Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4170 visningar

PFSS, någon med erfarenhet

Martin
1976 • Östersund
#1
23 januari 2015 - 16:02
Gilla 
Hej,
Bakgrund: Jag kom igång ordentligt med löpningen i fjol och sprang ca 950km sedan april. Tyvärr fick jag smak för att springa hyfsat långa pass mellan 14-25km. I mitten på oktober sprang jag mitt första 6 timmars lopp och han med 56km. Under hösten var jag lite förkyld i omgångar men efter ett pass den 17 dec kom skadan...

Dagen efter hade jag en smärta i knät som blev värre när jag gick ner för trappor. Jag provade något pass till men kände av smärtan när jag sprungit någon km. Jag beslutade mig för två veckors löpvila.

På nyårsdagen var det premiär och löpningen gick bra men dagen efter kommer smärtan i knät tillbaka. Jag besökte en naprapat och fick stötvåg och rekommendation att besöka en sjukgymnast. Sjukgymnasten tror att det rör sig om en överbelastad knäskålsena pga av att jag har "sämre" muskelatur på höger höft och att knät viker inåt.
De övningar som jag fick med mig var knäböj med gummiband under knäna, hukande gång med gummiband samt enbens knäböj med hälen något högre.

Jag gör mina övningar men kan inte märka någon större förbättring.
Jag undrar nu om det är någon som varit med om någon liknande skada och kan dela med sig av sina erfarenheter.
1976 • Sollentuna
#2
23 januari 2015 - 16:25
1 Gilla 
Har du kontakt med vastus medialis? Att köra benspark har hjälpt mig vid smärtor på insida knäskål, en slags PFSS. Knäskålen har inte löpt som den ska för att den muskeln varit för svag eller inte aktiverad.

Tyvärr krävs det ju en viss tid att utvärdera om en teori fungerar, men kanske värt att lägga till benspark i rehabprogrammet? Man behöver ju bara köra de sista 10-20 graderna för att träna vastus medialis.
Åsa
1978 • Tyresö
#3
24 januari 2015 - 08:48
1 Gilla 
Haft en liknande överbelastningsskada i knäna.
Fick inte exakt samma övningar som du (för mig var sannolikt svag rumpa problemet), men enbensknäböj har vi gemensamt (excentriska knäböj alltså).
För mig tog det ganska lång tid att bli bättre (eller hm, beror väl på vad man jämför med). Slutade springa och började rehaba i mitten/slutet av januari. Första passet då jag fick varva löpning med gång tror jag var någon gång i april. Om jag minns rätt tog det ett tag innan jag började känna på någon förbättring.

Gick hos sjukgymnasten ca varannan vecka under den perioden. Hon använde infravärme och ultraljud, men har ingen aning om ifall just den biten hjälpte eller ej.

För mig var de excentriska knäböjen det mest essentiella för att bli bättre. Dagar då jag inte pallade alla övningar prioriterade jag dem.
Martin
1976 • Östersund
#4
29 januari 2015 - 10:35
1 Gilla 
Tusen tack för er input.
Imorgon ska jag träffa en landslagsmeriterad sjukgymnast för en "second opition".
Lars Björklund
1984 • Bollnäs
#5
3 februari 2015 - 00:58
Gilla 
Jag hade lite stökigt med det där förra vintern, vilade från löpning i 2 månader i körde rehab. Problemet för mig var nog att jag körde på lite väl hårt med rehab, tänk på att det är mest blodtillförseln till knät man vill åt, jag lastade på lite för tungt så det bara blev värre. Men när jag minskade vikterna så gick det över på några veckor. Kylde även knät vare dag 10-15 min och körde värme direkt efteråt med en vetekudde. :) Lycka till med din rehab.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.