Löpning Övrigt 6 inlägg 2998 visningar

Astma och Höstluften

Emma S Ekendahl
1983 • Vinninga
#1
7 oktober 2014 - 14:38
Gilla 
Vill slänga ut en fråga till er som lider av astma som jag.

Relativt ny löpare med visionen att springa 8-10 km i veckan, började bra men nu när hösten plötsligt dök upp har jag fått tokjobbigt att andaas vid anstängning. Såpass att det snörper ihop och jag får gå en bit för att få ner pulsen och försöka återhämta mig. Anväder mig av bricanyl, (och kortison för förebyggande) men då det lätt blir så att man överdoserar i ren panik när andningen stoppar upp så försöker jag låta bli att ta den under tiden jag löper (max 1 dos)

Blir både förbannad, grinig och lite ledsen i ögat när det inte fungerar, sprang idag drygt 2 km och syresatte dåligt så jag fick gå små stunder även på den korta distansen.

Är det fler astmatiker som känner av detta fenomen denna höst?

Promenader/powerwalk där jag inte kommer upp i lika hög puls/flås går betydligt bättre bör kanske nämnas..1971 • Gävle
#2
7 oktober 2014 - 17:44
Gilla 
OK, jag har astma och pollenallergi, för min del innebär det att jag har kämpigt med andningen främst på vår och sommar. Jag kommer aldrig att kunna pressa mina tider speciellt mycket, för det går trögt helt enkelt. Men, nu på hösten har det gått så bra och jag är lycklig över att kunna jogga mina 3-8 km per runda och andningen fungerar bra. Jag tar pulmicort och bricanyl så klart, även mediciner mot allergi. Jo en sak är jobbigt även på hösten, när det blåser mycket har jag svårt med andningen, vi var ute i dag i regnet och når blåsten friskade i var det jag som fick gå, inte min kompis.
Emma S Ekendahl
1983 • Vinninga
#3
7 oktober 2014 - 17:51
Gilla 
Ja det är en sak till som även jag känner av, blåsten kan man helt klart känna av!
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#4
7 oktober 2014 - 19:47
Gilla 
Hej
Jag använder (har använt är just nu i en tränings svacka) airtrim när jag "springer" när det är rått och kallt. Den värmer upp luften. Ser ut som ett ufo men ... Jag tar min medicin 45-60 minuter (bricanyl kan räcka med att ta 20-30 minuter innan) innan jag börjar min uppvärmning. Värmer upp sedan ger jag mig ut att lufsas (se tidigare kom).
Ang överdos kolla med din läkare du kanske skall ha lite annan ordination vad det gäller både kortison och bricanyl eller ev en annan medicin.
Om du viste vad jag förstår att du blir ledsen i öga att det inte fungerar. Jag har gråtit floder. Men vi måste hålla i så gott det går. Att träna när man har problem med luftvägarna är kanon. Men kolla med läkare och ev sjukgymnast så du får optemal hjälp.
Emma S Ekendahl
1983 • Vinninga
#5
9 oktober 2014 - 14:16
Gilla 
Tack Mia för ditt inlägg, airtrim, är det en mask eller? Ja, jag behöver nog fokusera mer på uppvärmningen också kan jag tänka, kanske promenera ett par kilometer innan jag börjar löpa. TAck för råd och tips.
Men fasen va trökigt det är när kroppen går emot en.

Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#6
9 oktober 2014 - 20:18
Gilla 
Det stämmer det är en mask. http://www.airtrim.se/
Slarvar jag med uppvärmningen kan jag lika gärna strunta i att träna.
Håller med till 100% ang kroppen. Man blir så läss. Just nu har jag tappat sugen totalt att träna. Lycka till med träningen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.