Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 6608 visningar

Ont på utsidan av knä

1991 • Jönköping
#1
21 maj 2015 - 20:13
Gilla
Hej!

Var ute och sprang för snart 2 veckor sen efter några veckors uppehåll. Sprang i lugnt tempo och efter ca 1 km fick jag ont på utsidan av höger knä. Kändes som att smärtan satt mellan femur och fibula kondylerna. Knät blev stel snabbt och jag kunde inte springa längre, hade t.o.m. lite svårt att gå. Ca en timme senare var jag smärtfri men fick lite ont då jag gick i trappor.
Jag har läst lite på nätet och jag är rädd att det är löparknä. Men kan det komma så plötsligt? Har aldrig haft problem tidigare och är en van löpare.
Vet någon hur det kommer sig att man får löparknä?

//K
1962 • Laholm
#2
21 maj 2015 kl 22:09
Gilla
Det talas om att träning ger förkortat ITB band som i sin tur orsakar löparknä. Googla på det. Det här kan andra bättre, men jag har själv haft det och blivit av med det med hjälp av fotbäddar och sjukgymnastik.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
21 maj 2015 kl 22:30
Gilla
Stretch av utsida lår och höftböjarmuskeln + styrketräning för att bli stabil i bål och höft är det som gäller. Kolla upp hur du springer, vilka skor du har o.s.v
1952 • Varberg
#4
22 maj 2015 kl 10:40
Gilla
Låter absolut som ITB-problem/löparknä. Framför allt gäller det att stärka musklerna på utsida och baksida med daglig träning. Om utsidan är svag tippar bäckenet ned vilket ger belastning av ITB vilket man kan se tydligt på många löpare. Komplettera detta med ett antal stretchövningar och foamrolling av utsida och framsida. 1,5 liters PET-flaska fylld med vatten tycker jag är bäst för detta. Sedan får du ge det lite tid.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.