Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 9580 visningar

Fotskador av djupa front/knäböj

1964 • Malmö
#1
6 september 2014 - 08:41
Gilla
Hej

Jag får överbelastningsskador i fötterna av djupa frontböjar/knäböjar men inte när jag vänder vid 90 grader. Jag kör med lätta vikter, halva min kroppsvikt. Finns det någon förklaring till detta? Någon annan med samma erfarenhet?
Hanna Berg
1987 • Nacka
#2
6 september 2014 kl 12:00 Redigerad 6 september 2014 kl 12:00
Gilla
Aldrig hört talas om fotskador orskade av böj.
Svårigheten att ha vikten korrekt över foten försvåras iof med det rätt djupet, dvs att du kanske inte håller ut knäna tillräckligt och får vikten mot insidan av foten och/eller vikten för långt fram på foten.
Vad användar du för skor när du böjer? Har du problem bör du överväga en styrkelyftsskor eller "barfotaskor".

Jag skulle gått till en sjukgymnast med det problemet. Hur vet du att det beror på just överbelastning?
1964 • Malmö
#3
6 september 2014 kl 15:01
Gilla
Problemen försvann efter mycket om och men när jag slutade med djupa frontböjar. Det tog ett år av uteslutnings metodik att komma fram till problemets orsak. Trodde inte det kunde vara böjarna p.g.a. den lätta belastningen. Jag tränar oftast barfota men har prövat med skor också. Skadad oavsett. Överbelastningen visar sig i öm PF sena och domnade fötter. Jag har envisats med böj för att ryggen mår oerhört bra av dem.
Mattias
1974 • Borås
#4
6 september 2014 kl 17:15
Gilla
Om böj inte funkar kanske du ska köra marklyft istället? Det tar ju mindre på benen men desto mer på ryggen.
1982 • Älvsjö
#5
6 september 2014 kl 18:03
Gilla
Jag är absolut ingen expert på knäböj, ska jag inleda med att säga!

Men: Lyssnade på ett intressant avsnitt av Fysiopodden om just knäböj. Vissa personers fysiska symmetri gör tydligen att det är svårt att göra djupa knäböj utan att hälen lyfter från golvet. Min hypotes utifrån det är att om man då kämpar för att hålla kvar hälen i marken eller lyfter hälen så ökar sannolikt belastningen på foten. Ställ dig med hälarna på en vikt eller något annat stöd och testa om du vill, eller kör på utan att gå så djupt som du redan gör. :)

Länk till Fysiopodden-avsnittet om någon är sugen: http://fysiopodden.se/avsnitt-79-squats/
rolle
1961 • österskär
#6
6 september 2014 kl 18:39
Gilla
När du kör frontknäböj eller vanlig knäböj, så är det viktigt att du står med fötterna på ett sett som behagar dig, så de inte vrids eller pressas. Står du för smalt med benen så kanske du inte kommer ner på ett bra sett. Lätt utåt vinklade fötter och halv brett är en bra utgångspunkt. Svårt att stå smalt, speciellt för långa personer.
1964 • Malmö
#7
7 september 2014 kl 08:29
Gilla
När jag är skadefri springer jag 10 km 7 dagar i veckan och kör tre styrkepass.

Styrkepassen består av:

knäböj 3 set halva kroppsvikten max rep
chins 3 set max rep

Jag började köra ass to the grass böjar förra sommaren p.g.a. av den högre ansträngingningsgraden . Innan har jag stannat vi 90 grader. Har också märkt att styrkan ökar om man går ända ner i botten. Min flexibilitet är så pass bra att jag skulle kunna köra med negativ lutning.

Skulle det kunna var så enkelt som att tiden med tyngd på fötterna har blivit för mycket? Det tar nästan dubbelt så lång tid att köra djupa böjar.
1973 • Åkersberga
#8
7 september 2014 kl 17:43
Gilla
Tränar man mycket och ofta kan kroppen säga ifrån även på lättare vikter innan den har helt anpassat sig och blivit tåligare.

Det kan som du säger vara de djupa knäböjen som belastar din fotled och har man inte styrkelyft som främsta mål räcker det att man går ner bara så pass djupt att lårbenet precis passerar parallellt med golvet. Lättast och se om man har en spegel framför eller vid sidan de första gångerna.
Det är sådana knäböj som man mest kör inom kroppsbyggning och då sparar man på fotleden, knän och ländryggen jämfört med att gå enda ner tills det tar stopp. Kör man tungt kan man ibland gå halva djupet t.o.m.

Jag skulle också stretcha vadmusklerna både med böjda och raka ben för att minska på belastningen.
1964 • Malmö
#9
8 september 2014 kl 20:48
Gilla
Tack för synpunkterna!
Petersson
1980 • Linköping
#10
9 september 2014 kl 06:32
Gilla
Svårt att säga utan film/bild. Troligare att det är tekniskt än anatomiskt dock.

Amir: SL bryter också bara parallellplanet med liten marginal, för att kunna lyfta så mycket som möjligt. Tyngdlyftare går djupare för att kunna fånga lågt och därmed lyfta mer. Håller med om att det räcker att höftleden går under knäleden för att man som löpare ska skörda frukterna av sina knäböjsansträngningar. Jag gillar att gå djupare för att jag då tvingas använda lägre vikter. Inbillar mig att det är skadeförebyggande för mig.
1973 • Åkersberga
#11
10 september 2014 kl 15:26
Gilla
Rätt Petersson, jag som slarvar ihop benämningarna tyngdlyftning med styrkelyft när jag skriver för fort :-)
Djupare knäböj är ok sålänge man har kontroll hela tiden och inte studsar i botten för vaderna slår i baklåren och översträcker knäleden och magen slår i framlåren och överbelastar ländryggen, funkar bättre med bredare ställning.
Tror för de flesta är det mindre risk för skador om man inte går ända ner men alla är olika och vissa har lättare än andra för att utföra övningen korrekt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.