycken som värmer luften?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.