Löpning Träning 10 inlägg 5505 visningar

ATT FORTSTÄTTA TROTS ATT DET GÖR ONT? MÅSTE SKRIVA EN RAPPORT I SKOLAN! :)

1997 • gräfnäs
#1
25 september 2014 - 09:11
Gilla
Måste skriva en rapport i skolan och jag vill ta reda på varför vissa ger upp lättare än andra och då passar ju det här bra, eftersom löpning är något som vissa inte alls tycker om och varför det är så. Så kan någon hjälpa mig att svara på den här frågan? Någon som har fortsatt trots allt under ett lopp eller liknande??? :)
1971 • Nykvarn
#2
25 september 2014 kl 09:18 Redigerad 25 september 2014 kl 09:19
1 Gilla
Det handlar väl om motivation och målbild, hur starkt man vill något påverkar i väldigt hög utsträckning vad man är beredd på att utstå för att nå dit. Har man tränat länge för att t e x springa ett visst lopp på en viss tid är sannolikt motivationen hög för att "plåga sig" under hela eller delar av loppet på väg mot målet. Plågan är kort i jämförelse med känslan att nå sitt mål.

På din första fråga varför vissa gillar löpning, andra inte så är det väl så att löpning passar den som tänker långsiktigt. Det är väldigt jobbigt inledningsvis innan man gjort löpningen till en vana i tillvaron, ofta springer man för fort för sin förmåga, det blir jobbigt och tråkigt och man ser inte fram emot nästa pass och kommer kanske inte ut på passet och vanan skapas inte och man kommer aldrig över den initiala puckeln.

"Problemet" med löpning är att nästan allt i vårt samhälle idag är inriktat på quick fixes", det ska gå fort, resultat ska nås snabbt, "superdieter", högintensiv träning några minuter i veckan som fått mycket uppmärksamhet är exempel på det.

Löpning fungerar precis tvärtom. Har man tålamod och tar det lugnt i början vänjer man sig och chansen är stor att man börjar gilla det alltmer eftersom man blir starkare och får bättre kondition.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#3
25 september 2014 kl 09:30 Redigerad 25 september 2014 kl 09:34
Gilla
Oj! Det var ett krångligt ämne du tänker skriva om :-)

Tror det handlar om tävlingsskalle i kombination med vilka förväntningar man har på sig själv och vilka förväntningar man upplever att andra har på en själv.

Känner man att man inte har något att bevisa för någon annan eller för sig själv så tenderar man nog att lyssna på sin kropp på ett bättre sätt. Får man ont under tävling så bryter man, eftersom man så snabbt som möjligt vill bli frisk igen.

Är man en tävlingsmänniska som vi prestera, bevisa något för sig själv eller andra, så tenderar man att lyssna mindre på smärta. Man ska igenom loppet, trotsa smärtan och gärna slå den tid som man har satt upp som mål, No Matter What.

Jag tillhör tyvärr den senare sorten, även om jag kämpar för att lära mig lyssna mer på kroppen. Det som är bra med att vara tävlingsmänniska är att man faktiskt oftast presterar lite bättre i enskilda lopp. Man är duktig på att få ut det som finns i kroppen vid varje enskilt tillfälle. Kanske är man också lite bättre på att träna bra och ge sig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas. Baksidan på myntet är ju att man kan dra på sig långvariga skador eftersom man inte bryter i tid eller tränar för hårt samt att man kan bli enormt besviken och tappa lusten om man misslyckas.

Hoppas att du får in många infallsvinklar och lycka till med arbetet.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
25 september 2014 kl 10:08
Gilla
Det är viktigt att känna sin kropp; vilken smärta kan man löpa med utan att riskera framtida men. Att få en bristning = avbryt. Att få blåsor under fötterna är hanterbart om det är en viktig tävling. Rent generellt härdas ofta kroppen vid hård konditionsträning, även träningen i sig kan ibland vara "smärtfylld". Vem har inte hört uttrycket " No pain, no gain "
1991 • Äppelbo
#5
25 september 2014 kl 17:41
Gilla
Jag tror trådskaparen syftar på den smärta som inte är "skadeont" utan helt enkelt den "andra sortens smärta" (att löpning i tävlingsfart är relativt plågsamt)?

Med det sagt tror jag motivation är A och O. Den som /verkligen/ har viljan att uppnå ett mål går genom eld för att göra det. Sen tror jag verkligen en del är mer benägna än andra att ta ut sig för att de lärt sig älska det där... superjobbiga.
1971 • Ystad
#6
25 september 2014 kl 18:09
Gilla
Ja det är helt klart den mentala biten som styr. I varje lopp jag springer är jag vid ett antal tillfällen på väg att sluta springa och ställa mig vid sidan som åskådare istället. Än har det aldrig hänt men oj vad det lockar varje gång. Jag har lite känslan att om jag en gång ger med mig så kommer jag aldrig mer kunna prestera max i ett lopp så hittills har jag lyckats stå emot.

Sen så tror jag som Staffan att löpning passar personer som gillar långsiktiga mål och som inte är så otåliga. Jag gillar att se utvecklingen över tid, även om det är långsam.
1976 • Kristianstad
#7
25 september 2014 kl 19:46
1 Gilla
Vid skadeont så är det bara att kliva av eller gå, inte värt att riskera en långtids skadefrånvaro.

Är det vanligt ont i benen som man får på långa lopp som jag tror att du menar så får man ta fram positiva tankar så man glömmer bort det onda. Det bästa är om man kan springa ihop med någon och prata för då glömmer man bort hur ont det gör. Delmål på vägen som tex, nästa vätskestation eller om man springer på nån varvbana så kan man ha "den stora vattenpölen vid trädet" som delmål. Det blir lite lättare att se fram emot något än att tycka synd om sej själv. Någon form av belöningssystem hjälper.

1981 • Göteborg
#8
25 september 2014 kl 20:03
Gilla
1964 • Malmö
#9
25 september 2014 kl 20:27
1 Gilla
Om man har som målsättning att förbättra sig så måste man vara överens med sig själv att det kommer att kosta och " göra ont " Med " göra ont " menar jag den ansträngning du måste gilla för att flytta gränser för att förbättra dig.
Motivation kan försätta berg oavsett ämne. Man måste också förstå , som Einstein sa :" Om du alltid gör, som du alltid gjort , hur kan du då förvänta dig ett annat resultat "
Det gör ont att flytta gränser. Vissa tycker det är värt priset , andra inte.
Motivation !
Daniel Fägerstrand.
1976 • Torslanda
#10
25 september 2014 kl 20:40
1 Gilla
Upplever själv helt klart skillnad på smärta som uppstår när man springer på en hög ansträngning och när man ligger o nöter då ansträngningen inte är hög men distansen och tiden gör att musklerna smärtar fast som sagt på ett heeelt annat sätt.
Samt att det krävs lite olika sorters pannben, ett för att springa på hög ansträngning och ett annat för att nöta på i flera timmar på relativt låg ansträngning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.