Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 6264 visningar

Springa mara med plantar fasciit?

Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#1
29 september 2014 - 10:52
Gilla
Jag har haft lite plantar fasciit-känningar under ffa ena foten sedan drygt en månad. Ffa stelt och ömt på morgnarna och känslig för vad jag har för skor när jag går. Även lite ömt ibland i början av löppass och ibland efter lite hårdare/längre pass. Rehabar med massage och stretch och känningarna har faktiskt minskat. Kanske beror det på nedtrappning av mängd nu under september snarare än rehaben men det är ju lite svårt att veta.

Hursomhelst, har Amsterdam Marathon inplanerat om knappt tre veckor och undrar lite vad ni har för erfarenhet av att springa en hel asfaltsmara med pf-känningar. Vill försöka utreda hur pass stor risken är att förvärra problemen, har verkligen ingen lust att de ska slå ut i full blom. Lidingöloppet gick bra, bara en aning mer öm och stel än vanligt under fötterna nu efteråt men det är ju skillnad mellan 30 km på motionsspår och 42,2 km asfalt.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
29 september 2014 kl 10:56
Gilla
Jag har ingen erfarenhet av just detta, men jag hade förmodligen dragit mig ur om inte känningarna helt upphörde hela sista veckan före loppet med vetskap om att en etablerad plantar fasciit kan ta många månader att bli av med.
Mikael Hedström
1969 • Hägersten
#3
29 september 2014 kl 11:07
Gilla
Jag tog inte mina känningar på allvar, fick rejäl skada som tog flera månader att läka ut, så var försiktig! Skulle inte springa maran, möjligtvis helvila veckan innan.
1975 • Gånghester
#4
29 september 2014 kl 11:24
Gilla
Jag skulle starkt avråda från att springa en mara med plantar pasciit. Du kommer med all sannolikhet försöka kompensera för detta vid varje fotisättning vilket medför att andra skador kan uppstå på foten.
Jag hade för ett par år sedan ont under foten, vet inte om det var hälsporre. Men jag kompenserade detta med att springa mer "på sidan" av foten vilket gjorde att foten blev snedbelastad.
1975 • Norrköping
#5
29 september 2014 kl 11:27
Gilla
kände av pf ( på vänster fot samt hälseneproblem i höger..) innan LL30. Jag fick hjälp med Kinesiologitejp + att jag köpte arch flex system sulor med bra stöd för hålfoten. sprang utan problem!
kanske inte funkar för någon annan men det funkade för mig. sprang LL utan någon känning alls!
Robert Galic
1965 • Jönköping
#6
29 september 2014 kl 12:00
Gilla
Det med hälsporre är väldigt individuellt, både smärtan och botemedel. Jag sprang min bästa mara när det var som värst med hälsporren, sen blev det lite värre eftersom jag trampade i ett hål i asfalten 300 m före mål. Sammanlagt tog det 14 månader att bli av med skiten, maran var ungefär halvvägs, men det var absolut värt all smärta. Stretchade foten innan första steget på morgonen, rullade golf och taggbollar, tejpade på olika sätt men i mitt fall vändpunkten var stötvågsbehandling, fast många avrådde. Lycka till oavsett hur du gör.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#7
29 september 2014 kl 20:27
1 Gilla
Tack för bra input. De flesta synpunkterna speglar det jag själv tänker, att det nog är klokast att inte springa om jag fortfarande har känningar dagarna innan loppet.

Att springa kortare lopp verkar gå bra (för mig) men den sista milen på en mara när steget börjar bli risigt tänker jag sliter hårt. Till Amsterdam åker jag i vilket fall men om känningarna är kvar kör jag nog halvmaran istället.
1983 • Vimmerby
#8
29 september 2014 kl 21:27
Gilla
Av egen erfarenhet, OM du väljer att springa, så tycker jag du ska tejpa foten. Körde mycket tejp när jag hade PF och det hjälpte mig att kunna fortsätta springa.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.