Löpning Träning 5 inlägg 3682 visningar

Känningar i bara en sida - obalans?

1989 • Bandhagen
#1
26 februari 2015 - 12:02
Gilla
Hej alla kloka snälla löpare.

Jag har för 2-3 månader sen gått från att springa högst sporadiskt (några få milpass per år på löpband, några korta uterundor per sommar, lite 30-30 sek intervaller efter styrketräning) till att springa 3-4 ggr i veckan och 3-4 mil.

Har fått lite småkänningar vid fotknöl/hälsena, men dessa har uppkommit på ett rätt logiskt sätt och är nog bara min kropps sätt att be mig skynda långsamt. Snabbt ökad veckomängd - lite känningar och stelhet som försvann vid lugnare vecka. Nya skor med för mig rekordlågt drop - känningar som försvann när jag höjde droppet. Vadstretch och tåhävningar verkar också funka bra för mig.

När jag springer för mig ovanligt långa pass (15-21 km) får jag andra, nya känningar som är mest som en sorts stelhet (hoppas jag). exempelvis i höften/utsida gluteus, som också känns lite konstigt dagen efter dessa långpass.

Till min fråga! Allt detta uppkommer ENDAST på vänstersidan. När jag började stretcha vaderna kändes vänstervaden också tajtare. Samma med vad jag tror är inre sätesmuskeln.

Är detta vanligt och normalt? Borde jag kosta på mig ett besök hos nån löpar-naprapat för att kolla att det inte är nån obalans/snedhet i min kropp?

Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#2
26 februari 2015 kl 13:11
Gilla
Vad jag förstår är det mycket vanligt med känningar i just vänster sida (höft knä osv) om man springer mycket på asfalt. Ofta springer man på vänster sida av vägen och vägarna har lutning mot vägkanten för att vatten ska rinna bort, så det skapar ett ojämt underlag. Så, mitt råd: Spring i skogen och på mer varierat underlag och se om det blir bättre! :-)
1989 • Bandhagen
#3
26 februari 2015 kl 13:32
Gilla
Tack för ditt svar! Denna vinter har jag dock enbart sprungit löpband och olika löpband. Borde kanske nämnt det i originaltråden. Varierar lutning, i snitt 0,5.
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#4
26 februari 2015 kl 15:51
Gilla
Ok, ja, då vet jag inte... Jag har lite samma typ av problem, ont i vänster höft, men det har jag haft länge och det blir inte värre av fler löprundor, försvinner om jag inte springer på et par dagar men kommer tillbaka vid löpning (och då ffa på asfalt). men som sagt, det blir aldrig värre än att jag kan leva medd et så det är nog ingen fara. ;-)
Jenny
1974 • Knivsta
#5
26 februari 2015 kl 19:25
Gilla
Själv får jag bara känningar i höger sida. Ibland höft, ibland knä, ibland något annat men alltid bara på höger sida. Har varit hos naprapat som har konstaterat viss obalans som hon har knäckt till, och så har jag fått tipset att styrketräna en sida i taget för att inte den svagare sidan ska fuska och låta den starkare göra jobbet hela tiden. Enbenta knäböj, tåhävningar, benpress etc. Kanske kan vara ett tips för dig med. Annars tycker jag att du ska boka in dig hos en naprapat som kan göra en bedömning på just din kropp och göra eventuella korrigeringar innan det blir värre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.