Cykel Prylar 10 inlägg 9073 visningar

Fråga om cykelbyxor

1967 • Göteborg
#1
24 juni 2015 - 06:55
Gilla
Hej alla!
Tänkte kolla lite om någon vet skillnaden mellan olika cykelbyxor och deras förmåga att undvika skav och ömhet.
Jag har inga problem med mina cykelbyxor när jag kör kortare sträckor, typ 5 mil eller så. Däremot när jag cyklar längre så märker jag att rumpan blir ömmare och ömmare och känner att man kanske skulle ha tjockare padding vid längre sträckor. Dock vet jag inte om det är paddingens tjocklek som avgör eller om det är dess material som har störst betydelse för att undvika ömhet och skav?
Spontant tänker jag att en tjockare padding borde hjälpa vid längre sträckor.
Har ni samma cykelbyxor vid korta respektive långa pass? Har ni andra tips hur man undviker smärta i baken som uppkommer vid längre distanser?
Finns det byxor som har tjockare padd? Tycker att jag inte märker någon större skillnad på de byxor jag sett i vanliga sportbutiker, men det är kanske inte tjockleken som har störst betydelse utan kanske materialet och passformen?
För övrigt har jag en ganska normal kropp och är lättviktare ...
Mårten
1964 • Husby-Rekarne
#2
24 juni 2015 kl 08:24
Gilla
Min åsikt är att det snarare är för tjock pad som ger problem vid längre turer, kanske i kombination med för mjuk sadel. Så här tänker jag: Om man har en sadel som har rätt brädd och passar till rumpan så kommer den huvudsakliga belastningen hamna på sittbenen. Om man då använder en mjuk sadel och/eller tjock pad så kommer trycket fördelas på ett större område och då kommer mjukdelarna belastas mer. Min erfarenhet är att detta kan ge smärtor och domningar om turen är lite längre.
1975 • Hägersten
#3
24 juni 2015 kl 08:28
Gilla
Utan att veta vad som är vad har jag iaf sett byxor marknadsföras med texten:
"Anatomiskt utformad vaddering som håller komforten uppe för 2-4 timmars cykelpass."
Så skillnad finns.
1972 • Landvetter
#4
24 juni 2015 kl 09:27
Gilla
Ömhet ( inte skav av hud och sår) i baken vid längre sträckor beror nästan alltid på sadelns form och hur tyngdpunkten på dig som cyklist är. Inte hur mkt paddning man har i byxan.
1954 • Arboga
#5
24 juni 2015 kl 17:54 Redigerad 24 juni 2015 kl 18:00
Gilla
Jag tror nog också mera på att tjock padding är sämre. Som Mårten säger ska tyngden tas upp av sittknölarna i första hand, och inte mjudelarna runt om.

Bland de sämre man kan gör att använda tjockt sadelskydd, som jag används på spinning av ovana cyklister. Det är kanske skönt en kortare stund, men inte längre.

Jag själv brukar smörja in grenen och rumpan men någon typ av hudfett på längre turer, vilket minskar risken för obehag.

Sedan är det också en vanesak att sitta på en cykel många timmar i sträck. Men en sadel som passar är också viktig. Mera viktig än byxorna, förutsatt att dessa inte är helt fel.

Jag har haft alla möjliga cykelbyxor. Både billiga och dyra, men som sagt, rätt sadel är viktigast.
1967 • Göteborg
#6
24 juni 2015 kl 18:43
Gilla
Tack för synpunkterna!
Problemet är (efter ca 2 timmar i sadeln) att jag får ont av att cykeln guppar av alla ojämnheter i vägbanan. Det är alltså inte skavsår eller friktionen av trampandet som är några problem.
Kanske ska man testa ny sadel, fast å andra sidan är väl de flesta racersadlar ungefär likadana? Det är ju samtidigt svårt att veta vilken sadel som är bra då problemen dyker upp först efter flera timmar i sadeln.
Om man har en lite bredare rumpa med lite mer fläsk så kan jag tänka att man inte får samma problem som vi som har små hårda rumpor. Det finns ju liksom inget naturligt dämpmaterial hos mig. Det var därför jag jag trodde att lite mer padding skulle kunna vara en lösning. Men kanske ska jag kolla om det finns sadlar som är bättre.

Finns det något standartips för sadlar, typ har du den bredden på rumpan så passar den här storleken bäst, eller liknande?
Är det något annat som man bör veta eller tänka på innan man köper en sadel?
1961 • Göteborg
Administratör
#7
24 juni 2015 kl 18:57
Gilla
Ja, bredden på sadeln måste vara avpassad till din rumpa, mer specifikt avståndet mellan sittknölarna. Seriösa cykelhandlare lånar ut sadlar så du kan prova en längre tur på din egen cykel. I Göteborg gör till exempel SportSpecialisten det, men säkert finns det fler.
1954 • Arboga
#8
24 juni 2015 kl 19:01
Gilla
"Finns det något standartips för sadlar, typ har du den bredden på rumpan så passar den här storleken bäst, eller liknande? "

Viktigast är bredden på sadeln. Som sagt ska sittknölarna ta upp kroppsvikten. Du kan känna dessa genom att trycka på rumpa med fingrarna. Knölarna ska vila på sadeln en bit in. Ett vanligt fel är att man har för smal sadel, vilket gör att den trycks upp mellan knölarna.

Genom att måtta med fingrarna kan man få en uppfattning om bredden mellan knölarna, och sadeln ska vara något bredare. Den får dock inte vara för kupad, för då trycker mittdelen upp i baken.

Vissa cykelaffärer har en mjuk skiva som får sitta på och på vilket syns avtrycken av knölarna. Och med en kunnig försäljare bör du komma ganska rätt i valet av sadel. Vissa affärer lånar t.o.m. ut sadlar så att man kan prova ett tag.

Se även: http://msaweb.se/Cykel/cykeln/sadel.htm
Karel Friedl
1954 • Göteborg
#9
24 juni 2015 kl 22:22
Gilla
Bild uppladdad av Karel Friedl
Nästan som en fåtölj framför TV:n. Finns i 131 och 145 mm.
Garmin visar precis nu att jag har suttit på mina två i över 657 timmar utan obehag… (SLR SUPERFLOW L, http://www.selleitalia.com/en/prodotti/road/pagina_slr/).
1967 • Mysinge
#10
25 juni 2015 kl 03:42
Gilla
Ja, jag har en liknande. Tror den heter Super Gel eller nåt, i bred modell. Verkligen bra!

Viktigt är förstås hur högt sadeln sitter. Jag tycker den ska vara vågrät. Vad jag vet har tävlingscyklister sadlarna vågräta också, men det finns säkert nån som vet bättre.

Sadelröret är också en faktor, liksom en styv ram.

Stumma slitbanor på hårt pumpade däck sänder ju inga sköna vibbar, men det slår väl mest ut fingrar och handleder.

Tyvärr tar det också ett par månader för hemmorrojderna att slita in sig. ;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.