Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 31090 visningar

Muskelsträkning baksida vänster lår/skinka. Panik!

A Persson
1963 • Trelleborg
#1
19 augusti 2014 - 20:24 (Redigerad 19 augusti 2014 - 20:24)
Gilla
Den 5 augusti var jag ute och sprang med maken. Hade bestämt mig för min vanliga 4 km runda och allt gick bra de första 2 km. Men på andra rundan började jag få ont i vänster ben, baksidan på låret. Jag vet inte var det kommer ifrån, om jag har trampat snett eller vad. Det bara kom smygande. Men jag sprang färdigt min runda (ja, det var dumt..). Men jag har inte sprungit sen dess förrän idag. Och det gjorde ont idag också, inte så att jag inte klarade att springa, men ont gör det.

Jag har i mellantiden smörjt och masserat med liniment, vilat och stretchat. Har en foamrulle, men den har jag inte använt.

Paniken jag känner nu är för att jag har anmält mig till Trelleborgsloppet. Hur gör jag för att blir bra igen?

Smärtan sitter från mitten vänster skinka (känns sin ischias) och ner hela vägen mot knävecket och lite i ljumsken. Tyckte att jag hade blivit bättre och därför testade jag att springa idag och känner nu att jag är tillbaka till ruta ett. Är inte svullen har bara ont när jag rör på benet och belastar det. Inte hela tiden, det kommer och går. Det känns som en rejäl ischias eller en riktigt duktig träningsvärk efter typ squats (om man gjort 500 på raken..).

Vad gör jag. Börjar använda foamrullen? Voltaren? Mer massage?
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#2
19 augusti 2014 kl 20:46
Gilla
Jag har likn problem och gick till naprapaten två ggr som jobbade med mig, men det kom tillbaka. Nu har jag gått hos en massör många ggr och förrförra gången hittade hon triggerpunkter på lårets baksida som hon tryckte på tills det strålade o domnade ända ner till foten, sen blev det mkt bättre även om jag inte är helt bra ännu. Sen kör jag mkt med att jag sitter på foamrollern och rullar rumpan på den fram o tillbaka, blir betydligt bättre. Ta kontakt med en sjukgymnast snabbt eller massör. Hoppas det ordnar sig för dig
A Persson
1963 • Trelleborg
#3
19 augusti 2014 kl 21:01
Gilla
Tack ska du ha! Ja, jag får nog försöka boka tid till en massör. Och rulla på med foamrollern.

Usch man blir så ledsen. Älskar min löpning och så händer det ngt hela tiden.
Magnus
Stockholm
#4
19 augusti 2014 kl 22:15
Gilla
Foamroller är bra, men ännu bättre vid dessa problem är en tennisboll under rumpan, antingen när du ligger ner eller står mot väggen. En golfboll går bra också.
1963 • Bromma
#5
19 augusti 2014 kl 22:25
1 Gilla
Glöm kortsiktig panik inför ett enskilt lopp. Lyft blicken och sikta på alla lopp du vill springa i framtiden. Se till att du får rätt behandling av din naprapat/massör, gå inte på med löpningen för tidigt. Se också till att du får reda på vad som orsakat muskelsträckningen, så att du kan jobba förebyggande mot liknande skador. Det kan vara styrketräning eller rörelseträning, balans- eller alternativträning. Ta hand om dig, så kommer du att förbli en hel, frisk och lycklig löpare även framöver.
1976 • Svartsjö
#6
20 augusti 2014 kl 08:05
Gilla
Stretcha inte om det är en sträckning eller muskelbristning. Gå till sjukgymnast om det håller i sig och chansa inte. Jag har haft två stora muskelbristningar i vänster lår, varav den ena i fästet upp under rumpan och det tog ett år av rehab att läka ut ordentligt.
A Persson
1963 • Trelleborg
#7
20 augusti 2014 kl 09:17
Gilla
Tack ska ni ha!

Ingen stretch, men massage om jag har förstått det hela. Tennisboll ska jag testa ikväll.

Får försöka boka in mig hos någon massör. Har ingen jag går till, så det blir till att googla fram någon.

Tack för era svar. Ja, som det känns nu verkar det inte som om jag ska kunna delta i Trelleborgsloppet alls. Svider i hjärtat, men ...
HF Löfgren
1968 • Malmö
#8
20 augusti 2014 kl 12:27
Gilla
Hmm. Funderar på om det är en bristning/sträckning. Det brukar vara mer distinkt och smärtan kommer direkt. Detta kom lite mer smygande och strålar hit och dit. Här är jag dock osäker.

Tycker inte att du ska greja för mycket på egen hand innan du fått reda på vad det här som har hänt. Boka en tid och promenera under tiden om det funkar. Är det en bristning så är det bra med blodgenomströmning och lättare belastning.

Lycka till!
A Persson
1963 • Trelleborg
#9
20 augusti 2014 kl 22:04
Gilla
Jag har rullat på foamrollern och det känns bra. Nu ikväll tycker jag att det har släppt lite, men jag får se i morgon. Ska ut med hunden ändå fyra rundor och jobbar så jag tar en lugn promenad på lunchen. Och jag försöker massera där jag har mest ont med händerna. Har inte vågat stretcha men rör på mig vad jag kan.

Håller tummarna för att det snart går över...

Tack för alla tips och råd! Ni är guld värda!
Markus
1977 • Stockholm
#10
6 oktober 2014 kl 08:54
Gilla
Det låter lite som på din beskrivning att det kanske inte är en bristning utan kanske är något annat. Det som oftast skapar liknande problem är en obalans hos muskler och leder dvs något är ex starkare än något annat vilket skapar en obalans.
Tycker du ska gå till en naprapat eller kiropraktor för att få hjälp att hitta ev bakomliggande orsaker till att du fått dessa problem så de inte återkommer och blir värre.
Här kan du läsa lite om muskelbristning. Finns en del övningar också men jag rekommenderar att du träffat någon först innan du gör dem http://idrottsskadeexperten.se/muskelbristning
/Markus
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#11
6 oktober 2014 kl 09:03
Gilla
Det låter som en möjlig eller trolig bäckenleds-låsning-orsakad smärta dvs i sacri-iliacaleden, kanske i kombination med ländkota-rubbning t ex L5.

Det behandlas bäst med kiropraktik och bålträning i kombination. Ibland kan sjukgymnaster hjälpa med bådadera. En för kort höftböjarmuskel kan nog bidraga till ljumskkänningen. Så stretching kan oxå ev hjälpa.
Jag känner igen symtombilden.

Oldboy
1952 • Danderyd
#12
8 oktober 2014 kl 15:02
Gilla
Det händer att muskelbristningar kommer smygande, t ex bara känns vid fartökning och speciell stretch.
Har själv något i ena rumpan och undrar hur nära ett lopp man kan ge sig på massage eller annan manipulativ behandling. Eliten trixar ju hela tiden...
1963 • Bromma
#13
8 oktober 2014 kl 15:55
Gilla
Om det känns vid fartökning och speciell stretch - fråga dig då om du tror att det kommer att kännas på tävling? Om svaret är ja - strunta i tävlingen. Massage eller annan behandling är ur återhämtningssynpunkt att likställa med ett träningspass. så säger iaf min naprapat. Hinner du gå behandling OCH genomföra ett testpass med positivt resultat (t ex avsluta ett distanspass med några besvärsfria koordinationslopp) före tävlingen? Då borde det vara OK.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
8 oktober 2014 kl 19:47
Gilla
Tack Gunnar!
Nu har jag knappast en bristning, jag beskrev en tidigare skada eftersom det var trådens ämne.
Det jag har nu är möjligen en liten översträckning, annars en överansträngning. I det senare fallet kanske massage hjälper. Mest osäker på hur det känns efter tre mil i marafart. Möjligen blir det massage i morgon, tävling på lördag.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#15
8 oktober 2014 kl 23:21
Gilla
"Något i ena rumpan" låter som en kort, ansträngd piriformis. Skumrulle är bra liksom styrkeövningar som "den kissande hunden".
1964 • Nybro
#16
9 oktober 2014 kl 08:40 Redigerad 9 oktober 2014 kl 08:41
Gilla
Går lite på Bo Engwalls linje med låsning i bäckenleden.
Har haft liknande problem under 1 års tid, men efter några behandlingar hos kiropraktor/massör och går nu på gym för att stärka hamstring och rumpa så har problemet nåstan försvunnit.
Min kiropraktor rekomenderar att jag kommer på behandling några gånger/år för att mota problemet innan det uppstår.

Denna behandling fick jag. Denna kiropraktor förklarar väldigt tydligt problemet.
http://youtu.be/TpItcucpO0A
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#17
9 oktober 2014 kl 08:57
Gilla
Re Janne m fl

Om man springer med en i t ex b-s låret spänningsorssakande sacro-iliacaleds-låsning kan man även få en sekundär muskelskada i låret eftersom det naturliga löpsteget kan hämmas. Förmodligen kan låsningar ibland även bidraga till piriformissyndrom, även om det är flera faktorer som kan spela in.

Under 1980-talet fick jag en hel del kiropraktik för detta med blandat resultat, ofta bra kortsiktigt, medan det på 1990-talet fungerade bättre även om det blev flera behandlingar om året i snitt. Även på 2000-talets första ca 5-7 år blev det oxå flera behandlingar men behovet sjönk ner mot noll när veckomängden sjönk ner mot 5-7 mil per vecka. Vid liten mängd belastar man svaga sacro-ilicaleder i bäckenet mindre. Eftersom de är en stramleder ska rörligheten vara mycket begränsad men om den förstoras kan tvärtom om en låsning i felaktigt läge uppstå och hämma löpsteget.
Asfaltnötare är nog rätt ofta drabbade.

År 1998-2000 utvecklades hamstringsspänningen till en allvarlig och flerårig hamstringsmuskelskada där den ena tycktes vara av enligt magnetkameraundersökning, fast riktigt så illa var det inte för jag hade sprungit tusingar samma dag, men träningen med ihållande muskelspänningen var inte nyttig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.