Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 2326 visningar

ont i foten

ulrika
1973 • avesta
#1
10 juni 2015 - 21:19
Gilla
Jag har i ca 3 veckor haft ont i foten precis där man knyter skorna.
Jag har även gått i nya skor på jobbet som inte är pronations skor med memory foam.
Det går nu att springa men får lite ont fortfarande och efter passet ömmar det i flera dagar.
Äter nu inflammations hämmande tabletter.
Ska springa midnattsloppet och 3 mil lidingö så jag känner mig lite stressad. Ska jag vila ett tag eller kan man springa ändå ?
/Ulrika
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#2
11 juni 2015 kl 08:18
Gilla
Kan vara lite olika saker så det är nog bra att kolla upp. Jag hade liknande besvär förra våren och då googlade jag en massa och kom fram till att det skulle kunna vara "extensor tendonitis" (http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot-heel-pain/extensor-tendonitis) eller i värsta fall någon antydan till stressfraktur. Hursomhelst gick jag och kollade upp det hos sjukgymnast som konstaterade att min fot var stel och jävlig och att det gjorde att det blev dålig med utrymme i lederna mellan de små benen i foten och då nöp det liksom till i lederna, vilket orsakade det onda. Ett par veckors fotmassage och stretch av stortån så var problemet väck. Poängen är mest att det är värt att kolla upp, vila är långt ifrån alltid den bästa lösningen.

1952 • Varberg
#3
11 juni 2015 kl 10:33
1 Gilla
Först och främst: Aldrig dämpa ett symptom med inflammationshämmande/smärtstillande (NSAID) medicin och samtidigt fortsätta med aktiviteten som orsakat skadan. Ännu värre blir detta om man inte har en klar diagnos. Du beskriver det som att det sitter på ovansidan av foten och har med snörningen att göra. Den sannolika diagnosen då är extensortendinit dvs inflammation i senorna på ovansidan. Då måste dels inflammationen få lägga sig utan att belasta och sedan måste orsaken åtgärdas dvs skon och snörningen. Om det är en stressfraktur kan det bli riktigt illa med kombinationen NSAID/belastning. Mitt bestämda råd är: Inget tävlingslopp om du inte kan springa smärtfritt utan NSAID. Ibland kan man springa med smärta om man har en säker diagnos och vet att man inte förvärrar det hela.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.