Löpning Kläder, Skor & Prylar 43 inlägg 7175 visningar

Varför är skor för kvinnor så könsstereotypa?

1979 • Gällivare
#1
9 juni 2015 - 10:57 (Redigerad 9 juni 2015 - 10:58)
Gilla
Jag förstår mig inte på könsstyreotyper över huvud taget och tycker att det hör till det förgånga. Jag applåderade när t.ex. Toys R Us kom ut med en katalog när bägge könen leker med dockor och vattenpistoler t.ex. Så i det stora hela så känns det som det håller på att bli bättre i samhället med könsnormer.

MEN det finns ett stort undantag. Träningsskor. Väldigt många skor för kvinnor är antingen rosa, lila, pastellfärgade eller en kombination av det. Skor för herrar kommer inte strikt enbart i svart eller camouflage utan finns i en hel uppsjö av olika färger. Dvs. det är specikt skor för kvinnor som i en mycket större grad är könstereotypa när det gäller utbud av färger än de för män.

Eftersom vi lever av en värld som styrs av utbud och efterfrågan så undrar jag helt sonika om forumets kvinnliga, och manliga också för den delen, medlemmar kan svara på frågan.

-Är det viktigt att skor ni köper är i en söt färg?

Anledningen till att jag tycker att det är intressant är att jag som man med små fötter uteslutande köper löparskor för kvinnor och jag kan inte för mitt liv förstå varför man måste bli begränsad till dessa färger*.


*Givetvis finns det även skor för kvinnor som inte ser ut som prinsessbakelser, men det finns väldigt många som gör just det.



< < < 1 2 3 > > >
1984 • Stockholm
#2
9 juni 2015 kl 11:10
Gilla
Jag tycker inte det är viktigt med söta skor men jag tycker det är roligt om de ser bra ut. Stör mig också på det här och tycker personligen att damskorna kommer i snyggare färger generellt sett (gillar pastellfärgerna bättre än dom grälla motsvarigheterna för herrar). Än har jag inte köpt damskor men jag borde kanske börja. Det vore såklart bra om vi som kan och har lust struntade i vem skorna marknadsförs mot.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#3
9 juni 2015 kl 11:12
Gilla
Jag fattar inte grejen heller - finns det en efterfrågan av rosa skor bland kvinnofolk och blåa skor bland mansfolk?

Intersport närmast hemorten presenterade en ny modell från Adidas i våras. Herrmodellen var blå - dammodellen rosa. Fanns storlekar i både lågt som högt bland bägge modellerna - så, varför ens då välja separera efter färg?

Hur gör de med odefinierade? Grå färg?
1966 • Karlstad
#4
9 juni 2015 kl 11:27
Gilla
Ett kort svar på rubrikens fråga: För att det säljer.
1979 • VESSIGEBRO
#5
9 juni 2015 kl 11:45
4 Gilla
Kan ju säga så här!! Jag är så förbannat trött på ROSA!!!!!!! Går knappt att köpa plagg/skor som inte är rosa...
Tanja Werner
1968 • Malmö
#6
9 juni 2015 kl 11:49
Gilla
Rosa, grape, lila, röd... älskar glada färger!
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#7
9 juni 2015 kl 12:00
Gilla
Michael, visst finns det biologiska skillnader som sannolikt påverkar beteenden (på gruppnivå) men att det skulle avspegla sig i färgpreferenser känns ju ytterst tveksamt. Där handlar det nog i princip enbart om inlärning och kulturell påverkan. Det finns säkert skillnader i efterfrågan men nog vore större variation en bra grej så att det inte blir så jääkla stereotypt hela tiden.
1979 • Gällivare
#8
9 juni 2015 kl 12:02 Redigerad 9 juni 2015 kl 12:03
Gilla
Bild uppladdad av Roger
Definitionen av vad som är manligt och kvinnligt när det gäller just färger är konstruerat av samhället.

Kan bidra med mitt senaste inköp. Dammodellen av Salomon Fellraiser i storlek 39. Dock tycker jag att just de skorna är så otroligt over the top så att det faktiskt blir bra. Ett motsatt problem för män är att löparkläder generellt oftast bara finns i svart eller andra mörka och tråkiga färger. Mot mina i övrigt väldigt svarta kläder fungerar skorna som en färgklick.



Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#9
9 juni 2015 kl 12:16
Gilla
Snygga skor! Finns de i storlek 46 2/3?
Acke5
1959 • Göteborg
#10
9 juni 2015 kl 12:23
Gilla
"Forskare menar nu att evolutionen ligger bakom färgvalen – som ärvts ner i våra gener.

Den engelska professorn Anya Hurlbert vid Newcastle University presenterar sina rön i den vetenskapliga tidskriften Current Biology."
http://www.aftonbladet.se/wendela/article11215483.ab

Som sagt, därför att det säljer!
https://www.youtube.com/watch?v=fWZYmKnD0qQ
1984 • Stockholm
#11
9 juni 2015 kl 12:47
1 Gilla
Om det finns skillnader på gruppnivå är ju rätt ointressant egentligen, problemet är att människor ständigt kategoriseras in i roller enbart baserat på nåt de inte kan påverka - kön. Så länge populationerna överlappar så skulle man ju likagärna kunna basera såna här kategoriseringar på någon annan egenskap som också påverkar på gruppnivå - typ längd, utbildning, ålder, musiksmak, bostadsort...osv. kön är inget magiskt som avgör vem man är.

Att det säljer med arketyper är säkert en förklaring men det gör inte problemet mindre.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#12
9 juni 2015 kl 12:53
Gilla
Många tävlingsskor är unisex (tex Nike Streak LT, Brooks T7 mfl). Ett tips om man som kille vill ha lite festliga färger.
1984 • Stockholm
#13
9 juni 2015 kl 12:58
4 Gilla
Jag mener tänk om saucony lanserade nya färger "för högutbildade", "människor födda i Göteborg" eller mörkhåriga. Vilket liv det skulle bli. Men kön är av nån anledning helt acceptabelt att kategorisera på.
1984 • Stockholm
#14
9 juni 2015 kl 13:09
2 Gilla
#17 Om det nu verkligen är fotbredd man är ute efter så kan man ha flera bredder på samma färg. Galen idé men det går. Eller så finns säkert en ännu större korrelation mellan vikt och fotbredd. Kön känns som ett rätt dåligt mått för att mäta bredd på en fot iallafall.
1980 • Torsby
#15
9 juni 2015 kl 14:42
Gilla
Lite tråkigt blir det ju men...

Jobbade med skor till förra året och det kändes för försäljningens skull viktigast att kampanjskorna var stereotypa. En svart i herr och en rejält rosa i dam fungerade av någon anledning alltid riktigt bra då det gällde nedsatta skor. Dvs när det gäller skor som är till för att kosta mindre än vad en löparsko egentligen gör känns det för mig helt naturligt att det ser ut som det gör i butikerna.

På skomodellerna som inte hade samma behov av prisreducering tyckte jag nog att kunden tillät en större variation så där borde branschen våga mycket mer. Självklart betydde utseendet mycket där också, ofta säkert lika mycket då vi i regel lägger mer pengar på sådana skor men rosa var inte en synonym till snygg som vid damkampanjerna.

Till sist har det känts som västvärldens största sportleverantör faktiskt haft störst ansvar och då menar jag inte bara på grund av företagets storlek. De verkar senaste åren inte ens valt om de skall ha rosa på damskorna utan mer vilken slags rosa. Tätt efter kommer enligt mig största löparmärket i Sverige som haft en liknande rosa inflation men som hakade på först efter några år.

1961 • Göteborg
Administratör
#16
9 juni 2015 kl 15:03
Gilla
Ett ord: vinstmaximering.

Löparskor är en miljardmarknad. Självklart tar de stora bolagen inte fram färger "på måfå", utan det är noggrant utprovat med marknadsundersökningar och fokusgrupper. Rosa (med variationer) säljer bäst till kvinnor helt enkelt. Bolagens allt överskuggande uppdrag är att tjäna pengar till sina aktieägare. Inte att jobba för att bryta könsrollsmönster. Tyvärr.
1965 • Eksjö
#17
9 juni 2015 kl 18:18
1 Gilla
Jag har en kollega som köpte en rosa bärbar dator därför att då fick hon ha den i fred för sina barn (tre pojkar). Annan orsak, samma slutresultat...
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#18
9 juni 2015 kl 18:31
1 Gilla
Kan inte svara på frågan, men jag är så förbannat trött på rosa att jag kan kräkas på det. Lik förbannat har jag skor med rosa eftersom jag föredrar funktion framför utseende. Men i valet mellan två olika skor som båda sitter bra väljer jag aldrig rosa om jag har ett annat alternativ också.

Däremot älskar jag blått och skulle nog välja det varje gång, om jag kunde!
Karin E
1962 • Sävedalen
#19
9 juni 2015 kl 18:35
Gilla
Jag har just kommit in från en löptur i min rosa skor. Jag köpte dem inte för att de var rosa. Det var en lycklig tillfällighet. Det enda som hade kunnat gjort mig lyckligare var om de hade varit lila. Men det har jag kompenserat idag med att ha lila converse på jobbet. Så svaret är nog som andra skrivit; Färgglada damskor säljer!
Åsa
1978 • Tyresö
#20
9 juni 2015 kl 18:47
Gilla
Tycker iofs inte "problemet" är begränsat till enbart träningsskor. Det kan vara märkligt besvärligt att hitta träningskläder som inte är i färgskalan du beskriver.
Personligen vill jag ha valfrihet. Om någon vill ha rosa träningskläder ska den så klart få ha det, oavsett om det är något som är skapat av samhället eller gud bevars biologiskt. Men alla de som inte vill ha det ska kunna välja annat.Det finns ju uppenbarligen tillräckligt många kvinnor som önskar sig träningskläder/skor som inte är rosa.

Själv har jag för stora fötter för damskor och hamnar per automatik bland herrarnas. Även där brister valfriheten, här ska jag uppenbarligen bara vilja ha svart, grällorange, signalgul, etc.

En stilla önskan så här 2015 är att inte könskoda färgerna på träningsprylar (eller några prylar alls för den delen). Kan vi inte ha många olika färger för båda könen? Kom igen, mossigt som tusan.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.