Löpning Övrigt 7 inlägg 3124 visningar

Flygresa före mara.

1966 • Karlstad
#1
21 juni 2015 - 23:49
Gilla
Någon med erfarenhet.. Hur mycket sliter det med 10 timmar på flyget före en mara.. hur långt före bör man anlända?
Karibou
1976 • Sundbyberg
#2
22 juni 2015 kl 00:02
Gilla
Beror på vart du flyger till och när loppet startar, samt hur du brukar reagera på flygresor antar jag.

När jag sprang i SF, flög vi på fredag 6:55 hemifrån via London. Sista flyget tog 10,5timmar. Vi hade dock 5timmar förseningar i London pga OS och DET gjorde oss riktigt trötta.Istället gör att landa typ vid 13-tiden kom vi på kvällen. Men hann hämta BIBnr ändå. Loppet startade 5:30 am på morgonen på söndagen.

Funkade utmärkt.

Se till att gå på planet och jag brukar ha kompressionstrumpor också. Nör vi åkte till NY 2012 (det var typ 8,5tim?) Då funkade utmärkt att flyga på fredag för loppet på söndag (fast 2012 blev loppet inställt...).

Kolla också med tidsskillnaden. Till SF och NY funkade perfekt med anländning på fredag och lopp på söndag morgon
1967 • Torslanda
#3
22 juni 2015 kl 01:13 Redigerad 22 juni 2015 kl 01:53
Gilla
Forskning har påvisat att missad sömn(en natt) innan en mara har rätt minimal inverkan på fysisk performance. Dock väldigt personberoende då den mentala biten kan påverkas. Värme, altitud etc har dock rätt stor påverkan. visst påverkar jetlag din trötthet men jag har aldrig kännt att det påverkar performance som sådan. I pricip kan du återhämta 1 timmes sömn per dygn så det tar mig ca en vecka att komma in i rätt fas när jag åker till usa eller sverige om jag inte kunnat sova. Värme tar upp till två veckor att anpassa sig till och höjd ca 1. Givetvis beroende temperatur och höjd. Med rätt avgångar och din förmåga att sova på planet så behöver inte resan påverka ett dugg. Jag flyger gärna nattflyg och sover som en bebis och kör möten direkt efter landning. Ett par bra in ear lurar, soft musik så kan man sova bra. Givetvis underlättar det om man kan uppgradera till business men med ett par dussin intercontinentala resor i ekonomi per år har jag fått viss vana att sova ståendes om så behövs. Vissa kan bli AC förkylda på en del äldre plan med torrare luft. Drick gärna mycket vatten eller appelsin juice. Avstå koffein och alkohol så sover du bättre.

Edit: notera att upprepad sömnbrist har rätt stor påverkan på fysisk prestantion, mittokondrietillväxt, hormonbalans etc. En annan sak att ta i beaktande är tiden loppet går på. Vi presterar olika bra olika tider på dygnet. Din klocka tickar fortfarande på din invanda tidszon så det är den som styr om det är en bra eller dålig starttid för dig.
1967 • www.sapiens.se
#4
22 juni 2015 kl 07:27
Gilla
Flygresor sliter oerhört på mig och kombon av lång resa och tidsomställning gör att min kropp reagerar ordentligt. Jag samlar på mig vätska och jag stillasittandet gör att jag ryggen blir gnällig. Nu i våras när jag var i USA tävlade jag inte men jag tränade varje dag. Trots att jag sprang varje dag, promenerade 8-10 timmar/dag och de sista fyra dagarna sprängde in 5 km snabbdistans på max i distanspassen tre av dom sprang jag gradvis bättre. Jag sprang över 1½ minut snabbare på 5 km maxlopp sista dagen än dag tre dagar innan och då hade jag dessutom sprungit bättre dag för dag i ca en vecka innan det.

Så, min kropp behöver lång tid på sig för att återhämta sig från långflygning och så har det varit så länge jag kan minnas. Tyvärr.
1968 • Kållered
#5
22 juni 2015 kl 09:37
Gilla
Jetlag kan ju orsaka alla möjliga "kul" symtom, så om längden på resan riskerar att orsaka just jetlag så bör man nog vara väldigt generös med antal dagar före loppet.
Kinsei
1974 • Malmö
#6
22 juni 2015 kl 11:23
Gilla
Att flyga västerut kombinerat med en tidig start funkar perfekt för mig! När jag rest västerut och "tjänat" timmar har det enda resultatet varit att jag blivit ännu mer morgonpigg än vanligt. Till t.ex. USA brukar man dessutom ofta åka på morgonen, så dygnet blir inte så knäppt. Då kan man också äta mer normalt under dagen, vilket gör det lättare att anpassa sig. Lagom trött när man kommer fram, så en liten promenad och sedan tidigt i säng. Värre då att åka hem, när man reser på kvällen, sover en usel natt på flyget och kommer hem tidigt dagen därpå.
1966 • Karlstad
#7
22 juni 2015 kl 21:19 Redigerad 22 juni 2015 kl 21:19
Gilla
Lite individuellt kanske. Jag vet inte med mig att jag känt mig direkt sliten tidigare, men då har jag inte sprungit i samband med resan.
Får väl åka så generöst före det går. Kan vara mer orolig för värmeomställningen men det hoppas jag att jag inte heller är så känslig för. Möjligen i prestation men jag har inget emot det.
Tack för input.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.