Löpning Träning 8 inlägg 4778 visningar

Hur träna bäst vid en svacka?

Jon Bäcklund
1977 • Svärdsjö
#1
29 oktober 2014 - 15:09
Gilla
Hejsan!

Är i en liten seg situation nu som jag inte är van vid så behöver lite tips. Avslutade säsongen med Lidingöloppet, tog en vecka vila efteråt, men sedan följdes den av 2-3v förkylning. Nu känner jag mig pigg igen men när jag sticker ut och springer så funkar inte kroppen över huvud taget. Benen känns som att dom redan har sprungit innan jag ens har kommit igång. Även med 2 dagar vila, så protesterar låren direkt och känns som dom är fulla med mjölksyra eller bara tunga å trötta.

I somras sprang jag milen på 39 och hade inga problem med 4 tempo på kortare distanspass. Idag efter detta ca 3 veckors uppehåll får jag slita ganska bra för att hålla 4:45 tempo vilket känns sjukt tråkigt. Provade intervaller igår och det funkade inte heller.

Under de 3 åren jag löptränat har jag varit van vid att helt enkelt gå ut och exekvera tänkt längd och tempo, ibland var det tyngre, ibland lättare, men det har oftast funkat. Jag har aldrig varit med om en sådan svacka som jag har nu.

Så till frågan. Jag antar att detta är en tillfällig formsvacka så jag behöver helt enkelt ta mig ur den. Hur gör jag bäst?

* Mindre mängd, högre tempo?
* Mer mängd, lägre tempo?
* Vila !?! (inte va?)

Tillägga bör att jag vanligtvis springer sällan mer än 3ggr / v och då enbart kvalitet, det är det jag trivs bäst med. Men kan tänka mig öka mängd om det behövs.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#2
29 oktober 2014 kl 15:27
1 Gilla
Vila ska väl inte behövas med den mängd du registrerat. Om ditt tidigare upplägg med kvalitet inte funkar nu är det väl läge att prova något nytt. Alltså mer mängd, lägre tempo (även om du tycker det känns sjukt tråkigt att bara springa 4.45-tempo..).
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
29 oktober 2014 kl 15:28
Gilla
Du har troligen tappat en del styrka, kör lite lätta tempoökningar ( ej intervall ), kör också något lugnt, långt pass för att låta kroppen komma igång. Man brukar vara tillbaka ganska snabbt, men räkna med att 3-4 veckors uppehåll betyder samma tid som uppbyggnadsperiod.
1954 • Falun
#4
29 oktober 2014 kl 16:37
Gilla
Låter inte som en formsvacka för så mycket tappar man väl inte på 3-4v uppehåll? Du har inte infektion eller annat kvar i kroppen?
Tanja Werner
1968 • Malmö
#5
29 oktober 2014 kl 21:20
1 Gilla
Återupptäck glädjen med att springa? Slipper krav och klockor o bara njuta?
Jon Bäcklund
1977 • Svärdsjö
#6
29 oktober 2014 kl 22:48
Gilla
#2, #3. Ja kanske får prova lite mängd istället nu då med lite tempoökningar.

#4, Inte helt omöjligt att det sitter nått kvar i kroppen, är lite snorig och ibland lite rosslig i halsen men absolut inte sjuk på det sättet att jag känner mig dålig.

#5, Har nog aldrig funnit den sanna glädjen i att springa, mer att försöka springa så fort som möjligt samtidigt som man skall hinna med allt annat som heltidsarbetande småbarnsförälder. Men det kommer tid för den insikten längre fram i livet tänker jag, att springa för det är skönt, så gärna det, men inte just nu. :)
1965 • Eksjö
#7
30 oktober 2014 kl 07:40
1 Gilla
"...det kommer tid för den insikten längre fram i livet tänker jag, att springa för det är skönt, så gärna det, men inte just nu."

Sådana övergångar får man ju tyvärr aldrig välja själv när de skall ske, de kommer när de kommer, bara att lära sig gilla läget.

Jag hade en gång en arbetskamrat som var hyfsat vältränad, efter tre jobbiga förkylningar samma vinter klarade hon inte längre att ens springa hundra meter till busshållplatsen när hon var sent ute.

Ett problem kan vara att du ser dina 2-3 veckors förkylning som ett träningsuppehåll men det är bara ett uppehåll från själva löpandet, i själva verket är en infektion som ett slags lågintensivt långpass, musklerna i sig har visserligen fått ett uppehåll men kroppen som helhet har det inte - och om du verkligen har varit utslagen flera veckor så är det ännu värre, då har du just genomgått årets ultraprestation - konstant förhöjd temp/puls och samtidig aktivering av immunförsvaret non-stop dygnet runt.

Mitt tips är lugn löpning tills det känns bättre - med inslag av lätt fartlek på slutet av passen de dagar kroppen tillåter det.
1975 • Hässelby
#8
30 oktober 2014 kl 09:56
Gilla
Jag är väl i en liknande sits just nu. Jag jobbade för mycket och sov för lite veckorna innan Berlin maraton och veckorna efter jobbade jag nästan dygnet runt och sov inte mer än tre till fyra timmar per natt och vissa nätter satt jag uppe och jobbade utan någon sömn alls. Kroppen är (av förklarliga skäl) inte alls med på noterna eftersom den inte fick en god chans att återhämta sig. Det märks när jag springer, en joggingtur kan resultera i en nästan overklig träningsvärk. Det enda man kan göra är nog att försöka vara extra vänlig mot kroppen, hålla igång försiktigt och se till att äta och sova bra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.