Löpning Träning 6 inlägg 5690 visningar

Första rundan med pulsklocka, knappt svettig

EM
1987 • Gävle
#1
12 september 2008 - 15:29
Gilla
Idag var min premiärtur med en pulsklocka under joggingen.
Jag sprang spåret jag brukar springa - 6 km. Pulsklockan var inställd på "high" så min puls skulle inte gå över 180 (80%).

Den pep jättemkt i början och jag började jogga i, vad det kändes, minimala steg. Fick verkligen andas och hålla tillbaka mig för att inte gå över gränsen. Så fort jag ökade steget började den pipa och jag höll hela tiden tillbaka mig.
Det kändes som om jag sprang jättelångsamt.

Jag kommer i mål, inte ens svettig på en tid på 30min (ngt långsammare än jag brukar, dock inte mkt) och inte en enda känning i mina leder under passet!
Har haft problem med lederna på sistone och det här var första passet på mer än en månad som lederna inte kändes överhuvudtaget. Idag var andra passet efter nästan 2 veckors joggingfritt pga smärtorna i lederna. Helt otroligt.

Har jag pressat mig onödigt hårt tidigare?
Om jag håller det här tempot kanske skadorna håller sig borta, men konditionen utvecklas ändå?

Jag var alldeles fundersam när jag körde hem. Det känns inte som om jag har tränat alls.
Och det här med lederna?
Det är ju underbart det här - om det inte är något fel..?
1960 • Kullavik
#2
12 september 2008 kl 15:43
Gilla
Puls - det gäller att ställa in rätt maxpuls för att zonerna skall stämma. MAxpuls kan du inte räkna fram då den är individuell. Den måste mätas/testas.

När det gäller smärtan i lederna så misstänker jag att du den här gången sprang med korta steg och satte ner foten under dig, medan du i vanliga fall tar längre steg och landar på hälen med foten framför tyngdpunkten. Det senare innebär stor belastning på lederna.

Några tips på läsning kring löpteknik:
http://www4.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=9229
http://www.geocities.com/Colosseum/Pressbox/2204/Gordon_book_040104.pdf

Sedan finns det två killar som både skrivit böcker och håller kurser: http://posetech.com/ http://www.chirunning.com/shop/home.php
Barbro Wirdmo
1974 • Sala
#3
4 december 2014 kl 14:17
Gilla
Jag håller med..kör inte med pulsklocka...än, utan pulsband så har inte varningsfunktionen.
Dock brukar jag köra att den ska varna när man springer för snabbt, fick tips här på jogg att jag ska lära sig att springa långsamt tex 6,21..som jag ställde in den på.
När jag provade det sprang jag utan problem längre distanser och hade kunnat fortsätta i evigheter känns det som. men det kändes verkligen konstigt, kändes som att det skulle gått snabbare att gå..
Helt underbar känsla.... samtidigt som de kändes som att bara hade tagit en kort liten promenad.
Acke5
1959 • Göteborg
#4
4 december 2014 kl 14:24
Gilla
Du är säkert på rätt spår. Försök att förlänga tiden succesivt på dina pass. Ett lågpulspass bör nog vara en timme för att du skall bra effekt.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#5
4 december 2014 kl 15:55
Gilla
Säger som Acke, du är på rätt spår. Nu måste du bara göra detta ofta och ganska länge (men trappa upp försiktigt) så kommer du bli starkare och starkare i hjärta, muskler och leder. Sen om något halvår lägger du på lite fart i form av intervaller eller fartlek, och vips så kommer du bli en rackarns bra löpare :-)
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#6
15 december 2014 kl 20:11
Gilla
Jag kände precis likadant när jag började springa i lågpuls. Istället för att komma hem med blodsmak i munnen efter att ha avskytt varenda steg så kom jag hem och var sjukt laddad på nästa pass.

Jag körde efter MAF formeln 180 - min ålder som maxpuls. Kändes så sjuuuukt långsamt i början men det roliga var hur snabbt jag förbättrade mig och ganska snabbt så sprang jag nästan lika snabbt som innan men med mycket lägre puls.

För min del var det bästa med lågpuls att det blev mycket lättare att springa oftare och längre, främst mentalt men även fysiskt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.