Löpning Kom igång 10 inlägg 19302 visningar

Hur ofta och hur ska jag som nybörjare springa?

Evelina Johansson
1988 • Göteborg
#1
28 augusti 2014 - 08:44
Gilla
Hej,
kul att ha hittat till denna sidan där jag som rookie hoppas få endel hjälp :)
Har börjat löpträna efter att ha vart frälst i att promenera i snart ett års tid. Har gått flera mil i veckan med hunden men kände tillslut att jag hade så mycket energi att löpning lockade. (har alltid hatat att löpträna, mycket på grund av att jag tidigare vägt 13 kilo mer) Har fortfarande ca 8 kilo jag skulle vilja gå ner, är dock inte överviktig nu utan vill mer gå ner till min trivselvikt. Jag började långsamt med att varva löpning och promenad och sedan har jag trappat upp. Sprang igår min första mil (gick kanske 500m vid 5km) och det var SÅ skoj! Nu vill jag springa hela tiden. Springer ca 3 dagar i veckan nu i varierande tempo (relativt långsamt hela tiden pg.a astma och fortfarande kondis som inte är på topp)

Min fråga:
Har nu anmält mig till ett 5km löp och min bästa tid nu är 33 min. Hur ofta och hur ska jag träna för att springa så snabbt som möjligt på loppet som är den 12 Oktober? Vill heller inte utsätta min för att bli skadad då jag redan har en fot som är lite försvagad på grund av en fotledsfraktur för två år sedan. Dessutom, hur snabbt tror ni det går till att jag springer milen på en hygglig tid? (det får gärna ta sin tid har inte bråttom) Spang milen igår på 1h och 9 min....
Tacksam för input och råd!
1984 • Stockholm
#2
28 augusti 2014 kl 10:08 Redigerad 28 augusti 2014 kl 10:13
2 Gilla
Kul att du hittat löpning och gillar det! Du verkar ju ha börjat med en väldigt sund och klok inledning på löparkarriären så jag tycker du ska fortsätta så.

Lyssna på kroppen och håll kontinuiteten med 3-4 pass i veckan, varje vecka. Det är det allra viktigaste för att du ska utvecklas. En del förespråkar intervaller men jag tycker inte du ska börja med det än - det tar ganska lång tid för senor och ligament att vänja sig vid löpträning så risken att du skadar dig är fortfarande ganska stor. Dessutom har du fortfarande enormt mycket att vinna på att bara ta dig ut och springa i ett lugnt tempo - att börja köra hårda intervaller nu skulle vara lite som att elda för kråkorna. Du behöver uthålligheten för att senare kunna jobba upp snabbheten, och uthållighet bygger du säkrast genom lugna pass. Så första halvåret räcker det gott med lugna distanspass där du samlar kilometrar i ett behagligt tempo. Sen är det jättebra om du varierar längden på passen och kör ett lite längre pass i veckan. Det passet kan du också öka i längd så sakteliga. För att göra en "bra" tid på 5km så är det fortfarande uthållighet man till största delen behöver så du får ut mer genom att träna en lugn mil som förberedelse för 5km-loppet än genom att springa kortare, snabbare rundor. Så spring så många minuter i veckan som din kropp klarar i ett behagligt tempo. Så utvecklas du bäst i början. Om du vill kan du lägga in små fartökningar i nåt pass ibland eller spurta lite mot slutet, för att känna på en högre fart. Att stoppa in gång i passen är heller inget negativt. Sen halverar du längden på passen sista veckan innan ett lopp så får du upp formen också. Det är bra att variera underlaget och köra en del i skogen om man har möjlighet, för att minimera skaderisken.

Vad som är en hygglig tid på milen går ju inte att säga eftersom det är så otroligt individuellt. En bra tid är en tid du är nöjd med och om du fortsätter träna så kommer du bli nöjd med din prestation, jag lovar. För oss motionärer finns det alltid många som är bättre och om du gör 80,70,60,50 eller 40 min på milen kommer inte att förändra det.
1984 • Stockholm
#3
28 augusti 2014 kl 10:22
Gilla
Ett styrketräningspass med bålfokus i veckan är också väldigt, väldigt nyttigt. Både för att hålla nere skaderisken och för att bli en starkare och snabbare löpare.
Evelina Johansson
1988 • Göteborg
#4
28 augusti 2014 kl 11:08
Gilla
Tack så hemskt mycket för att du tar dig tid att svara Johan!

Jag fick bekräftat det jag gått och funderat över, när folk säger att man borde börja intervallträna så har det ändå känts som att jag är inne på rätt spår och försöker träna uthålligheten genom att bara nöta utan att påfresta kroppen för mycket.
Jag har ju trots allt inte sprungit jättelänge.

Tycker du det är lagom att ha upplägget som jag har nu:
Springer en mil en gång i veckan, sedan varvar med 2-3 ggr i veckan pass om 5-7km och tar en morgonpromenad ca 2 dagar i veckan.
(och tack för tipset ska lägga in ett pass styrka också)
Tror du formen kommer kännas hyffsad till löpet i Oktober då?
1984 • Stockholm
#5
28 augusti 2014 kl 11:16
Gilla
Låter som ett toppenupplägg tycker jag. Får du bara vara frisk och skadefri så tror jag absolut att formen är alldeles utmärkt i oktober. Glöm inte att sänka mängden sista veckan bara - då kommer formen direkt. Så veckan innan loppet kör du 5km istället för en mil och 3-4 km istället för 5-7, utan att springa fortare än du brukar.

Men lyssna på kroppen också och var inte rädd för att senarelägga, förkorta eller stryka ett pass om du känner att det behövs.
1984 • Stockholm
#6
28 augusti 2014 kl 11:22
Gilla
...du kan också om du känner att det går bra sakta öka veckodistansen litegrann så att kroppen får lagom mkt att jobba med. Annars är det lätt att man snarare ökar farten allt eftersom man blir bättre, och det är bättre för dig att öka distansen än att öka farten i nuläget. Så att lägga på en kilometer varannan vecka eller nåt skulle kunna vara bra.
Evelina Johansson
1988 • Göteborg
#7
28 augusti 2014 kl 11:42
Gilla
Super! :) Då fortsätter jag såhär och hoppas jag får vara sjuk och skadefri!
Tack för hjälpen så återkommer jag om (när) jag kör fast ;)
1976 • Västerås
#8
28 augusti 2014 kl 12:38
Gilla
Lyssna på kroppen om du börjar få ont och vila lite då. Se till att du har bra skor och inte för "extrema". Se till att träna upp fötter och ben lite med övning som tåhäv och lite annat.

Började själv springa i mitten på juni och det blev 4 st 5 km (under 2 veckor) på runt 27 min och 1 st 10 km på 57 min i ett par Nike Free DS Light och mer framfota löpning. Sen small det till i foten och nu är det "Hälsporre from Hell".
Insett hur fel jag gjorde med att inte ta det lugnt, bygga upp och stärka fötter/kroppen och helt fel skor. Även om det finns tejp och skoinlägg så är det smärta och löpförbud.

Förhoppningsvis kan man snart komma igång och då tänkte jag 2 löppass, 1 spinningpass och ett par styrkepass i veckan.
Evelina Johansson
1988 • Göteborg
#9
28 augusti 2014 kl 13:06
Gilla
åh låter inget vidare... jag är livrädd för skador. Så svårt att hitta en balans när man tycker att det är så skoj! Men har ibland tänkt efter 5 km att jag ska fortsätta för att det känns så bra. men då stoppar jag där istället och behåller den glöden till nästa pass.
Tack för tipsen, ska absolut tänka på att låta det ta den tid det gör..
Krya på dig!
1965 • Täby
#10
28 augusti 2014 kl 14:29
Gilla
Jag är på inget sätt expert i ämnet, har bara min liknande resa att gå på. Vill bara säga att jag tycker att Johans kommentarer känns väldigt förnuftiga. Alla är vi olika, och det inkluderar skadebenängenheten, hur man svarar på träning samt olika typ av träning. Det låter som att skadefrihet är prio 1 för dig, och det känns som att Johans råd ligger i linje med det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.