Triathlon Simning 6 inlägg 1340 visningar

Luftrörsproblem

Marianne Östling
1972 • Linköping
#1
19 september 2008 - 10:07
Gilla
Jag tränade för första gången på vändiningar i våras men fick problem med astman då, det blev liksom tjockt i luftrören. Det satt i över en vecka.
Är det någon som vet om man kan göra något åt detta? Som det är nu så bävar jag för att träna på vändning igen men jag skulle ju vilja kunna det.
1978 • Västra Frölunda
#2
19 september 2008 kl 10:35
Gilla
Menar du att du får problem med luftrören i voltvändningen men inte annars? Det låter väldigt konstigt. Astma eller astmaliknande besvär när du simmar beror annars oftast på klor.

Möjligtvis kan det ha att göra med att det rinner in mer vatten genom näsan när du är uppochned, och då kanske slemhinnorna irriteras och producerar mer snor/slem i halsen. Om det är det som är problemet kan du testa att långsamt blåsa ut luft genom näsan under hela vändningen så att det inte kan komma in vatten. Alternativt simma med näsklämma.
#3
19 september 2008 kl 11:52
Detta inlägg har raderats
Marianne Östling
1972 • Linköping
#4
19 september 2008 kl 16:18
Gilla
Tack Anton och Mikael för bra information och tips. Har köpt en annan näsklämma nu och den är bättre än den förra så kanske ska jag testa igen med att göra vändning.
Ska också ta upp det med min läkare. Tack igen!
Sara
1979 • Wales
#5
19 september 2008 kl 18:39
Gilla
Hej Marianne!
Det kan ju vara så att luften innehöll lite mer "otrevliga ämnen" just den dagen. Jag tycker luften i min simhall varierar rätt mycket i hur mycket den irriterar mina luftvägar.

Två saker som ev. kan ha något med ditt problem att göra. Du skriver att du tränade på vändningar, så jag antar att du inte är jättevan vid voltvändningar?

Fick du fler kallsupar eller vattenstänk/vatten i mun eller näsa? Det kan nämligen irritera luftrören, antingen bara partiklarna i sig eller för att man oftast hostar till.

Var du rädd/orolig för att slå i väggen etc? En del människor får lite lätt panikkänning när de ska börja göra voltvändningar och det kan få astman att bli sämre. (panik ger positiv feedback samtidigt som du inte är lugn och aktivt motarbetar astmabesvären) Om du känner igen dig i detta så kan det hjälpa med att skynda långsamt eller be någon stå och sätta handen eller en platta ivägen om du kommer för nära.
EvaMarie
1957 • Linköping
#6
26 september 2008 kl 12:37
Gilla
Jag har astma, och jag använder alltid näsklämma, just för att slippa få mer vatten än vanligt i luftrören. Lite vatten kommer det ju in på slemhinnorna när man andas under själva simningen, men om jag voltvänder kommer det in ännu mer.

Minns hur ursur jag var på en tävling för några år sedan. Första grenen jag skulle vara med i var 50 m frisim. När jag satte på mig näsklämman precis innan start kände jag hur en av de två små plastbågarna över den gick sönder. Okej, det går väl ändå, tänkte jag och klev upp på startpallen. Naturligtvis seglade näsklämman av under de första metrarna och gissa om jag hann tänka mycket fram till vändningen. Jag visste att om jag gjorde en voltvändning skulle det komma i massor med vatten. Så jag gjorde en sådan där handen i väggen-vändning, medan jag såg hur resten av heatet nturligtvis vände mycket snabbare än mig och for iväg. Sedan hade jag rätt rejält astmapåslag resten av det tävlingspasset. Och inte går det att häva med Bricanyl eller sådant. Jag visste alltså redan på förväg att det var "kört" även i de övriga grenarna.

Jag blev överraskad över att jag kunde bli så nattsvart sur inombords. Tvärarg blev jag och hade jag inte varit coach åt de andra från min klubb hade jag packat ihop och åkt rakt hem, så sur kände jag mig. Men jag var ju som sagt coach, så det var bara att ta på sig leende på utsidan och peppa de andra. Konstigt nog märkte de inget, men de var väl fulla med tävlingsnerver...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.